PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 6 d. 16:16

Pietų Europoje tarp ūkinių gyvulių plinta maras: rekomenduojama išlikti budriems

Pasaulis

Ožkų ūkis. Asociatyvi Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA


312974

Graikijoje ir Rumunijoje fiksuojami užkrečiamos virusinės ligos, smulkiųjų atrajotojų maro, protrūkiai. Ožkų, avių ir kitų nedidelių atrajojančių gyvulių augintojams rekomenduojama išlikti budriems ir imtis atsargumo priemonių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, visų šalių avių ir ožkų laikytojai raginami laikytis griežtų biologinio saugumo priemonių, kad apsaugotų savo gyvulius nuo šios ligos: neįsivežti užkrečiamųjų ligų simptomų turinčių gyvūnų, kontroliuoti transporto ir lankytojų judėjimą, einant į gyvulių laikymo patalpas persirengti ir persiauti, naudoti saugius pašarus ir vandenį, vykdyti graužikų ir vabzdžių kontrolę, nurodoma pranešime.

VMVT informuoja, kad pirmasis ligos atvejis Graikijoje nustatytas šių metų liepos 11 d. Tesalijos regiono ūkyje, kuriame buvo laikomos 264 avys ir ožkos. Nuo to laiko, visoje šalyje iš viso nustatyti 24 ligos protrūkiai.

Rumunijoje pirmasis atvejis užregistruotas 2024 m. liepos 19 d. Tulča regione, ūkyje, kuriame buvo laikoma 51 119 avių. Iki šiol Rumunija pranešė apie dar 37 protrūkius, nurodo VMVT.