PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 29 d. 10:40

Po sabotažo traukinių paslaugos Prancūzijoje atkurtos

Pasaulis

Traukiniai (asociatyvi nuotr.) / Unsplash

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


311744

Prancūzijos greitųjų traukinių tinklas atkurtas ir veikia, kaip įprasta, nuo pirmadienio, praėjus trims dienoms po smarkiai sutrikdytų kelionių dėl koordinuotų sabotažo veiksmų prieš olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją, pranešė transporto ministras Patrice'as Vergriete'as.

Vis dar neaišku, kas anksti penktadienį įvykdė tris padegimo atakas strateginiuose geležinkelio infrastruktūros taškuose ir ar jomis buvo sąmoningai siekta sutrikdyti penktadienio vakarą vykusią žaidynių atidarymo ceremoniją.

Po remonto darbų savaitgalį tinklo darbas palaipsniui normalizavosi. „Šį rytą visi traukiniai važiuoja“, – radijui RTL sakė P. Vergriete‘as.

Pasak jo, išpuoliai paveikė 800 tūkst. keliautojų, bet „galų gale 700 tūkst. sugebėjo atlikti kelionę“, 100 tūkst. nukentėjo dėl atšauktų traukinių. Ministras pridūrė, jog po išpuolių siekiant sustiprinti 28 tūkst. kilometrų ilgio greitųjų traukinių tinklą buvo dislokuota 50 dronų, 250 geležinkelių saugumo agentų ir 1 000 techninės priežiūros darbuotojų. Incidentas greičiausiai kainuos milijonus eurų, sakė P. Vergriete‘as.

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas sakė, kad valdžia „nustatė tam tikrą skaičių profilių, kurie galėjo įvykdyti“ sabotažo veiksmus. Kraštutinių kairiųjų prancūzų anarchistai ne kartą taikėsi į traukinių tinklą jį padegami.

Atakos buvo „tyčinės, labai tikslios, itin tiksliai nukreiptos“, televizijai „France 2“ sakė G. Darmaninas. „Tai tradiciškai ultrakairiesiems būdingi veiksmai“, – sakė jis. Tačiau paklaustas, ar identifikuoti profiliai susiję su kraštutiniais kairiaisiais, G. Darmaninas atsakė: „Turime būti atsargūs“. Pasak jo, svarbu žinoti, ar šiais žmonėmis buvo manipuliuojama, ar jie veikė „savarankiškai. „Tai žmonės, kurie gali būti artimi šiam judėjimui“, – pridūrė vidaus reikalų ministras.