PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Liepos 15 d. 18:16

Plėšė stogą, sienas, į orą pakilo šimtametė liepa: viesulas sodybą suniokojo akimirksniu

Šiauliai

Smarkus viesulas suniokojo Karolinos ir Donaldo namus, kitus sodyboje buvusius pastatus, išvertė šimtamečius medžius

Radvilė RumšienėŠaltinis: lrt.LT


309557

Nuplėštas gyvenamojo namo stogas, sugriautas antras aukštas, nuo žemės nušluota ūkinio pastato dalis, išversti šimtamečiai medžiai – tik keletas detalių iš viesulo suniokotos Karolinos ir Donaldo sodybos. Per kelias sekundes be namų likę sutuoktiniai neslepia: stichija sudaužė drauge kurtus ateities planus ir svajones. Šėlstančią stichiją, griovusią Karolinos ir Donaldo sodybą matę kaimynai pasakojo, kad smarkus viesulas griuvėsiais pastatus pavertė akimirksniu.

Savaitgalį Šiaulių rajone praūžęs viesulas suniokojo Karolinos ir jos vyro Donaldo namus Vileikių kaime. Be stogo virš galvos likusi pora dabar glaudžiasi pas bičiulius ir giminaičius.

„Tai pas vienus giminaičius, tai pas kitus. Paskui vieni draugai žadėjo kelioms dienoms užleisti savo butą, paskui – kiti. Tai šiuo metu – kas ir kur priglaus, o paskui, tai net neįsivaizduoju, kaip bus. Greitai čia niekas neįvyks – nei per mėnesį, nei per du. Net neįsivaizduoju, kur gyvensime. Teks kažkur nuomotis“, – LRT.lt sakė Karolina.

Kai apylinkėse kilo audra šeimos nebuvo namuose – Karolina ir Donaldas buvo išvažiavę į parduotuvę.

Gali būti, kad tai ir buvo ta lemtingoji aplinkybė, tikėtina, išgelbėjusi sutuoktinių gyvybes, nes poros namai, panašu, atsidūrė viesulo šėlsmo epicentre.

Paliko be namų

Apie tai, kad stichija nuplėšė 2021-ųjų gruodį poros įsigytos sodybos gyvenamojo namo stogą pranešė paskambinęs kaimynas.

„Turėjo prasidėti mūsų atostogos. Kaip tik apsipirkinėjome ir sulaukėme kaimyno skambučio. Paskambino žmogus šoke ir sako, kad nunešė mūsų stogą. Mes, aišku, įsivaizdavome, kad nuplėšė stogą ir tiek. Aišku, išsigandome. Tuo metu Šiauliuose buvo stipri liūtis irgi. Skubėjome važiuoti namo. Kas įvyko pradėjome matyti jau iš tolumos. Kadangi mūsų teritorija buvo gausiai apsodinta milžiniškais medžiai, tai pamatėme, kad pusės tų medžių jau nėra ir pamatėme savo namo antro aukšto likutį, nes nunešė ne vien stogą, o nunešė visą antrą aukštą, su visomis perdangomis. Liko tik antro aukšto likučiai“, – pasakojo Karolina.

Smarkus viesulas suniokojo Karolinos ir Donaldo namus, kitus sodyboje buvusius pastatus, išvertė šimtamečius medžius. Asmeninio archyvo nuotr.

Savaitgalį praūžęs viesulas ne tik nunešė namo stogą bei nušlavė gyvenamojo namo antrą aukštą, bet apgadino ir pirmo aukšto sienas. Šiuo metu name gyventi neįmanoma – jis nėra saugus, dėl gaisro pavojaus apgriautame name išjungtas elektros tiekimas.

Po viesulo neliko ir nemažo ūkinio pastato. Jo likučius šeimai beliks nugriauti.

„Viena jo dalis buvo tokia kaip labiau garažas, o kita – tvartinė. Tai ta tvartinė dalis tiesiog išnykusi – iš jos nieko nebeliko, o garažo dalis yra užgriuvusi medžiais. Tai yra griaunamas pastatas visiškai. Dar mes turėjome pirtį. Nežinau, gal ją dar pavyks atstatyti. Tai buvo mūsų vieninteliai nuolatiniai namai. Juose mes, aišku, gyventi negalime, nes pirmo aukšto lubos yra, bet virš jų – nieko nėra. Elektrą laikome atjungtą. Negalime žinoti, ar kas dar tame name neįgrius“, – pasakojo Karolina.

Smarkus viesulas suniokojo Karolinos ir Donaldo namus, kitus sodyboje buvusius pastatus, išvertė šimtamečius medžius. Asmeninio archyvo nuotr.

Gyvenamasis namas buvo pastatytas 1936-aisiais, tačiau šeima jį buvo atnaujinusi – neseniai buvo pakeistas stogas ir pan.

Sudaužė svajones

Prieš vos daugiau nei porą metų sodybą įsigiję Karolina ir Donaldas čia puoselėjo įgyvendinti svajonę ir dideliame sklype įkurti verslą. Senas ūkinis pastatas iš molio ir akmenų turėjo tapti sodybos, kur galėjo vykti renginiai, edukacijos ir pan., akcentu. Savo planams įgyvendinti du jauni žmonės ketino siekti Europos Sąjungos paramos.

Dabar žvelgdami į viesulo suniokotus statinius ir išverstus šimtamečius medžius sutuoktiniai liūdnai kalba apie sudaužusius svajones.

„Ateityje turime svajonių, kad tą savo buvusią gražią, didelę teritoriją išnaudoti. Čia didelis plotas – 1 ha. Dabar svajonės, sakyčiau, truputį sudužusios. Aišku, turime vilties, kad ateityje atsistatysime. Bet, aišku, tokių šimtamečių medžių greitai neatsodinsi. Jie greitai neužaugs. Visą tą gražią dalį mes praradome. Nėra medžių – pušų, liepa milžiniška buvo. Kaimynai matė, kaip tas viesulas nešė liepą. Visą medį tornadas sugebėjo iškelti į dangų. <...> Kūrėme gyvenimą, turėjome daug svajonių“, – dėstė Karolina.

Smarkus viesulas suniokojo Karolinos ir Donaldo namus, kitus sodyboje buvusius pastatus, išvertė šimtamečius medžius. Asmeninio archyvo nuotr.

Stichijos šėlsmo metu gretimoje sodyboje gyvenantys žmonės matė įvykius ir pasakojo Karolinai su Donaldu, kad viesulas per sodybą praskriejo labai greitai.

„Kaip kaimynai sakė, viskas įvyko per 10 s. Viskas buvo taip staigiai, kad jie net nespėjo išsigąsti. <...>„Facebooke“ plito tie vaizdo įrašai, kur kažkas nufilmavo, kad kažkam lupa stogą, tai čia yra mūsų namo vaizdo įrašas“, – liūdnai pastebėjo Karolina.

Anot pašnekovės, sprendžiant iš to, ką viesulas paliko po savęs, matyti, kad kai kuriuos objektus, kuriuos jis pakėlė, dar nemenką atstumą ir panešė.

Nuplėšto gyvenamojo namo stogo dalis žmonės rado ne tik kaimynų kieme, bet ir už poros ar trijų hektarų.

Smarkus viesulas suniokojo Karolinos ir Donaldo namus, kitus sodyboje buvusius pastatus, išvertė šimtamečius medžius. Asmeninio archyvo nuotr.

„Jis kažkaip įsuka viską. Namuose radome atlapotus langus, kuri buvo uždaryti ir užrakinti. Gėlių vazonai nuskridę, sudužę. Jeigu būtume namie, būtume gavę į galvą. Jeigu būtume buvę lauke, tai galimai gal ir žuvę būtume, nes tokia jėga… Jeigu būtume bandę bėgti į mašiną, būtų užvirtę medžiai ir, kaip sakoma, viso gero. Mes automobilį statome būtent ten, kur užvirto medžiai. Namuose virtuvės kėdę radome netoli virtuvės esančiame durimis uždaromame sandėliuke. Radome tą kėdę sandėliuke, bet durys buvo uždarytos“, – vardijo Karolina.

Pašnekovė prisiminė, kad prieš kurį laiką sodyboje buvo apsigyvenę gandrai. Šiemet šių paukščių porelė jau buvo sulaukusi jauniklių, bet lizdas taip pat pateko į viesulo gniaužtus. Gamtai nurimus paukščiai, kaip ir žmonės, bando atkurti savo namus.

„Mes labai džiaugėmės – pro virtuvės langą stebėdavome gandrus. Jau buvo 4 jaunikliai. Vieną matėme įstrigusį, sumaitotą. Dar vieną radome leisgyvį, tai jį vakar paėmė laukinių gyvūnų globėjai. Faina labai, kad jie atvyko ir išsivežė jį. Tikiuosi, kad jį išsaugos. Dabar matome vieną kitą gandrą atsiradusį. Galbūt tai iš tų likusių jauniklių, o gal tėvai. Matau, kad jie galbūt atsistatys tą lizdą. Tie gandrai mums toks kaip vilties simbolis, kad gal atsistatysime“, – sakė Karolina.

Prašo pagalbos

Kiek siautusi gamta pridarė nuostolių – kol kas dar neaišku, bet neabejojama, kad sumos bus skaičiuojamos dešimtimis tūkstančių. Sutuoktiniai turtą buvo apdraudė. Kol kas dar laukiama draudikų išvadų.

„Į draudimą neįeis nei medžiai, nei aplinka. Aišku, tie ūkiniai pastatai niekada draudimo nebūna įkainoti didelėmis sumomis, kadangi jie yra senoviniai. Vien ūkinį naują pasistatyti reikės apie 50 ar 60 tūkst. eurų. Jau nekalbu apie medžių atsodinimą ir t. t.“, – ateityje laukiančius darbus ir kiek jie kainuos skaičiavo Karolina.

Pašnekovė pasakojo, kad iškart po įvykio sulaukė savivaldybės pagalbos: buvo atvykę valdžios atstovai, kurie pažadėjo, kad gyventojai sulauks pagalbos pjaunant išverstus medžius, renkant šiukšles, nuolaužas, bus suteikti konteineriai.

Į bėdą patekusi šeima ryžosi prašyti ir svetimų pagalbos – norinčius prisidėti prie namų atstatymo ir sodybos atkūrimo prašo pinigus pervesti į Karolinos Rakauskienės sąskaitą, kurios nr. LT897300010121763427.

Mokėjimo paskirtyje prašoma nurodyti: „Parama dėl namo“.

Savivaldybė vertina žalą

Naujienų agentūra BNS skelbia, kad Šiaulių rajono savivaldybė tebeskaičiuoja vėtros šeštadienį padarytus nuostolius, o savaitės viduryje planuoja spręsti dėl ekstremalios situacijos ir paramos nukentėjusiems gyventojams.

Kaip BNS pirmadienį nurodė Šiaulių rajono savivaldybės meras Česlovas Greičius, šiuo metu žalą vertina savivaldybės išvažiuojamoji komisija, tuomet bus kreipiamasi į ekstremalių situacijų komisiją.

„Ko gero, trečiadienį (bus rengiamas posėdis – BNS), kiek šnekėjome su pirmininke. (...) Yra komisija išvažiavusi, žiūrime tikslias datas, adresus, savininkus, drausti, nedrausti, namas ar ūkinis pastatas pažeistas. Renkama preliminari informacija ir be galo sunku tą žalą įsivertinti, kažkaip skaičiais pakeisti, bet komisija dirba“, – kalbėjo meras.

Jo teigimu, dėl stipraus vėjo nukentėjo Einoraičių, Meškiškės, Karpiškių kaimai.

Viesulas prie Šiaulių / V. Malakausko / Orų entuziastų nuotr.

„Einoraičiai, turbūt, nukentėjo daugiausia. (...) Kiek mačiau šeštadienį, dviejų namų skliautai išvirtę, perdangos sugadintos, tai žiauriai atrodo. Kokie 12 ūkinių (pastatų – BNS) visai suniokota“, – teigė Č. Greičius.

Pasak jo, savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos sprendimo reikia, kad gyventojų paramai būtų galima panaudoti mero rezervo lėšas.

„Iš to fondo bandytume kažkiek žmonėms padengti žalą. Bet vėl, neaišku, kaip bus su draudimu, kada draudimai pasiskaičiuos, ar galėsime dar pridėti tiems žmonėms, kurie gaus draudimus, kokias sumas“, – kalbėjo Šiaulių rajono meras.

lrt.lt