PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 14 d. 15:34

Po rekonstrukcijos atidaryta UAB „Sūduvos vandenys“ vandentiekio stotis

Marijampolė

Marijampolės savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Marijampolės savivaldybė


304836

Šiandien po beveik dvejus metus trukusios rekonstrukcijos Marijampolėje atidaryta UAB „Sūduvos vandenys“ vandentiekio stotis Vasaros g. 7. Tai bene didžiausia investicija į bendrovės infrastruktūrą per pastarąjį dešimtmetį, bendra projekto vertė apie 3,24 mln. eurų.

Pusė šios sumos – 1,6 mln. eurų finansuota iš ES programos lėšų, beveik 700 tūkst. eurų skyrė Marijampolės savivaldybė, o likusią sumą – 935 tūkst. eurų UAB „Sūduvos vandenys“ investavo iš įmonės lėšų. Pasak Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriaus Karolio Podolskio, šis projektas ypač svarbus gyventojams: „Tai yra vienas iš strateginių įmonės darbų. Rekonstruota vandentiekio stotis pagerins ne tik vandens kokybę, bet ir vandens valymo procesus. Ir tai nėra vienintelis didelis įmonės įgyvendintas reikšmingas projektas. Per pastaruosius keletą metų kartu su savivaldybės investicijomis pastatyti vandens gerinimo įrenginiai, atvestos vandentiekio ir nuotekų trasos įvairiose kaimiškose vietovėse, taip pat ir mieste. Taip pat yra suplanuota ir daugiau naujų vandentvarkos projektų Marijampolės kaimiškose vietovėse, kas pagerins gyventojų buitį, sudarys sąlygas prisijungti prie centralizuotų vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo tinklų. Ačiū įmonės kolektyvui už daromus didelius darbus, kurie ypač svarbūs žmonėms".

Pagerėjo vandens kokybė

Pasak specialistų, vandentiekio stoties atnaujinimas buvo būtinas, kadangi iki rekonstrukcijos iš šios vandenvietės tiekiamas vanduo neatitiko HN 24:2023 reikalavimų pagal 5 parametrus, t. y. nepriimtino skonio ir kvapo, viršijo bendrosios geležies, amonio ir mangano leistinas normas. Atnaujinus įrangą, nuo šiol vartotojams tiekiamas paruoštas vanduo yra priimtino skonio ir kvapo, amonio kiekis sumažėjo nuo 0,69 mg/l iki 0,03 mg/l, kai norma 0,5 mg/l, geležies kiekis nuo 188 µg/l sumažėjo iki <9,6 µg/l (mažiau už aptikimo ribą), kai norma 200 µg/l, mangano kiekis sumažėjo iki 8,4 µg/l, kai norma 50 µg/l. Per parą iš vandentiekio stoties patiekiama apie 3500 kub. m geriamojo vandens.

Atnaujinti filtrai ir kita įranga

Rekonstrukcijos metu pagrindiniai darbai vykdyti filtrų salėje, vamzdynų galerijoje, antro pakėlimo siurblinėje ir orapūčių patalpoje . Filtrų salėje rekonstruoti šeši filtrai bei naujai įrengti du plovimo vandens rezervuarai. Įrengtos naujos filtrų drenažinės sistemos ir nauji vandens skleistuvai (oro įterpikliai) bei pakeistas filtruojantysis užpildas, įrengti nauji aptarnavimo tilteliai su laiptais, nauja drenažinė sistema taip pat pakeisti technologiniai vamzdynai su uždaromąja armatūra. Orapūtės technologinėje patalpoje sumontuotos dvi orapūtės, kokybiškam filtruojančių užpildų plovimui.

Procesų valdymui ir automatizavimui užtikrinti įrengti jėgos ir valdymo skydai su valdikliais ir operatorinėmis panelėmis sklendžių, plovimo siurblių, orapūčių ir antro kėlimo siurblių valdymui. Pakeisti vandens nugeležinimo stoties ir antro pakėlimo stoties vandentiekio tinklai, drenažinio vandens surinkimo ir lietaus vandens nuvedimo sistemos. Pakeista šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo dalis, įrengiant naujus šildymo įrenginius, vamzdynus, oro pritekėjimo sistemą, drėgmės rinktuvus, vėdinimo sistemą (sieros vandenilio ir anglies dioksido dujų šalinimui iš patalpų). Taip pat įrengta pasyvi žaibosaugos sistema, naujas sieninis apšvietimas, elektros instaliacija, nauji elektros skirstymo skydai su el. įvadais, elektros apskaita su tinklo analizatoriais, esamiems ir naujiems įrenginiams užmaitinti.

UAB „Sūduvos vandenys“ duomenimis iš šios vandenvietės tiekiamas kokybiškas vanduo jau pasiekia daugiau kaip 7679 būstus, kas sudaro daugiau kaip 16000 vandens vartotojų.


Foto galerija:

resize_1200x900_dsc06809.jpg
resize_1200x900_dsc06801.jpg
resize_1200x900_dsc06793.jpg
resize_1200x900_dsc06788.jpg
resize_1200x900_dsc06780.jpg