PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 18 d. 13:02

Po trumpo sulaikymo Lenkijoje paleistas Ukrainos bokso čempionas Oleksandras Usykas

Pasaulis

Oleksandras Usykas / Instagram

EtapliusŠaltinis: BNS.LT


319230

Sunkiasvorių bokso čempionas Oleksandras Usykas, trumpam sulaikytas Krokuvos oro uoste Lenkijoje, buvo paleistas, trečiadienį pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Mane nuvylė toks požiūris į mūsų pilietį ir čempioną, – sakė V. Zelenskis po pokalbio telefonu su O. Usyku. – Mūsų čempionas buvo paleistas, jis nebėra sulaikytas.“

Jis paskelbė sportininko nuotrauką su Ukrainos generaliniu konsulu Krokuvoje.

Neaišku, kodėl 37 metų boksininkas buvo sulaikytas. Jis yra vienas žymiausių Ukrainos sportininkų, organizavęs ir dalyvavęs įvairiuose projektuose, padedančiuose jo šaliai kovoje su Rusijos invazija.

„Įvyko nesusipratimas. Jis buvo greitai išspręstas“, – sakė O. Usykas, dėkodamas už Ukrainos diplomatų pagalbą.

„Ir pagarba Lenkijos policijai už tai, kad vykdė savo pareigas, nepaisydama ūgio, svorio, populiarumo ir titulų“, – pridūrė jis tinkle „Instagram“.

Naujasis Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Sybiha socialiniame tinkle „X“ teigė, kad buvo informuotas apie O. Usyko sulaikymo detales.

„Tokie veiksmai mūsų čempiono atžvilgiu yra neproporcingi ir nepriimtini, – rašė jis. – Nusiųsime atitinkamą notą Lenkijos pusei.“

Gegužę Saudo Arabijoje 37-erių metų O. Usykas nugalėjo britą Tysoną Fury (Taisoną Ferį) ir tapo pirmuoju sunkiasvorių čempionu per 24 metus, laimėjusiu visus keturis svarbiausius pasaulio čempiono diržus.

Tarptautinės bokso federacijos (IBF) diržą jis prarado birželį, kai nepanoro kautis privalomoje kovoje prieš jam numatytą varžovą. Visgi ukrainietis sutiko dar sykį eiti į ringą su T. Fury – ši kova suplanuota gruodžio 21-ąją, vėl Saudo Arabijoje.

Po šios kovos Pasaulio bokso tarybos (WBC), Pasaulio bokso asociacijos (WBA) ir Pasaulio bokso organizacijos (WBO) kategorijų čempionas svarsto galimybę sugrįžti boksuotis į vidutinio svorio kategoriją.

Joje 2012 metų olimpinių žaidynių aukso medalio laimėtojas pradėjo profesionalo karjerą, o 2018 metais tapo absoliučiu šio diviziono čempionu, nugalėjęs rusą Muratą Gasijevą ir surinkęs visus keturis diržus.

Po metų jis perėjo į sunkaus svorio kategoriją ir 2021 metais pergale prieš Anthony Joshua (Entonį Džošua) iškovojo trečiąjį diržą.