PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 5 d. 07:30

Popiežius ir Indonezijos imamas pasirašė deklaraciją dėl religijos nenaudojimo konfliktams kurstyti

Pasaulis

Popiežius ir Indonezijos imamas pasirašė deklaraciją dėl religijos nenaudojimo konfliktams kurstyti. EPA-ELTA nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


317047

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį, prieš laikydamas mišias dešimtims tūkstančių žmonių Džakartoje, su vyriausiuoju Indonezijos imamu pasirašė deklaraciją, kurioje perspėjo, kad religija neturi būti naudojama konfliktams kurstyti.

Pasirašymas Istiklalo mečetėje buvo vienas iš paskutinių svarbių renginių 87 metų popiežiaus trijų dienų vizito į Indoneziją, kuriuo prasideda įtempta kelionė po Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, metu.

Pagrindinė pontifiko kelionės tema – religinė darna.

Pradėdamas kalbą mečetėje pontifikas pabrėžė, kad „giliai žvelgdami... atrandame, kad mes visi esame broliai, piligrimai, visi esame kelyje pas Dievą, nepaisant to, kas mus skiria“.

Susitikęs su šešių oficialių Indonezijos religijų vadovais, jis taip pat perspėjo dėl konfliktų, kuriuos kursto religijos pavertimas ginklu, ir atkreipė dėmesį į aplinkos krizę kaip egzistencinę grėsmę žmonijos civilizacijai.

„Mes prisiimame atsakomybę spręsti rimtas... krizes, keliančias grėsmę žmonijos ateičiai, tokias kaip karai ir konfliktai... ir aplinkos krizę, kuri yra kliūtis tautų augimui ir sambūviui“, – sakė jis.

Pranciškus kelis kartus lankėsi musulmonų šalyse, o 2019 metais, per vizitą Jungtiniuose Arabų Emyratuose pasirašė dokumentą dėl žmonių brolybės su Al Azharo, prestižinės sunitų islamo mokymosi vietos, didžiuoju imamu.