PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 10 d. 14:19

Poilsis, sveikata ir įkvėpimas: festivalis „Mandala“ vėl kviečia naujoms patirtims

Molėtai

Deivido Akelio nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Pranešimas spaudai


308749

Daug vertingų patirčių, įdomių praktikų, jaukaus poilsio ir ieškomo įkvėpimo – visa tai žada psichologijos, dvasinių praktikų, sveikatingumo ir kūrybinių veiklų festivalis „Mandala“, liepos 19-21 dienomis jau 14-ąjį kartą kviesiantis į Molėtų rajone įsikūrusią stovyklavietę „Tolieja“.

„Festivalyje žmonės susipažįsta su įvairiomis praktikomis, kurios padeda jiems gerinti gyvenimo kokybę, kurti laimingesnę ir sveikesnę kasdienybę. Lankytojai ne tik gauna daug vertingos informacijos, kurios, deja, niekas nemoko mokyklose, bet ir gerai praleidžia laiką, stovyklauja nuostabiame gamtos kampelyje su visa šeima, pabūna šiltų, sąmoningų žmonių apsuptyje“, – sako festivalio sumanytoja Sigita Dabulskytė.

Pasak festivalio organizatorės, „Mandala“ visuomet turi ilgalaikį šalutinį poveikį – lankytojai namo grįžta pakylėti, pasikrovę energijos, įkvėpimo rūpintis savimi bei kitais, noro tobulėti.

Šiais metais festivalis išsiskiria užsiėmimų gausa – jame įvyks per pusšimtis veiklų, todėl kiekvienas galės rasti sau kažką naudingo, aktualaus. Paklausta apie svarbiausius šių metų festivalio momentus, psichologė, būsimoji psichoterapeutė S. Dabulskytė neslepia, kad ypatingai džiaugiasi, jog savo žiniomis čia pasidalinti atvyks jos dėstytojai iš kognityvinės ir elgesio psichoterapijos studijų – tai daugelio metų patirtį turintys savo srities profesionalai.

Šiemet festivalyje taip pat bus daugiau kūrybinių-terapinių užsiėmimų: muzikos terapija, rašymo terapija, savęs pažinimo žemėlapis. Na, o koncertinė programa, kurioje skambės ir ilgai laukta grupė „dargana“, bus praturtinta šviesomis bei vaizdo instaliacijomis.

Keturios erdvės: kūnui ir sielai

Kad būtų lengviau nepasimesti festivalio veiklų gausybėje, jos jau tradiciškai paskirstytos po keturias erdves: Vandens (psichologinė), Oro (dvasinė), Žemės (kūno) ir Ugnies (kūrybinė). Tai atspindi ir festivalio pavadinimas, juk mandala – iš skirtingų, tačiau vienodos svarbos elementų, sudarytas piešinys, darni visuma. Na, o lankytojai, rinkdamiesi skirtingų erdvių veiklas, turi unikalią galimybę iš jų „nupiešti“ savąją festivalio mandalą ir iš čia išsivežti tai, ko labiausiai reikia.

Dvasinėje erdvėje visi norintys galės išbandyti sertifikuotos instruktorės Renatos Rachmanovaitės vedamą juoko jogą – juk juoktis yra labai sveika, o juokiantis sumažėja streso hormono kortizolio kiekis, gaminasi endorfinai. Čia vyks aktyvios meditacijos – Osho dinaminė meditacija ir Čakriniai garsai – turinčios neabejotiną naudą fizinei bei psichinei sveikatai. Jas ves itin patyręs meditacijos meistras, mokslininkas, meditacijos centro „Ojas“ įkūrėjas Prembuda Vrubliauskas. Žinia, jog santykiai, dažnai tampa vienu labiausiai stresą keliančių veiksnių – tam festivalyje organizuojama „Santykių peržiūrėjimo ir harmonizavimo praktika su kvėpavimu”, taip pat trauminei energijai išlaisvinti skirta kvėpavimo praktika „Regresinis rebefingas“. Šias kvėpavimo praktikas ves jau 35 metus netradicinės medicinos ir parapsichologijos srityje dirbantis, vienas pirmųjų Reiki meistrų Lietuvoje Sigitas Povilaitis.

Psichologinėje erdvėje bus nagrinėjamos pačios aktualiausios temos, patirtimi ir žiniomis dalinsis savo srities profesionalai. Čia bus kalbama apie šiuo metu itin dažnai girdimą perdegimą, meilės sau trūkumą ir būdus tai ugdytis, laimingų santykių kūrimą bei jų puoselėjimą. Žiniomis dalinsis Paula Liub, asmeninę patirtį apjungusi su psichologijos ir jogos studijomis bei 18 metų sąmoningumo praktika, psichologė Agnė Vaiciukevičienė, psichologė, kognityvinės elgesio terapijos krypties psichoterapeutė Agnė Žvikaitė ir psichiatras bei psichoterapeutas Gintautas Narmontas.

Festivalyje nebus pamirštamas ir kūnas – šioje erdvėje per somatines praktikas bus stengiamasi paleisti senas traumas, šį užsiėmimą ves jogos instruktorius, sertifikuotas TRE instruktorius, kineziterapijos praktikas Ignas Čepulis. Stichijų masažo patyriminis užsiėmimas, vedamas VšĮ „Sąmoningas ryšys“ vadovo Juozo Dapšausko, leis atsipalaiduoti ir surasti balansą. Užsiėmimas „Organizmo valymas ir visceralinė terapija“ suteiks žinių apie efektyvų ir nuoseklų žarnyno valymą. Jį ves Vytenis Sinkevičius – vyrų klubo ,,Šviesos Karys” įkūrėjas, ,,Astroqigong – Sveikas Žmogus” ir ,,Trigubo Imuniteto Galia” sistemų autorius. Na, o aktyvuojanti ir budinanti mankšta „Per(kūno) išmintis“, vedama licencijuoto kineziterapeuto, masažuotojo Justo Makevičiaus, ne tik stiprins raumenis, didins ištvermę, lankstumą, bet ir padės atrasti geresnį ryšį tarp sielos ir kūno.

Kūrybinėje erdvėje festivalio svečiai bus kviečiami pasigaminti akį traukiančias makrame technikos žvakides, sapnų gaudykles, pasinerti į muzikos terapiją ir per ją išgirsti save. Dirbtuves ves makrame dirbinių kūrėja Sandra Rutkauskaitė, kūrėja Gabija Spaičytė, akredituota muzikos terapeutė Greta Arlauskė.

Vakarinėje dalyje festivalio lankytojus atsipalaiduoti ir pašokti kvies grupės „Kardamona“, „dargana“, atlikėja Freya Alley, Raimondo Binkausko gongų muzikos koncertas „Gong rising“.

Festivalyje netrūks veiklų ir mažiesiems jo lankytojams – kol tėveliai dalyvaus užsiėmimuose, vaikai galės piešti mandalas, gaminti sapnų gaudykles, užsiimti vaikų ir juoko joga, dalyvauti aktorystės žaidimuose.

Ieškantiems harmonijos ir naujų patirčių

Festivalio akcentas – sveikas, laimingas, harmoningas žmogus. Net nesidomite panašiomis temomis, tikrai puikiai praleisite laiką, išsivešite kažką vertingo būtent jums.

„Kaip rodo patirtis, kai kurie vyrai čia atvyksta tiesiog palaikyti savo žmonų, pabūti gamtoje, pasimaudyti, paklausyti vakarinės koncertinės programos, bet galiausiai susigundo sudalyvauti viename ar kitame užsiėmime, o vėliau sėkmingai tampa nuolatiniais festivalio lankytojais“, – šypsosi Sigita.

Iš tiesų festivalis skirtas visiems, kurie ieško kažko įdomesnio, prasmingesnio, siekia tikro ryšio. Festivalio lankytojai dažnai pasidžiaugia, kad „Mandala“ yra puiki vieta norintiems maloniai praleisti laiką su visa šeima. Na, o jei atvyksite vieni, tikrai praplėsite pažinčių ratą, surasite bendraminčių, gal net ir antrąją pusę. Čia atvyksta ir jaunimo, ir garbaus amžiaus žmonių – festivalis atviras ir draugiškas visiems.

Renginyje taip pat laukiami ir augintiniai, tik jie turi nekelti pavojaus kitiems, būti tinkamai prižiūrimi ir netrukdyti vykstantiems užsiėmimams.

Atkreipiame dėmesį, kad renginys yra blaivus. Taigi, čia nerasite alkoholio, narkotikų ir tabako. Visgi kiek tolėliau bus įrengta rūkymo erdvė, leisianti netrukdyti dūmais kitų lankytojų.

Apsigyventi galima palapinėse ar išsinuomotuose kambariuose – juos reikėtų rezervuoti iš anksto. Festivalyje maistą bus galima gaminti ant laužo arba pasinaudoti festivalyje veiksiančių vegetariškų kavinių paslaugomis. Poilsiavietė įrengta nuostabiame gamtos kampelyje, prie Ešerinio ežero Labanoro regioniniame parke, kur galima pasivaikščioti, rinkti vaistažoles, uogauti, grybauti.

„Užsiėmimus ves tik savo srities profesionalai, iš kurių galėsite pasisemti vertingų žinių ir įgūdžių. Esu tikra, kad liksite sužavėti lankytojų nuolat giriamomis pirties procedūromis, atsipalaiduosite klausydami koncertinės programos ir gongų. Skanus vegetariškas maistas, vakarojimas prie laužo, šokiai su DJ, maudynės ežere ir puikus poilsis garantuoti“, – sako S. Dabulskytė, neabejojanti, jog „Mandala“ taps vienu iš geriausių jūsų vasaros įspūdžių.

Daugiau apie festivalį rasite internetinėje šioje svetainėje. Taip pat kviečiama sekti naujienas festivalio „Facebook“ paskyroje. Bilietus platina Ticketmarket.lt.