PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 1 d. 14:56

Pirmalaikius Jonavos mero rinkimus Seimas svarsto rengti kovo 16-ąją

Jonava

Rinkimai. Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


321460

Seimui pateiktas siūlymas rengti pirmalaikius Jonavos rajono mero rinkimus kitų metų kovo 16 d.

Antradienį parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen pristatė Seimui nutarimo projektą, kuriam pritarta 78 balsais, o vienam Seimo nariui susilaikius. Klausimą toliau svarstys Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Kaip skelbta anksčiau, pirmalaikiai mero rinkimai Jonavoje rengiami buvusiam savivaldybės vadovui Mindaugui Sinkevičiui sulaukus nepalankaus teismo sprendimo. Politikui netekus teisės tris metus dirbti valstybės institucijose, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino M. Sinkevičiaus mandatą. Savivaldybės taryba pavedė laikinai mero pareigas eiti M. Sinkevičiaus tėvui, buvusiam ekonomikos ir inovacijų ministrui Rimantui Sinkevičiui.

Rinkimų kodeksas numato, kad pirmalaikiai mero rinkimai rengiami, kai savivaldybės vadovo įgaliojimai nutrūksta nesuėjus terminui. Nauji rinkimai privalo būti surengti ne vėliau kaip per pusmetį.

Kaip skelbta anksčiau, Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti bausmę už piktnaudžiavimą, dokumentų suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu, taip pat turto pasisavinimą nuteistam M. Sinkevičiui. Gegužės 27 dieną Kauno apygardos teismas Jonavos merui skyrė 12,5 tūkst. eurų baudą, trejiems metams atėmė galimybę dirbti valstybės institucijose. Meras savo kaltės nepripažino.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pagrindu M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019–2023 m. Jonavos rajono savivaldybės administracijai galimai padarytos 1 tūkst. 487 eurų turtinės žalos.

Teismui nusprendus, kad M. Sinkevičius trejus metus negali dirbti valstybės institucijose, VRK panaikino jo savivaldybės vadovo mandatą. Be to, komisija politiką išbraukė ir iš kandidatų į Seimą sąrašo.