REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 25 d. 12:55

Per prezidento metinę kalbą – V. Bako plakatas su priekaištu dėl VSD pranešėjo

Lietuva

Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.

Jūratė Skėrytė, Paulius PerminasŠaltinis: BNS.LT


306341

Seime antradienį prezidentui Gitanui Nausėdai skaitant metinį pranešimą, parlamentaras Vytautas Bakas savo darbo vietoje iškėlė užrašą „prezidente, ar neslegia sąžinės išduotas pranešėjas?“.

Šitaip Seimo narys kritikavo šalies vadovo laikyseną vadinamojoje Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istorijoje.

V. Bakas vadovavo Seimo komisijai, atlikusiai šios istorijos parlamentinį tyrimą.

„Aš prezidento ir, aišku, visų politikų ir pareigūnų, kurie šiandien priima sprendimus, norėjau paklausti, ar jų sąžinės neslegia išduotas pranešėjas? (...) Turime situaciją, kada žvalgybos pareigūnas, kuris atskleidė visuomenei prezidento ryšius su baltarusiškų trąšų atstovais, yra išduotas, yra atleistas, sunaikintas kaip pareigūnas ir visi apsimeta, kad problemos nėra“, – po pranešimo žurnalistams užrašą aiškino V. Bakas.

Jo vadovauta Seimo komisija pavasarį konstatavo, kad G. Nausėda yra pažeidžiamas dėl buvusių jo patarėjų ryšių su baltarusiškų trąšų verslo, Rusijos, Baltarusijos specialiųjų tarnybų atstovais, be to, galėjo sulaužyti priesaiką neatsakydamas į komisijos klausimus.

Tokioms išvadoms Seimas pritarė birželio pradžioje.

Išvadose taip pat rašoma, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis talkino G. Nausėdai, kai tikrino jo aplinką šiam tik kandidatuojant į prezidentus praėjusiame dešimtmetyje.

„Vienu atveju prezidentas kritikuoja kitus politikus apie jų ryšius, esamus ar tariamus, kita vertus, jis slepia savo paties ryšius. Ir, beje, nepadaro nieko, kad jam atskaitingos institucijos apsaugotų pranešėjus. Man tai primena Lietuvos okupacijos laikotarpį, kada, jeigu paskaitysime žvalgybos istoriją, Lietuvos politikai kai kurie įduodavo savo pareigūnus, perduodami agentūros sąrašus – VSD, policijos“, – kalbėjo V. Bakas.

Vienas svarbiausių liudytojų Seimo komisijai buvo VSD darbuotojas Tomas Gailius, 2019 metais kreipęsis į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą dėl, kaip įtarė, neteisėtų savo vadovų veiksmų tikrinant G. Nausėdos aplinką.

Vėliau T. Gailius išėjo iš darbo VSD, nors jam buvo suteiktas pranešėjo statusas.

Žvalgybos ir prezidento kritikai sako, jog T. Gailius buvo priverstas pasitraukti, nes jo kaip pranešėjo teisės nebuvo tinkamai užtikrintos.

VSD vadovybė teigia, kad departamentas savo veikloje laikėsi įstatymų, o G. Nausėda kategoriškai neigia prašęs departamento vadovų tikrinti jo komandą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA