PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 6 d. 08:21

Per raketų ataką Irako karinėje bazėje sužeisti JAV kariai

Pasaulis

Kariai / KAM nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


312857

Keli amerikiečių kariai buvo sužeisti per įtariamą raketų ataką karinėje bazėje Irake, pirmadienį pranešė Jungtinių Valstijų gynybos pareigūnai.

Pastaruoju metu pastebimas Irano remiamų sukarintų grupuočių smūgių JAV pajėgoms suaktyvėjimas.

Įtampa Viduriniuose Rytuose auga po to, kai praėjusią savaitę per numanomus Izraelio smūgius buvo nužudytas grupuotės „Hezbollah“ aukšto rango vadas Libane ir islamistų judėjimo „Hamas“ vyriausiasis politinis lyderis Irane. Abi grupuotes remia Iranas.

JAV gynybos pareigūnai teigė, kad kariai Ain al Asado oro bazėje vis dar vertina sužeistuosius ir padarytą žalą, ir paaiškėjo, kad sužeisti net septyni kariai ir civiliai. Anksčiau pirmadienį Irako saugumo pareigūnai patvirtino išpuolį, tačiau nė viena grupuotė neprisiėmė atsakomybės.

Amerikiečių pareigūnai sakė, kad JAV išnagrinėjo pranešimus apie galimą antrą išpuolį bazėje, tačiau nustatė, kad jo nebuvo.

Pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, kad galėtų aptarti karines operacijas. Baltieji rūmai sakė, kad prezidentas ir viceprezidentė buvo informuoti apie išpuolį.

Pastarosiomis savaitėmis Irano remiamos Irako sukarintos grupuotės po kelių mėnesių pertraukos atnaujino atakas prieš JAV pajėgų bazes Irake ir Sirijoje, po to, kai sausio pabaigoje buvo smogta Jordanijoje esančiai bazei. Tada žuvo trys amerikiečių kariai, o JAV surengė atsakomųjų smūgių.

Spalio–sausio mėnesiais skėtinė grupuotė, pasivadinusi „Islamo pasipriešinimu Irake“, reguliariai skelbė apie išpuolius, kurie, jos teigimu, buvo kerštas už Vašingtono paramą Izraeliui jo kare su „Hamas“ Gazos Ruože ir kuriais buvo siekiama išstumti JAV karius iš regiono.