PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 27 d. 07:27

Poezijos vakaru „Apie Barbutę“ jautriai atsisveikinta su besibaigiančia vasara

Šiauliai

Darius Ančerevičius

Julita Galdikienė ŠMKC „Laiptų galerija“Šaltinis: Etaplius.LT


315514

Rugpjūčio 22-ąją Šiaulių miesto kultūros centras „Laiptų galerija“ jautriai ir sentimentaliai atsisveikino su netrukus besibaigiančia vasara. Tądien įsisukti į įvairiausių jausmų verpetą kvietė visiems puikiai žinomi kino ir teatro aktoriai – Andrius Bialobžeskis ir Aldona Bendoriūtė. Muzikinį foną kūrė smuiko virtuozas Artūras Šilalė.

„Laiptų galerijoje“ aktoriai pristatė jau kurį laiką brandintą sumanymą – poezijos vakarą „Apie Barbutę“, kurio pirmasis debiutas įvyko 2021 m. Jaunimo teatre ir Bažnytinio paveldo muziejuje. Šis projektas – tai savotiška poetų bei gyvenimo partnerių – Nijolės Miliauskaitės ir Vytauto Petro Bložės meilės istorija, skambanti Andriaus Bialobžeskio ir Aldonos Bendoriūtės lūpomis.

Vakaro metu Aldona Bendoriutė skaitė eilėraščius iš Nijolės Miliauskaitės poezijos rinkinių „Uršulės S. portretas“, „Namai, kuriuose negyvensim“, „Uždraustas įeiti kambarys“. Andrius Bialobžeskis atskleidė Vytauto Petro Bložės gyvenimo ir jausmų kelius, skaitydamas eiles iš jo ankstyvosios kūrybos rinkinio „Žemės gėlės“ bei iš vėlyvojo etapo – netrukus po Nijolės Miliauskaitės mirties išleistos poezijos knygos „Tu palikai mane užmigusį“. Meilės istoriją nuspalvino Artūro Šilalės atliekami Žibuoklės Martinaitytės, Johano Sebastiano Bacho, Georgo Filipo Telemano, Kristofo Vilibaldo Gliuko kūriniai.

Renginio metu Andrius Bialobžeskis pasidalijo ir mintimis apie šiuo metu „Laiptų galerijoje“ eksponuojamą Vinco Kisarausko parodą „Vincas Kisarauskas: virtualaus pasaulio nuojauta“ bei dailininko kūrybos sąsajomis su Vytauto Petro Bložės ir Nijolės Miliauskaitės poezija.

„Labai stebuklinga, kad šiuo metu čia yra Vinco Kisarausko paroda ir daugelis darbų yra sukurti būtent tuo metu, kai ir Vytautas Petras Bložė sukūrė vieną iš savo ankstyvųjų kūrinių „Žemės gėlės“. Ir tai yra tas laikas, kai to meto menininkai buvo priversti ieškoti uždarų kūrybinių formų, kad galėtų „apeiti“ tuo metu dominavusią santvarką. Tai čia yra labai tapatu, kas yra Vytauto Petro Bložės „Žemės gėlėse“ ir 1975-1976 metų Vinco Kisarausko darbuose. Apskritai, Vinco Kisarausko kūrybą pamatyti tokia apimtimi yra retenybė, todėl labai miela, kad „Laiptų galerija“ suteikia tokią galimybę, o mums didelė garbė jo darbų apsuptyje pasidalinti Nijolės Miliauskaitės ir Vytauto Petro Bložės poezija“, – atviravo aktorius.

Į poezijos ir muzikos vakarą susirinkę klausytojai tiek aktoriams, tiek ir muzikui negailėjo pagyrų už paliestas giliausias širdies kerteles. Daugelis jų, klausydami nepaprastos meilės istorijos, vos tramdė ašaras. „Kažkas neįtikėtino“, – apie poezijos ir muzikos vakarą atsiliepė „Laiptų galerijos“ lankytojai.

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius