PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 3 d. 15:43

Plungės ligoninėje lankėsi Kauno klinikų profesoriai

Plungė

BNS/Fotobankas nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Plungės rajono savivaldybės inf.


303358

Gegužės 29-ąją Plungės ligoninę tradiciškai aplankė gausus būrys Kauno medikų, vadovaujamų Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektoriaus, Plungės garbės piliečio, gydytojo kardiochirurgo prof. habil. dr. Rimanto Benečio. Plungėje medikai ne tik apžiūrėjo mūsų ligoninę, susitiko su kolektyvu, bet ir konsultavo iš anksto užsirašiusius pacientus bei bendravo su Plungės ir Rietavo savivaldybių moksleiviais, kurių ateities planuose – su medicina, biologija, biochemija ar veterinarija susijusios studijos.

Kartu su gydytoju kardiochirurgu prof. habil. dr. Rimantu Benečiu į Plungę atvyko ir gydytojas anesteziologas prof. Andrius Macas, gydytoja kardiologė prof. dr. Olivija Dobilienė, gydytojas neurologas prof. dr. Kęstutis Petrikonis, gydytojas urologas doc. dr. Kęstutis Vaičiūnas, gydytojas otorinolaringologas prof. dr. Evaldas Padervinskis, gydytoja endokrinologė Aistė Kondrotienė, Kauno klinikų direktoriaus medicinai ir slaugai pavaduotojas Šarūnas Mačinskas, Slaugos koordinavimo tarnybos vadovė doc. dr. Renata Vimantaitė.

Apžiūrėjo atnaujintą ligoninę

Svečiai savo vizitą pradėjo nuo trumpos ekskursijos po Plungės ligoninę ir pažinties su naujovėmis, kurios įgyvendintos per pastaruosius metus. O pokyčių, kuriuos pristatė Plungės ligoninės direktorius Remigijus Mažeika, daug – Anestezijos ir reanimacijos skyriuje įdiegta ypač moderni pacientų stebėjimo sistema, dviejuose aukštuose įrengta šiuolaikiška vėdinimo sistema, kartu suremontuojant koridorius ir dalį palatų. Tad patalpos – atnaujintos, švarios, gražios, o ir nemalonių kvapų problema išspręsta.

Kitas svarbus pokytis: Savivaldybei skyrus 712 tūkst. eurų, nuo birželio 1-osios pradedamos statybos – Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus plėtra. Tiesa, šiems darbams atlikti tikėtasi gauti Sveikatos apsaugos ministerijos finansavimą, deja… Tad skyriaus plėtra pradėta tomis lėšomis, kurias skyrė Savivaldybė.

Ligoninės direktorius Remigijus Mažeika svečiams pristatė puikius 2023 metų įstaigos veiklos rezultatus, o po pristatymo Plungės ligoninės medikai pakviesti į konferenciją „Pacientų sauga. Saugos kultūra. Intensyviosios slaugos organizavimas“, o svečiai iš Kauno – į kabinetus konsultuoti pacientų, kurių sulaukta apie 50. Beje, po konsultacijos pas profesorę O. Dobilienę, vienam pacientui jau ketvirtadienį Kauno klinikose sėkmingai atlikta koronarų stentavimo operacija. Labai prasmingas vizitas!

Plečiant bendradarbiavimą tarp LSMU Kauno klinikų ir Plungės ligoninės, aptarti konkretūs projektai:

  • Telemedicinos įdiegimas tarp LSMU Kauno Klinikų ir Plungės ligoninės pacientų konsultacijoms.
  • Plungės ligoninė pateikė du prašymus LSMU vadovybei chirurgijos/traumatologijos ir anesteziologijos rezidentūros bazėms patvirtinti, nes tiek įranga, procesai, tiek puikūs specialistai visiškai atitinka aukštus reikalavimus.
  • Numatyta Plungės ligoninėje diegti analogišką kaip LSMU pacientų saugos ir nepageidaujamų įvykių valdymo sistemą.
  • Aptarta galimybė Plungės ligoninės darbuotojams dalyvauti įvairiuose pilotiniuose LSMU projektuose.

Susitikimas su jaunimu

Po pietų Kauno medikai buvo pakviesti į Plungės kunigaikščių Oginskių rūmus, kur vyko susitikimas su plungiškiais moksleiviais, turinčiais planų studijuoti mediciną, veterinariją ar kitus su biologija, chemija, maisto sauga ir pan. susijusius mokslus.

LSMU rektorius prof. Rimantas Benetis jaunimui prisistatė esąs plungiškis ir pristatė universitetą, kurio bendruomenę sudaro apie 30 tūkstančių žmonių. Tai dirbantieji ir besimokantieji Medicinos akademijoje, Veterinarijos akademijoje, Kauno klinikose, kuri yra didžiausia ligoninė Baltijos šalyse, ir Kauno ligoninėje. „Šiandien jau minėjau, kad LSMU – antras pagal reitingus universitetas Lietuvoje, ruošiantis labai reikalingų profesijų atstovus. Manau, svarbu tai, kad visi mūsų absolventai gauna darbą ir kad tas darbas – gerai apmokamas. Mūsų universitete – 7 fakultetai, ruošiame gydytojus, slaugytojus, farmacijos specialistus, genetikus, veterinarijos gydytojus ir kt. Mokome visko, kas susiję su gyvybe. Pas mus mokosi apie 75 proc. jaunuolių, baigusių Lietuvos mokyklas, kiti – užsieniečiai. Mes ne tik mokome, bet ir atliekame tyrimus, eksperimentus, kuriame medžiagas. Taigi tarnaujame mokslui“, – apie LSMU pasakojo Rimantas Benetis.

Plungės ligoninės direktorius Remigijus Mažeika moksleivius supažindino su Plungės ligoninėje dirbančiais jaunais gydytojais, slaugytojomis: „Norime parodyti, kad šiandien Plungės ligoninė yra gyva, o visi šie jauni žmonės į mūsų gretas įsijungė per šiuos metus. Tai – vidaus ligų gydytoja Danielė, radiotechnologė Erlanda, anestezistės Austėja ir Gerda, kineziterapeutė Kamilė. Jaunas puikus gydytojas otorinolaringologas Giedrius Ramanauskas jau ir direktoriaus pavaduotojas.“ Jauni gydytojai pasidalijo savo sėkmės istorijomis, papasakojo, kodėl pasirinko būtent Plungę ir kuo patrauklus darbas mūsų gydymo įstaigoje.

Susitikimo pabaigoje jaunuoliai, kurių buvo pilna salė, turėjo progą pabendrauti tiek su kauniečiais, tiek su plungiškiais medikais, o klausimus apie studijas LSMU užduoti pačiam rektoriui ar kažkuriam iš profesorių. Ir tai – vienintelė proga iš taip arti pažinti universitetą ir sužinoti apie jo teikiamas galimybes.

Direktorius Remigijus Mažeika svečiams pristatė ir struktūrinius pokyčius: atsižvelgiant į tai, jog nemažą dalį gydymo įstaigos pacientų sudaro kitų savivaldybių gyventojai, Plungės rajono savivaldybės ligoninė nuo balandžio tapo Plungės ligonine. Struktūriniai pokyčiai įgyvendinti ir skyriuose, pavyzdžiui, Vidaus ligų skyrius sujungtas su Neurologijos skyriumi. Pasidžiaugta ir tuo, kad gydymo įstaigoje sklandžiai ir neskausmingai vyksta kartų kaita, kad į kolektyvą įsilieja vis daugiau jaunų gydytojų ir slaugytojų.

Susitiko su Plungės ligoninės kolektyvu

„Šiandien mūsų įstaigoje – tradicinė šventė, svečiuose – mieli bičiuliai iš Kauno klinikų, nemaža dalis kurių – jums gerai pažįstami iš Plungės kilę medikai. Ir plungiškiai, ir ne plungiškiai jau tapę mūsų draugais, nes atvyksta čia kasmet ir jaučiasi pas mus taip pat puikiai, kaip mes jaučiamės su jais. Diena laukia intensyvi, daug veiklų. Personalui – pranešimai, pacientams – aukščiausio lygio konsultacijos ir susitikimas su savo kelią besirenkančia jaunąja karta. O su jais bendraus ne tik svečiai, bet ir jaunieji Plungės ligoninės gydytojai ir slaugos specialistės“, – susitikimą ligoninės salėje pradėjo direktorius Remigijus Mažeika.

Pristatęs Kauno medikus, ligoninės direktorius pristatė ir kitus svečius – renginyje dalyvavo Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis, Savivaldybės gydytoja Oresta Gerulskienė, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jovita Šumskienė, Plungiškių draugijos prezidentas Liudas Skierus.

Savivaldybės meras Audrius Klišonis dėkojo Plungės garbės piliečiui Rimantui Benečiui ir jo kolegoms už tai, kad atvyko į Plungę, buvusiam plungiškiui Šarūnui Mačinskui – kad puikiai suorganizavo šį vizitą. „Vaizdingai sakant, „laužant rankas“ mūsų ligoninę norėta įveikti. To padaryti nepavyko, tad mums pritaikyta finansinė nuoskaita – negavom 2 milijonų eurų, kurie buvo numatyti pertvarkai. Bet ką padarysi. Skyrėm lėšų iš Savivaldybės biudžeto ir nuo birželio 1-osios pradėsim Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus statybą. Ir dar koks paradoksas: iš savo kolegos Elektrėnų mero išgirdau, kad ministras Arūnas Dulkys giria Plungės ligoninę: kad puikiai tvarkosi, specialistų turi. Giria, bet pinigų vis tiek neduoda. Nepaisant to, darom darbus, o Plungės ligoninė visoje Žemaitijoje turi savo vietą, turi savo svorį. Ir tai mes suprantam“, – kalbėjo meras Audrius Klišonis.

„Jau sunku ir prisiminti, kuomet Plungiškių draugijos prezidentas a. a. Bronislovas Lubys į Plungę pakvietė iš čia kilusius garsiausius šalies medikus. Tam, kad būtų užmegztas ryšys tarp Plungės ligoninės ir Kauno klinikų. Ir ta draugystė tęsiasi jau daugiau nei dvidešimt metų. Ačiū ištikimiems plungiškiams, kurie ir patys grįžta, ir kolegas atsiveža. O atvykus svarbios ir konsultacijos, ir pabendravimas su jaunimu, tai labai svarbus indėlis į jaunąją kartą“, – kalbėjo Plungiškių draugijos prezidentas Liudas Skierus.

Žodį tarė ir LSMU rektorius prof. habil. dr. Rimantas Benetis: „Džiaugiuosi bendradarbiavimu, kuris vyksta tarp ligoninės ir Savivaldybės vadovų. Ne tik dėl to, kad tai suteikia galimybių kažką paremontuoti, bet ir dėl to, kad Savivaldybė, meras supranta situaciją dėl ligoninės. O mūsų universitetas – gana jaunas, jam tik kiek daugiau nei šimtas metų. Jis – antras universitetas Lietuvoje pagal reitingą. O specializuotam, siauros srities universitetui tai – aukštas įvertinimas. Mus lenkia tik Vilniaus universitetas. Esame ne tik studijų, bet ir mokslo institucija. Mokslas ir klinikinė praktika tampa svarbiausiomis universiteto kryptimis. Birželio 21 dieną klinikų miestelyje (o klinikos yra viena iš mūsų mokymo bazių) atidarysime Lietuvoje unikalų ciklotroną, t. y. greitintuvą, kuris yra branduolinės medicinos dalis. O tai – begalinės galimybės diagnostikai. Ir tuo džiaugsis visų sričių specialistai, nes mes išeiname į visai kitą lygą. Kitas objektas – didžiulių galimybių biobankas, leidžiantis paimtas medžiagas išlaikyti užšaldytas, užkonservuotas ir panašiai. Ir tai – revoliuciniai žingsniai Kauno klinikose.“

LSMU rektorius kalbėjo ir apie studijas, studentų ruošimą, paminėdamas, kad universitetas pajėgus parengti daugiau gydytojų ir slaugos specialistų, tačiau nemaža dalis jaunimo netaiko į aukštąjį mokslą. Tarp baigiančiųjų mokyklas biologiją, chemiją renkasi tik 15 proc. Ir, žinoma, ne visi jie eina į mediciną. Anot prof. Rimanto Benečio, tai rodo, kad medikų nebelieka… O specialistų reikia ne tik didžiosiose klinikose, bet ir regionuose. Reikia ir gydytojų, kurie nustatytų ligą, ir išmanių slaugytojų.

Po sveikinimų nuskambėjo ir kiek liūdnesnė gaida: atsisveikinta su ligoninę paliekančiu ir į užtarnautą poilsį išeinančiu gydytoju neurologu Vytautu Sagačiu. Plungės ligoninė jam buvo vienintelė darbovietė, kuriai gydytojas paskyrė net 47 savo metus. „Jūsų profesionalumo dėka pacientai sulaukė kvalifikuotos ir kokybiškos pagalbos, ačiū Jums už darbą Plungės krašto žmonių sveikatos labui. Ir už tai, kad esate geras tėvas, nes jūsų sūnus Gediminas – tas žmogus, į kurį gali atsiremti visa Lietuva“, – dėkojo meras Audrius Klišonis. Prie padėkos prisijungė ir Plungės ligoninės vadovas: „Pernai Vytautą čia sveikinome jubiliejaus proga, o šiemet jau atsisveikiname. Ir ši savaitė yra paskutinė, kuomet gydytojas pas mus dirba. Manau, jūsų laukia puikūs ateities metai – ir fizinė, ir dvasinė sveikata dar stipri, tad skirkite laiko sau. Ir ačiū už tai, kad elgėtės labai garbingai – išlaukėte, kada mokslus baigs ir pas mus atvyks gydytojas neurologas Gytis Baltuonė, ir tik tada mus paliekate. Ačiū už Plungės ligoninei paaukotą laiką ir energiją.“


Foto galerija:

Direktoriaus Remigijaus Mažeikos padėka gydytojui Vytautui Sagačiui
Medikų ir moksleivių susitikimas
Gydytoją Vytautą Sagatį sveikina Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis
Direktorius pristatė šiemet ligoninėje dirbti pradėjusius jaunus specialistus