PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 28 d. 09:03

Po smūgio Golano aukštumoms JAV dar kartą patvirtino savo „geležinę“ paramą Izraeliui

Pasaulis

Po smūgio Golano aukštumoms JAV dar kartą išreiškė „geležinę“ paramą Izraeliui / Unsplash

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


311627

Po Libano judėjimo „Hezbollah“ išpuolio Izraelio kontroliuojamose Golano aukštumose šeštadienį JAV dar kartą patvirtino savo „geležinę“ paramą žydų valstybei, pranešė Baltieji rūmai.

Jungtinės Valstijos taip pat išreiškė paramą Izraelio pastangoms sustabdyti išpuolius prie šiaurinės sienos su Libanu.

„Mūsų parama Izraelio saugumui yra geležinė ir neabejotina prieš visas Irano remiamas teroristines grupuotes, įskaitant Libano „Hezbollah“, – sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Anksčiau šeštadienį Izraelio kariuomenė pranešė, kad „Hezbollah“ iš Libano paleido raketą, kuri pataikė į futbolo aikštelę aneksuotose Golano aukštumose ir pražudė 10–20 metų jaunuolius.

Pranešama, kad iš viso per išpuolį žuvo 12 jaunuolių.

Gelbėjimo tarnybų duomenimis, dar 18 jaunų žmonių buvo sužeisti.

„Izraelis neleis šiam žudikiškam išpuoliui likti be atsako, o „Hezbollah“ už tai sumokės didelę kainą, kokios dar nėra mokėjusi“, – sakoma Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) biuro išplatintame pranešime.

Sekmadienį Izraelio užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „Hezbollah“ peržengė visas raudonąsias linijas.

„Šeštadienio žudynės reiškia, kad „Hezbollah“ peržengė visas raudonąsias linijas. Tai nėra kariuomenė, kovojanti su kita kariuomene, o teroristinė organizacija, sąmoningai šaudanti į civilius gyventojus“, – teigiama ministerijos išplatintame pranešime.

Ministerija teigia, kad „Hezbollah“ paleido Irano raketą.

„Hezbollah„ yra vienintelė teroristinė organizacija, turinti tokių (raketų) arsenalą, – sakoma pranešime. – Izraelis pasinaudos savo teise ir pareiga veikti savigynos tikslais ir atsakys į žudynes“.

Šį smūgį taip pat pasmerkė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ir paragino atlikti nepriklausomą tyrimą.

Anksčiau „Hezbollah“ teigė įvykdžiusi kelis išpuolius prieš Izraelio karinius objektus po to, kai per žydų valstybės oro antskrydį Libano pietuose žuvo keturi jos kovotojai. Tačiau ji neigia esanti atsakinga už mirtiną smūgį futbolo aikštelei Golano aukštumose.

Izraelis Sirijai priklausiusias Golano aukštumas užėmė per 1967 metų karą, o 1981 metais jas aneksavo.

Nuo tada, kai Gazos Ruože prasidėjo karas – o jį išprovokavo „Hamas“ spalio 7-ąją surengtas išpuolis, per kurį žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, o dar apie 250 buvo paimti įkaitais, – Izraelis ir „Hezbollah“ kone kasdien apsikeičia ugnimi ir šis apsikeitimas ugnimi palei Libano ir Izraelio sieną pastarosiomis savaitėmis pastebimai suintensyvėjo.