PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Rugpjūčio 26 d. 20:00

Portugalijoje įvyko 5,3 balo stiprumo žemės drebėjimas

Pasaulis

Žemės drebėjimas Portugalijoje. Facebook nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA.LT


315510

Portugaliją pirmadienį supurtė žemės drebėjimas. Požeminiai smūgiai, anot žiniasklaidos, buvo juntami net Ispanijoje ir Maroke. Aukų ar didesnės žalos išvengta, pranešė tarnybos.

Žemės drebėjimas įvyko 5.11 val. vietos laiku (6.11 val. Vidurio Europos vasaros laiku). Ugniagesiai sulaukė daug susirūpinusių žmonių skambučių. Taip pat registruoti keturi silpnesni pakartotiniai požeminiai smūgiai. Cunamio pavojus nebuvo kilęs.

Stebėjimo kameros užfiksavo supurtymus tuščiuose kambariuose ir parduotuvėse. Valstybinė televizijos stotis RTP, be kita ko, parodė įrašą, kuriame išsigandęs vyras išbėga į gatvę ir anglų kalba sako: „Įvyko žemės drebėjimas. Pabudau vidury nakties ir pagalvojau, koks košmaras. Atrodė, lyg griūtų pastatas“. Tačiau panika šalyje nekilo.

Ministras pirmininkas Luísas Montenegro pabrėžė, kad gyventojai liko ramūs. „Nepanikuodami toliau dirbsime prevencijos ir gebėjimo reaguoti srityse, kad užtikrintume visų saugumą“, – rašė jis tinkle X.

Portugalijos jūrų ir atmosferos instituto (IPMA) duomenimis, žemės drebėjimo stiprumas buvo 5,3 balo. Jo epicentras buvo prie šalies krantų Atlante už daugiau kaip 80 km į pietvakarius nuo Lisabonos, beveik 11 km gylyje.

Pastarąjį kartą stiprus žemės drebėjimas Iberijos pusiasalyje įvyko 1969 m. Tada Portugalijoje ir Ispanijoje žuvo iš viso septyni žmonės. 1755 m. požeminiai smūgiai Lisabonoje pražudė nuo 30 000 iki 100 000 žmonių. Tai buvo viena didžiausių stichijų Europoje.