PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Sausio 7 d. 13:15

Pomidorų drebučiai papuoš stalą ir tiks prie mėsos

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


288197

Dinamiškame gastronomijos pasaulyje, kuriame tendencijos atsiranda ir išnyksta akimirksniu, egzistuoja nesenstanti, laiko patikrinta šaltienos bei drebučių gamyba. Tai kulinarijos tradicija, kurios šaknys siekia net viduramžių Europą.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog dėl savo jungiamojo audinio pagrindiniai šaltienos ingredientai virdami suteikia jai išskirtinę želatinos tekstūrą. Be to, į tradicinį mėsos šaltienos patiekalą galite šiais metais pažvelgti kitaip, pasigaminę pomidorų drebučių, kurie puikiai tiks kaip unikalus garnyras prie mėsos.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog šaltiena – neabejotinai seniai pamėgtas lietuvių šventinio stalo patiekalas. Vis dėlto tai, kiek šis patiekalas bus sveikatai palankus, priklauso ir nuo gamybos būdo.

„Dažniausiai šaltienos pagrindinis ingredientas yra tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamojo audinio, t. y. uodegos, kanopos, kojos, kiaulienos šnipas ir ausys. O ilgai verdant tokį audinį, jis skyla ir susidaro medžiaga, duodanti želatinos efektą. Šiaip, verdant šaltieną, yra nuimamas viršutinis riebalų sluoksnis – toks patiekalas tampa turtingas baltymų ir gali paįvairinti mitybos racioną. Be to, šaltienoje gausu kolageno, kuris padeda atsinaujinti ląstelėms bei užtikrina odos elastingumą bei stangrumą. Jis dar naudingas sąnariams ir sausgyslėms“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, jog, be žmogaus organizmui naudingų medžiagų, šaltiena dažniausiai turtinga sočiųjų riebalų, kurių perteklius nėra sveikatai palankus.

„Dėl šios priežasties šaltiena turėtų būti valgoma saikingai ir retesnėmis progomis. Be to, šaltiena yra lėtai virškinamas maistas, todėl įvairūs pagardai, kaip krienai garstyčios ar kitoks padažas su actu, gali padidinti skrandžio sulčių sekreciją ir pagreitinti virškinimo procesą. Žinoma, kiekvieno skonio reikalas, kokį pagardą prie šaltienos pasirinkti“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Norėdami pagaminti išskirtinę šaltieną, iš pradžių išvirkite sultinio iš kaulų, mėsos ir daržovių. Kad sultinys būtų skaidrus, jį perkoškite ir pagardinkite prieskoniais, tada vandenyje ištirpinkite aukštos kokybės želatinos lakštus arba granules ir įmaišykite juos į sultinį.

Pasirinktoje formoje dailiai išdėliokite pasirinktus ingredientus, užpilkite juos želatinos sultiniu ir laikykite šaldytuve, kol šaltiena visiškai sustings. Paruoštą patiekalą atsargiai iškrėskite į serviravimo lėkštę ir papuoškite žolelėmis ar valgomomis gėlėmis.

Kviečiame patiekti garnyrą kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš vaišes ryškiaspalviu akcentu, bet ir nustebins neįprastu skoniu.

Pomidorų drebučiai

Reikės:

  • 30 g nearomatizuotos želatinos
  • 60 ml šalto vandens
  • 60 ml verdančio vandens
  • 950 ml pomidorų sulčių
  • 15 g svogūno prieskonių
  • 5 g cukraus
  • 5 g druskos
  • 5 ml Vorčesterio padažo
  • 2,5 g salierų sėklų
  • 2 vnt. lauro lapų
  • 2 vnt. gvazdikėlių
  • 30 ml šviežių citrinos sulčių
  • Šviežios petražolės papuošimui

Gaminimo eiga:

Ištirpinkite želatiną šaltame vandenyje dubenyje, palikite 5 minutes pastovėti. Supilkite verdantį vandenį, kol želatina ištirps.

Sumaišykite pomidorų sultis ir kitus 8 ingredientus dideliame puode, užvirinkite ant vidutinės ugnies. Sumažinkite ugnį ir, retkarčiais pamaišydami, virkite 15 minučių. Perpilkite per vielinį sietelį į dubenį, įmaišykite citrinos sultis ir želatiną.

Supilkite masę į 25 cm žiedinę formą, padengtą riebalais, arba į 6 atskiras formas. Atšaldykite 6 valandas arba kol sustings.

Skanaus!