PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 29 d. 07:23

Po raketos smūgio iš Libano į Golano aukštumas Izraelis žada imtis atsakomųjų veiksmų

Pasaulis

Raketa / Scanpix

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


311691

Po to, kai iš Libano raketomis apšaudžius Izraelio aneksuotas Golano aukštumas žuvo 12 jaunuolių, Izraelis sekmadienį pažadėjo „suduoti galingą smūgį priešui“, tai dar labiau padidino baimę, kad karas Gazos Ruože išplis.

Iranas perspėjo Izraelį, kad bet kokie nauji kariniai „nuotykiai“ Libane gali sukelti „nenumatytų padarinių“. Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pasmerkė šeštadienio apšaudymą raketomis ir paragino visas šalis „būti maksimaliai santūrioms“. Izraelio kariuomenė tai pavadino „daugiausia aukų pareikalavusia ataka prieš Izraelio civilius“ nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ teroristai užpuolė Izraelį ir išprovokavo karą ​​Gazos Ruože bei nuolatinius susišaudymus prie Libano sienos.

Izraelis apkaltino Libano „Hezbollah“ judėjimą paleidus Irano gamybos raketą „Falaq-1“, tačiau Irano remiama grupuotė, nuolat apšaudanti Izraelio karines pozicijas, pareiškė „nesanti susijusi“ su šiuo incidentu. Vis dėlto „Hezbollah“ pripažino, kad vieną tokią raketą šeštadienį paleido į Izraelio karinį taikinį Golano aukštumose.

Šis smūgis paskatino Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu anksčiau grįžti iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Vos atvykęs, jis iškart sušaukė savo kabineto susitikimą, pranešė jo biuras.

B. Netanyahu pareiškė, kad „Hezbollah sumokės didelę kainą“ už išpuolį, tokią, kokios anksčiau dar nėra sumokėjusi. Po susitikimo jo biuras paskelbė, jog „kabineto nariai įgaliojo ministrą pirmininką ir gynybos ministrą nuspręsti dėl atsako teroristinei organizacijai „Hezbollah“ būdo ir laiko“, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Gynybos ministras Yoavas Gallantas anksčiau sekmadienį apsilankė išpuolio vietoje ir pažadėjo, kad Izraelis „suduos galingą smūgį priešui“. Izraelio užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „Hezbollah“ „peržengė visas raudonąsias linijas“.

Tikėdamasi Izraelio atsakomųjų veiksmų, „Hezbollah“ evakavo kelias pozicijas netoli sienos bei rytiniame Libane, sakė grupuotei artimas šaltinis. Izraelio kariuomenė vėliau sekmadienį pranešė smogusi „Hezbollah“ taikiniams „toli Libano teritorijoje ir pietų Libane“.