PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 6 d. 15:45

Plenero-simpoziumo SAULĖS ŠIAULIAI debiutas pažymėtas rekordiniu dalyvių skaičiumi

Šiauliai

Darius Ančerevičius

Julita Galdikienė ŠMKC „Laiptų galerija“Šaltinis: Etaplius.LT


312967

Rugpjūčio 3 dieną didžią istorinę atmintį menančiuose Grafų Zubovų rūmuose Šiaulių miesto kultūros centras „Laiptų galerija“ po vienu stogu subūrė net tris dešimtis dailininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio šalių: Armėnijos, Latvijos, Lenkijos, Nyderlandų, Ukrainos. Čia pirmą kartą vyksta vienas didžiausių mūsų šalyje plenerų-simpoziumų „Saulės Šiauliai“.

Į plenerą-kūrybines dirbtuves atidarymo dieną atvykusį rekordinį dailininkų desantą pasitiko Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos auklėtinis Motiejus Dudnikas (vad. Marytė Markevičienė). Jaunojo akordeonisto atliekamos muzikos skambesio lydimi menininkai iškilmingai žengė raudonuoju kilimu, kur jiems įteiktos prijuostės bei pagrindiniai dailininko darbo įrankiai – dažai ir teptukai.

Ryškiaspalvėmis prijuostėmis pasidabinę dailininkai pirmiausia pakviesti ne kibti į darbus, kaip įprasta, bet į savo turinio gilumu išsiskiriantį Master Class: „Vincas Kisarauskas (1934 – 1988) ir jo kūryba“, kurį vedė net trys meno pasaulyje žinomi asmenys – menotyrininkė dr. Dalia Karatajienė, menininkė ir rašytoja dr. Aistė Kisarauskaitė bei kolekcininkas, teisininkas Jonas Nekrašius.

Nemažai Vinco Kisarausko kūrybos aspektų buvo paliesta tarptautinio dailės festivalio „Šiaulių Monmartro Respublika“ atidarymo metu. Tąkart daugiau buvo aptartas tematikos laukas. Šįkart darbai analizuoti per spalvų, dažų, materijų, struktūrų prizmę.

Dailininko dukra Aistė Kisarauskaitė išskyrė brutalizmo estetiką, kuri Vinco Kisarausko kūryboje užėmė ypatingą vietą: „Jam rūpėjo paveikslo paviršių padaryti kiek įmanoma labiau turtingą. Greta linijos kūrė tokius sudėtingus paviršius, kad tai nebūtų vien potėpis, bet kartu derėtų įvairios plokštumos. Rupi, rūsti, žemiška tapyba Vincui Kisarauskui labai tiko. Menininkas, iš vienos pusės, yra pats savo atradėjas, iš kitos pusės – jis yra tam tikro laikmečio simbolis“.

Pasisėmę naujų žinių apie vieną žymiausių Lietuvos menininkų, plenero dalyviai paniro į kūrybinį procesą. Jų laukė nelengva užduotis – išvysti Šiaulius, kaip Saulės miestą, dailininko akimis. Daugelio kūrinių užuomazgas buvo galima apčiuopti jau pirmąją kūrybinių dirbtuvių dieną, tačiau koks bus galutinis rezultatas ir kiek darbų bus sukurta per beveik savaitę laiko vyksiantį plenerą, kol kas – paslaptis.

Profesionaliojo meno gerbėjai, norintys savo akimis pamatyti gimstančius dailininkų darbus, kiekvieną plenero-simpoziumo dieną turi galimybę atvykti į Grafų Zubovų rūmus ir stebėti kūrybinį procesą, pabendrauti su dailininkais aktualiomis temomis. Kūrybinių dirbtuvių uždarymo dieną, rugpjūčio 8-ąją, visi kviečiami prisijungti prie kultūrinės popietės bei atvykti į darbų įsigytuves, kur bus galima įsigyti autorių darbų iš jų privačių kolekcijų.

Plenero-simpoziumo „Saulės Šiauliai“ parodos pristatymas įvyks rugpjūčio 29 dieną 18 val. Darbai bus eksponuojami buvusio restorano „Baltija“ vitrininiuose languose.

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius