PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Šiaulių miesto savivaldybės informacija2024 m. Rugsėjo 10 d. 16:18

Pirmoji Lietuvoje Bendravimo lenta sukurta Šiauliuose

Šiauliai

Alaina BosėŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


317790

Į susitikimą su Šiaulių miesto meru Artūru Visocku atkeliavo socialinių mokslų dr. Margarita Jurevičienė, specialioji pedagogė, Šiaulių „Santakos“ ugdymo centro direktorė Lijana Giedraitienė, specialiosios pedagogės Vaida Linkuvienė ir Atena Žymantienė. Moterys pristatė pirmąją Lietuvoje ir Šiauliuose Bendravimo lentą, kuri turėtų pagelbėti asmenims, turintiems kalbos ar bendravimo sunkumų komunikuoti su aplinkiniais viešosiose vietose, šiuo atveju – vaikų žaidimų aikštelėse.

Bendravimo lenta orientuota į pramogas lauke

Iniciatyvos autorės merui pristatė pirmąją Bendravimo lentą „Lauko žaidimų aikštelė“. Tai unikali priemonė, skirta asmenims, turintiems komunikacijos sunkumų. Pasak autorių, ši priemonė turėtų palengvinti vaikų, turinčių kalbos ar komunikacijos sunkumų, bendravimą žaidimų aikštelėse.

„Kaip nuostabu, kad Šiauliuose yra tokių iniciatyvių savo profesijoms atsidavusių žmonių. Ši iniciatyva puikiai atspindi Šiaulių miesto įsipareigojimą kurti lygias galimybes visiems, siekiant, kad kiekvienas visuomenės narys jaustųsi priimtas ir turėtų galimybę aktyviai dalyvauti bendruomenės gyvenime“, – išklausęs viešnias tarė meras A. Visockas.

Bendravimo lentos autorės rekomenduoja ją naudoti ikimokyklinio pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymosi įstaigose, regioniniuose ugdymo centruose, miestų parkuose, žaidimų aikštelėse, kitose edukacinėse ir laisvalaikio erdvėse.

Norintys įsigyti Bendravimo lentas ir prisidėti prie įtraukios kultūros kūrimo bei pagalbos asmenims, turintiems kalbos ir komunikacijos sunkumų, gali kreiptis į leidyklą „Presvika“.

Vizualinė komunikacijos priemonė leidžia vartotojams sukurti sakinius

Bendravimo lenta yra sudaryta iš simbolių, paveikslėlių, raidžių, žodžių ir skaičių, kurie padeda žmonėms išreikšti savo mintis, jausmus ir poreikius. Ši vizualinė komunikacijos priemonė leidžia vartotojams sukurti sakinius, perteikti norus bei kasdienes situacijas, suteikdama jiems daugiau savarankiškumo ir pasitikėjimo. Tai svarbus žingsnis siekiant įtraukties visiems Šiaulių miesto gyventojams ir svečiams, nepriklausomai nuo jų galimybių.

Pavyzdžiui, asmuo norėdamas išsirinkti veiklą, komunikacijos partneriui rodo iliustruojančius paveikslėlius. Pavyzdžiui: Aš → Noriu → Žaisti su kamuoliu; arba jei nori pasakyti, kad yra ištroškęs, gali iš Bendravimo lentos pasirinkti paveikslėlį Gerti; o jei nori paprašyti pagalbos, gali pasirinkti atitinkamą ženklą, kuris iliustruoja šį poreikį.

„Siekiant optimalaus komunikacijos rezultato, svarbu prisiminti, kad kiekvienas asmuo yra unikalus, todėl svarbu kūrybiškai naudotis Bendravimo lenta, atsižvelgiant į individualius gebėjimus ir poreikius. Visgi toks bendravimo būdas jau įprastas bendruomenėse, kurios susiduria su komunikacijos sunkumais, todėl Bendravimo lentų atsiradimas viešosiose erdvėse dar labiau pagerintų jų laisvalaikio kokybę“, – susitikimo metu kalbėjo Šiaulių „Santakos“ ugdymo centro direktorė Lijana Giedraitienė.

Pirmoji Lietuvos Bendravimo lenta įkurta centriniame parke

Kadangi iniciatorės šią lentą pritaikė vaikų žaidimų aikštelėms, susitikimo metu nuspręsta, kad pirmoji tokia Lietuvoje Bendravimo lenta turėtų atsirasti Šiaulių miesto centriniame parke, kuriame nuolatos buriasi įvairios miesto bendruomenės.

Įtraukioji kultūra užtikrina, kad kiekvienas žmogus – nepriklausomai nuo amžiaus, lyties, rasės, etninės kilmės, religijos ar negalios – jaustųsi vertinamas ir turėtų lygiavertes galimybes bendrauti. Bendravimo lenta centriniame parke yra vienas iš daugelio būdų, kaip Šiauliai skatina įtraukią kultūrą.

Užsak. nr. 105858