REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 26 d. 21:02

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai suklastotų rinkėjų parašų rinkimo lapų

Lietuva

Renatas Požėla. ELTA / Josvydas Elinskas

Gytis PankūnasŠaltinis: ELTA


302410

Policija prezidento prezidento rinkimų metu pradėjo vieną ikiteisminį tyrimą – dėl galimai suklastotų buvusių kandidatų į prezidentus eksparlamentaro Remigijaus Žemaitaičio ir „darbiečio“ Andriaus Mazuronio rinkėjų parašų lapų.

Apie tai sekmadienio vakarą pranešė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Gavome Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės rašytinį pranešimą, kad buvo suklastoti kandidatų į Respublikos prezidentus R. Žemaitaičio ir A. Mazuronio rinkėjų parašų rinkimų lapų“, – Vyriausiosios rinkimų komisijos spaudos konferencijos metu sakė R. Požėla.

Anot jo, ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 173 straipsnio 1 dalį ir 300 straipsnio 1 d.

BK 173 straipsnio 1 dalyje numatyta, kad tas, kas siekdamas paveikti rinkimų ar referendumo rezultatus suklastojo rinkėjų sąrašą, turinčių teisę dalyvauti referendume piliečių sąrašą, balsų skaičiavimo protokolą, rinkimų ar referendumo biuletenį, pagamino didelį kiekį rinkimų ar referendumo netikrų biuletenių arba panaudojo suklastotą ar netikrą rinkimų ar referendumo dokumentą, arba organizavo šių dokumentų klastojimą, gaminimą arba naudojimą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

BK 300 straipsnio 1 dalyje nurodoma, jog tas, kas pagamino netikrą dokumentą, suklastojo tikrą dokumentą arba žinomai netikrą ar žinomai suklastotą tikrą dokumentą laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

R. Požėla teigė, kad per antrąjį prezidento rinkimų turą gauti 32 pranešimai dėl galimų pažeidimų rinkimų metu. Jis priminė, jog surašyti du administracinio nusižengimo protokolai dėl neblaivaus asmens pasirodymo viešoje vietoje.

„Tačiau, matyt, tų teisenų bus daugiau, nes apdorojamos medžiagos ir sprendimai šiek tiek vėliau bus priimti“, – svarstė policijos vadovas.

Vienas iš įvykių, dėl kurių pranešta policijai, fiksuotas apie 10.30 val. Puškonių rinkimų apylinkėje, Šalčininkų rajone. Čia neblaivus asmuo

triukšmavo ir trukdė rinkimų komisijos darbui.

Panaši situacija apie 11.17 val. fiksuota uostamiestyje. Į Girulių rinkiminę apylinkę atvyko neblaivus vyras, kuris šūkavo ir atsisakė išeiti.

ELTA primena, kad sekmadienį šalyje vyksta antrasis prezidento rinkimų turas. Jame, kaip ir prieš penkerius metus, susitinka perrinkimo siekiantis šalies vadovas Gitanas Nausėda ir konservatorių kandidatė, premjerė Ingrida Šimonytė.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA