PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 30 d. 08:41

Posėdžiavo Ukmergės rajono savivaldybės taryba

Ukmergė

Dainiaus Vyto nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Ukmergės rajono savivaldybė


316126

Rugpjūčio 29 dieną į 7-ąjį šiais metais ir 15-ąjį šios kadencijos posėdį rinkosi Ukmergės rajono savivaldybės taryba. Posėdyje dalyvavo visi 25 į Tarybą išrinkti vietos politikai.

Posėdyje apsvarstyti ir išnagrinėti 30 į darbotvarkę įtrauktų klausimų. Didelių diskusijų ar ginčų dėl parengtų sprendimo projektų nekilo – visi klausimai iki tol buvo svarstyti Tarybos komitetuose, kur jiems buvo pritarta.

Pasisakymų, diskusijų kilo tik dėl dviejų klausimų – „Dėl pritarimo steigti gyvūnų augintinių kapines ir Gyvūnų augintinių kapinių priežiūros organizavimo tvarkos taisyklių patvirtinimo“ ir „Dėl vienkartinių, tikslinių, sąlyginių ir periodinių pašalpų skyrimo ir mokėjimo Ukmergės rajono savivaldybėje tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Taryba pritarė Socialdemokratų frakcijos parengtam projektui, kad Jogvilų kaime (Lyduokių sen.) esančiame 0,9 ha sklype būtų įsteigtos naminių gyvūnų augintinių kapinės. Tarp posėdžiavusių diskusija kilo tik dėl to, ar šiose kapinėse savo augintinius laidoti galės tik Ukmergės rajono gyventojai, ar šia galimybe galės naudotis ir kaimynai iš aplinkinių rajonų. Nuspręsta, „Gyvūnų augintinių kapinių priežiūros organizavimo tvarkos taisyklėse papildyti sąvoką „Gyvūno augintinio laikytojas“, įrašant, kad tai yra „Ukmergės rajone gyvenamąją vietą deklaravęs asmuo, kuris yra gyvūno augintinio savininkas ar jį laiko atlygintinai arba nemokamai“.

Taryba po kilusių diskusijų patvirtino ir vienkartinių, tikslinių, sąlyginių ir periodinių pašalpų skyrimo ir mokėjimo Ukmergės rajono savivaldybėje tvarkos aprašą. Juo vadovaujantis, rajono 100-mečiams bus skiriama didesnė vienkartinė pašalpa – vietoj 8 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžio pašalpos bus išmokama 10 BSI dydžio pašalpa. 2024 m. BSI dydis yra 55 eurai.

Diskusijos metu demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos atstovai Taryboje pasiūlė, nuo kitų metų rajone gimusiems naujagimiams nebedovanoti vadinamo 100 eurų vertės kraitelio su būtiniausiais daiktais pirmiesiems kūdikio gyvenimo mėnesiams, o vietoj jo skirti piniginę 8 -10 BSI dydžio vienkartinę išmoką. Išmokos dydis priklausytų nuo 2025 metų rajono biudžeto dydžio ir galimybių ir tai sudarytų apie 440-550 eurų, kas kiekvienai šeimai būtų ženkli parama.

Palietus gimstamumo temą rajone, tos pačios demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos atstovai patikino, kad tikslinga yra pagalvoti ir apie kūdikių su jų mamomis parvežimą iš gimdymo vietos į namus. Ukmergės ligoninėje nuo 2022 metų gegužės mėnesio uždarius Akušerinį skyrių, moterys gimdyti vyksta į kitus miestus. Gimdyvės ten dažniausiai nuvežamos greitosios medicininės pagalbos automobiliais, o jau kaip iš ten sugrįžti, turi pasirūpinti pačios.

Savivaldybės vadovai posėdžio metu tradiciškai pasveikino ir vasaros mėnesiais savo gimtadienius švenčiančius Tarybos narius: Ramūną Nanartavičių, Vidmantą Krikštaponį, Donatą Miezeną, Rolandą Janicką, Dalių Varną, Audronę Augustėnienę, Jūratę Martinkutę ir Arūną Dudėną.

Visi Tarybos nariai savo darbo vietose rado po dovaną - Juliaus Kelero poezijos knygelę „Arti Ukmergės". Šią poeto, vertėjo, Lietuvos rašytojų sąjungos nario J. Kelero knygelę išleido Ukmergės Vlado Šlaito viešoji biblioteka, šiemet pirmą kartą paskelbusi leidybos konkursą. Konkurso tikslas – skatinti Ukmergės rajono kultūrai, istorijai ir literatūrai vertingų leidinių bei Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje gyvenančių ar gimusių kūrėjų kūrinių leidybą bei sklaidą. 400 egzempliorių tiražu išleistą poezijos rinkinį „Arti Ukmergės" jau visai netrukus bus galima rasti Ukmergės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje ir jos padaliniuose. Rugsėjo 11 dieną 15 val val. vyks susitikimas su knygos autoriumi Ukmergės Senajame (nebe) Knygyne (Kęstučio a. 8-8, Ukmergė).

Kitas Tarybos posėdis numatytas rugsėjo 26 dieną.