PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Rugpjūčio 9 d. 11:53

Po stipraus lietaus Joniškio rajone pakilo vandens lygis: įspėjame dėl pavojų prie vandens telkinių

Joniškis

Joniškio r. savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Joniškio r. savivaldybė


313417

Praėjusią savaitę Joniškio rajone iškritęs gausus lietus sukėlė staigų vandens lygio pakilimą vietiniuose vandens telkiniuose. Toks reiškinys keičia įprastas maudynių sąlygas ir kelia pavojų gyventojams bei svečiams, besiruošiantiems praleisti laiką prie vandens.

Staigus vandens lygio pakilimas gali reikšmingai pakeisti vandens telkinio dugno struktūrą, sukelti stipresnę srovę ir padaryti paviršių klastingai apgaulingą. Maudymosi zonose gali atsirasti medžių nuolaužų, šakų ar šiukšlių, kurios gali sukelti sužalojimus.

Ypač svarbu atkreipti dėmesį į pavojus, susijusius su plaukiojimu ir nardymu po lietaus, kai vandens telkinio dugnas tampa nestabilus, o srovės ir vėjai gali būti stipresni nei įprasta.

Kad neįvyktų skaudžių nelaimių, ugniagesiai gelbėtojai įspėja: būkite atsargūs prie vandens telkinių, nes dažniausiai skęstama tada, kai neįvertinami pavojai. Todėl jie pataria nesimaudyti ir nenardyti nežinomose, nuošaliose vietose, pavalgius ar apsvaigus nuo alkoholio, nenardyti nežinant koks telkinio dugnas, neplaukti per toli nuo kranto, ypač už plūdurų, nes pervertinus savo jėgas gali būti nebeįmanoma parplaukti į krantą. Taip pat jie pataria neplaukioti ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių.