PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 21 d. 14:30

Plungėje pristatytos ukrainiečių bendruomenės tradicijos

Plungė

Etaplius.ltŠaltinis: Plungės rajono savivaldybės inf.


301887

Trečiąjį gegužės ketvirtadienį Ukrainoje švenčiama Vyšyvankos – tradicinių siuvinėtų marškinių – diena. Ją paminėjo ir Plungės ukrainiečių bendruomenė. Renginys, į kurį plungiškiai ukrainiečiai rinkosi pasipuošę savo vyšyvankomis, pristatė savo dainas, muziką, šokius ir tradicijas, vyko Žemaičių dailės muziejuje.

Renginio organizatorius ir dalyvius pasveikino Plungės rajono savivaldybės vicemeras Žydrūnas Purauskis, akcentavęs lietuvių ir ukrainiečių bendrystės svarbą šiuo sunkiu Ukrainai laikotarpiu bei pasidžiaugęs tuo, kad ukrainiečiai, nors ir būdami toli nuo savo namų, nepamiršta tradicijų ir dar pristato jas mums.

Vyšyvanką – tradicinį ukrainietišką siuvinėjimą ir daugybę jo technologijų pristatė šios srities meistrė, dizainerė Kateryna Serdyuk, parodžiusi daugybę raštų, papasakojusi, kuo jie skiriasi kiekviename regione ir kodėl sovietmečiu vyšyvankos buvo uždraustos – nes per siuvinėjimo raštus buvo platinama slapta informacija.

Renginio žiūrovai supažindinti ne tik su ukrainietišku siuvinėjimu, bet ir su muzika – dainavo prieš dvejus metus į Plungę atvykusi puiki dainininkė Olga Yaroshenko, mažai kam matytu ir girdėtu instrumentu – ukrainietiška bandūra – grojo Alla Cheres. Ir Jonavos atvykęs klubas „Miks“ pristatė rūbų kolekciją „Ukrainos įkvėpti“, o kartu ir Ukrainos liaudies šokį.


Foto galerija: