PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sportas2024 m. Rugpjūčio 16 d. 19:30

Po 21 metų pertraukos Lietuva vėl pasirodys „Unlimited“ Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionate

Lietuva

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


314294

Rugpjūčio 16 dieną Lenkijoje startuoja „Unlimited“ Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionatas (WAC), kuriame Lietuvą atstovaus pilotas Igoris Lobanovas. Varžybose lietuvis debiutuos aukščiausioje – Unlimited – kategorijoje.

Šie metai Lietuvos akrobatinio skraidymo pasaulyje yra išties ypatingi. Net po 21-ų metų pertraukos Lietuva vėl bus atstovaujama Pasaulio čempionate – paskutinį kartą mūsų šalies pilotai tokiose varžybose dalyvavo 2003 metais. Tiesa, Jurgis Kairys 2011 metų čempionate sudalyvavo tik vienoje (Freestyle) programoje ir iškovojo bronzos medalį, tačiau bendroje įskaitoje tada lietuvis nesivaržė.

Po dešimtmečio intensyvių treniruočių, I. Lobanovas šiais metais gali didžiuotis būdamas vienu jauniausių dalyvių Unlimited Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionate, kur jis varžysis tarp 35 sportininkai iš 12 šalių: Lenkijos, Rumunijos, Italijos, JAV, Liuksemburgo, Čekijos, Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos, Šveicarijos, Vengrijos ir Lietuvos. Tarp jų šiais metais varžysis dvi moterys: Prancūziją atstovaujanti Fanny Viallard ir Ekaterina Volkova, turėjusi būti JAV rinktinėje, tačiau dėl neskelbiamų priežasčių jos pasirodymas nebus kvalifikuojamas bendroje įskaitoje. Gausiausia Prancūzijos rinktinė - net 10 pilotų!

Nuo rugpjūčio 12 dienos Lenkijoje ruošęsis ir treniravęsis Igoris pripažįsta, kad laukia tikrai nemažas iššūkis. „Unlimited varžybos – sunkiausias pasaulyje egzistuojantis išbandymas aukščiausio lygio akrobatiniams pilotams. Tai yra vienintelė čempionatų kategorija, kurioje neribojamas figūrų sudėtingumas, tad skrydžių programos yra sudaromos iš tiek fiziškai, tiek techniškai ir tiek psichologiškai sunkiausių figūrų“ – dalinosi Lietuvos atstovas.

Igorį į Lenkijoje vyksiančias varžybas atlydėjo Lietuvos rinktinės ir „Iron Wolf Aerobatics“ komandos treneris, akrobatinio skraidymo profesionalas Eltonas Meleckis ir technikas Karolis Manelis. „Pasiruošimą šiam čempionatui pradėjome praėjusiais metais. Tikiuosi, kad Igorio debiutas Pasaulio čempionate grąžins susidomėjimą Lietuvoje šlovingas tradicijas turėjusiu akrobatiniu skraidymu. Manau, kad Igoris labai neblogos formos, o rezultatams didžiausią įtaką darys gebėjimas suvaldyti jaudulį ir tinkamas psichologinis nusiteikimas”, - savo mintimis dalinosi komandos treneris E. Meleckis.

Nuo atvykimo pilotas jau dalyvavo trijose treniruotėse, po kurių pakomentavo laukiančius iššūkius: “Virš trisdešimties laipsnių karštis vargina dalyvius, o lėktuvų varikliai negali išvystyti maksimalios galios. Tai papildomas iššūkis, bet visiems sąlygos vienodos – tiesiog reikia adaptuotis ir kautis dėl kuo aukštesnių vietų”.

Lietuvos atstovas pabrėžia, kad, nepaisant būsimų rezultatų, vien dalyvavimas WAC yra reikšmingas pasiekimas. “Daug tituluotų varžovų ir suprantu, kad tikėtis medalių yra nerealu. Esu debiutantas, todėl nenoriu iš anksto prognozuoti rezultatų. Džiaugiuosi išsikovojęs teisę varžytis su pasaulio aviacijos elitu, tačiau atvykau čia ne turistauti ir ketinu rimtai pakovoti dėl vietos arčiau dešimtuko” - kukliai prognozėmis dalinosi I. Lobanovas.

Preliminariai pirmasis Igorio Lobanovo pasirodymas šeštadienį apie 11 val. Lietuvos laiku.