Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
@TV3
Reporteris AustėjaŠaltinis: Etaplius.lt
Po švenčių daugelis jaučiasi apsunkęs, todėl Naujųjų metų pradžioje duoda sau pažadą atsikratyti kelių kilogramų, valgyti sveikiau ir daugiau judėti. Tarsi išgirdęs tokius norus, šįkart TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco pakvies ne tik netikėtai treniruotei, bet ir pasigaminti sveikesnį patiekalą, kuris, anot virtuvės šefo, taps savotišku susitikimu tarp Italijos ir Lietuvos.
Šį sekmadienį Gian Luca lankysis grikių ūkyje, kuriame ūkininkė Laima jam parodys, kaip išgauti grikių miltus, iš kurių vėliau gamins pasakiško skonio blynus.
Moteris neslėps, kad grikių malimo procesas prilygsta tokiai treniruotei, kokia daugelis dabar mėgaujasi sporto klube. „Tai – normalus sportas, nuo kurio tikrai sulieknėsi“, – neslėps tai išbandęs Gian Luca.
Kol ruoš grikių miltus, virtuvės šefas sužinos, kad Laima nieko neišmeta – net nuo grikių likusių lukštų. Pasirodo, kad pastaruosius ji atiduoda vištoms. O Gian Lucai ji parodys, kaip iškepti grikių blynus – būtent tokius, kokius ruošdavo jos močiutė. „Parėjus iš mokyklos, jų visuomet rasdavome prikeptų“, – sakys ji.
Tiesa, nors receptas ir paprastas – grikių miltai, pienas, druska, vištos kiaušinis ir vanduo, patiekalui ypatingo skonio suteiks aviečių uogienė. „Neatrodo, kad valgytum grikius. Tai – tiesiog nepaaiškinamas skonis, bet pabandyti būtina. Tai – visai kitokie blynai, nei jūs įsivaizduojate“, – sužavėtas įspūdžiais dalinsis Gian Luca.
Vėliau virtuvės šefo vairą atgal į rankas perims Gian Luca, kuris gamins risotto su grikiais. „Šį risotto pradėsime taip, kaip ir klasikinį, bet vietoje svogūnų naudosime šalotinius, nes jie yra švelnesni, kaip ir specifinį skonį turintys grikiai. Tai – labai sveikas dalykas, kurį lietuviai puikiai žino. Tačiau galbūt jie nežino to, kad tie, kas yra alergiški gliutenui, gali drąsiai naudoti grikius, kadangi jo čia nėra“, – pasakos Gian Luca.
Savo patiekalui gardinti virtuvės šefas papildomai naudos moliūgus, jų sėklas, druską, pipirus, ir, žinoma, parmigiano sūrį. O begamindamas dalinsis ir savo šeimos istorijomis.
„Kaip lietuvaitė, mano žmona turi visišką priklausomybę grikiams, apie kurią nežinojo ir pati. Kai mes gyvenome Italijoje ir aš studijavau akademijoje bei dirbau restorane, ji iš Lietuvos siųsdavosi tik du dalykus – grikius ir juodą duoną, nes be to niekaip negalėdavo. O kai suvalgydavo grikių, atrodydavo, kad namuose tiesiog pražydo. Supratau, kad lietuvaitė negali būti toli nuo namų, todėl grįžome čia“, – pasakos Gian Luca.
Burnoje tirpstančio grikių risotto receptas ir ypatingi blynai – jau šį sekmadienį, 9.30 val. laidoje „La maistas“ per TV3.