PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 1 d. 21:10

Per Rusijos ir Vakarų apsikeitimą kaliniais paleisti rusai

Pasaulis

Pixabay.com nuotr.

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


312418

Ketvirtadienį Rusija ir Vakarai įvykdė didžiausius kalinių mainus nuo Šaltojo karo laikų, iš viso apsikeisdami 24 nuteistaisiais.

Rusijoje buvo paleista 16 asmenų – JAV ir Vokietijos piliečių, žurnalistų ir disidentų.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos, Vokietija, Slovėnija, Lenkija ir Norvegija pagal susitarimo sąlygas paleido aštuonis asmenis, tarp kurių – įtariami šnipai, smogikai ir kompiuteriniai įsilaužėliai. Toliau pateikiamas Vakarų šalių paleistų nusikaltėlių iš Rusijos sąrašas.

Vadimas Krasikovas

Įtariamas FSB smogikas V. Krasikovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už buvusio čečėnų separatisto nužudymą viename iš Berlyno parkų 2019 m.

Vokietijos teisėjų teigimu, žmogžudystę užsakė Rusijos valstybė, o tiriamosios žurnalistikos agentūra „Bellingcat“ susiejo V. Krasikovą su slaptu elitiniu Rusijos FSB padaliniu.

V. Krasikovo advokatas teigė, jog jo klientas buvo su kažkuo supainiotas – neva jis yra statybų inžinierius iš Rusijos. Šiemet V. Putinas pareiškė, kad nori, jog iš kalėjimo būtų paleistas Rusijos „patriotas“, kuris „Europos sostinėje“ „sunaikino banditą“, nors V. Krasikovo konkrečiai neįvardijo.

Artiomas Dulcevas ir Anna Dulceva

Keturiasdešimtmečiams Dulcevams už „šnipinėjimą ir dokumentų klastojimą“ Slovėnijoje buvo skirta daugiau nei pusantrų metų įkalinimo bausmė.

Porelė – kaip įtariama, slapti Rusijos agentai – po meno galerijos savininkų priedanga gyveno sostinėje Liublianoje, abu turėjo Argentinoje išduotus pasus.

Michailas Mikušinas

1978 m. gimimo M. Mikušinas 2022 m. buvo sulaikytas Norvegijoje ir apkaltintas tuo, kad Tromso universitete apsimetinėjo mokslininku iš Brazilijos.

Tiriamosios žurnalistikos agentūros „Bellingcat“ duomenimis, jis yra Rusijos karinės žvalgybos GRU pulkininkas, o Norvegijos žiniasklaida pranešė, kad jis nė žodžio nemoka portugališkai – valstybine Brazilijos kalba.

Pavelas Rubcovas

Lenkijos žvalgyba apkaltino iš Rusijos kilusį laisvai samdomą Ispanijos žurnalistą P. Rubtsovą esant Rusijos GRU agentu.

Pasivadinęs Pablo Gonzalezo vardu, jis buvo sulaikytas netoli Lenkijos sienos su Ukraina vos po keturių dienų nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 m. vasarį.

Gimęs Maskvoje, sulaukęs devynerių jis išvyko į Ispaniją ir gavo šios šalies pilietybę.

Romanas Selezniovas

Rusijos advokato sūnus R. Selezniovas Jungtinėse Valstijose buvo nuteistas už seriją kibernetinių nusikaltimų – be kita ko, jam skirta 27 metų įkalinimo bausmė už tai, kad įsilaužė į mokėjimo kortelių terminalus ir pavogė milijonų kreditinių kortelių duomenis.

JAV pareigūnų teigimu, jo „nusikalstama veika... buvo tiek rafinuota, tiek plataus masto, turėjo tarptautiniu pasekmių“. Jus buvo vadinamas kompiuterinių įsilaužimų meistru, o į pareigūnų rankas pakliuvo 2014 m. Maldyvuose.

Vladislavas Kiušinas

V. Kliušinui – dar vienam nusikaltėliui programišiui iš Rusijos – 2023 m. buvo skirta devynerių metų kalėjimo bausmė už tai, kad įsilauždavo į įmonių sistemas ir, naudodamasis tokiu būdu gauta informacija, neteisėtai prekiaudavo akcijomis, susišluodamas beveik 100 mln. JAV dolerių pelną.

Vadimas Konoščenokas

JAV teisingumo departamento teigimu, V. Konoščenokas turi „ryšių su Rusijos FSB“ ir buvo vienu iš pagrindiniu veikėju, įgyvendinant planą, pagal kurį Rusijai būtų tiekiama JAV gamybos amunicija ir elektronika Ukrainai pulti.