PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 2 d. 07:05

Po apsikeitimo kaliniais K. Harris paskambino Rusijos opozicijos veikėjai J. Navalnajai

Pasaulis

Kamala Harris. Scanpix nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


312421

JAV viceprezidentė Kamala Harris paskambino Rusijos opozicijos veikėjai Julijai Navalnajai, velionio Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno našlei, aptarti ketvirtadienį įvykusio Rusijos ir Vakarų apsikeitimo kaliniais, pranešė J. Navalnajos atstovė.

K. Harris paskambino jai „aptarti mainų ir pareikšti savo paramą, pabrėžė Aleksejaus ir Julijos indėlį į kovą už demokratinę Rusiją“, – socialiniame tinkle X sakė atstovė spaudai Kira Jarmyš.

Į apsikeitimą buvo įtraukti trys buvę A. Navalno regioninės kampanijos aparato nariai, taip pat buvęs A. Navalno sąjungininkas Ilja Jašinas.

J. Navalnajos komanda anksčiau teigė, kad A. Navalnas, didžiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino priešininkas, turėjo būti įtrauktas į apsikeitimą kaliniais, tačiau vasarį netikėtai mirė atokiame Rusijos kalėjime. J. Navalnaja ir Vakarų šalys dėl jo mirties kaltino Kremlių.

K. Jarmyš sakė, kad ketvirtadienį per pokalbį telefonu J. Navalnaja padėkojo K. Harris „už JAV pagalbą organizuojant mainus“. Ji taip pat „ragino tarptautinę bendruomenę palengvinti kitų Rusijos politinių kalinių paleidimą“, sakė K. Jarmyš.

Tikimasi, kad prezidentui Joe Bidenui pasitraukus iš rinkimų kovos, K. Harris taps JAV demokratų kandidate į prezidentus. Ji, kaip ir J. Bidenas, yra ištikima Ukrainos rėmėja nuo pat Rusijos 2022 m. vasarį pradėto plataus masto karinio puolimo. Anksčiau šiais metais ji sakė, kad A. Navalno mirtis yra „dar vienas V. Putino žiaurumo požymis“. Ji taip pat pavadino Rusijos veiksmus Ukrainoje „siaubingais žvėriškumais“, „pasibjaurėtinais“, „barbariškais“ ir „nežmoniškais“.

Praėjusį mėnesį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paminėjo Rusijai „nedraugišką“ K. Harris „retoriką“.