REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 31 d. 09:39

Per dvejus metus išnagrinėta per 30 bylų dėl draudimo prekiauti elektroninėmis cigaretėmis

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Viktorija SmirnovaitėŠaltinis: ELTA


302990

Nuo 2022 m. Valstybinės vartotojų teisių ir apsaugos tarnyba (VVTAT) išnagrinėjo daugiau kaip 30 bylų dėl draudimo prekiauti elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis su skoniais. Pasak VVTAT Rinkos priežiūros koordinavimo skyriaus vedėjos Vitos Šarmavičienės, beveik visais atvejais už šio draudimo nepaisymą įmonėms skiriamos piniginės baudos.

„Nuo 2022 metų, kai įsigaliojo draudimas dėl skonių ir kvapų, tarnyboje jau išnagrinėjome virš 30 bylų, sankcijos, žinoma, nėra maksimaliai atgrasančios – tai yra 2000 eurų (baudos – ELTA)“, – LRT radijui penktadienį kalbėjo V. Šarmavičienė, akcentuodama, kad kol kas dar nėra nei vieno pasibaigusio teismo proceso.

„Pirmos instancijos teismuose, kiek esame sulaukę sprendimų – jie visi mūsų naudai, tačiau jie yra skundžiami antrai instancijai, o čia jau terminai ilgesni. Kol kas nesame sulaukę nei vieno teismo sprendimo, kuris galutinai patvirtintų mūsų kontrolės rezultatus“, – pridūrė VVTAT atstovė.

Visgi, ji atkreipė dėmesį, kad šiemet elektroninių cigarečių rinkos reguliavimas taps griežtesnis, todėl pažeidėjams išvengti atsakomybės bus sunkiau.

„Nuo lapkričio 1-osios įsigalios pakeitimas, kai tarnyba bus įpareigota patvirtinti cheminių medžiagų sąrašą, kurios bus leistinos naudoti (elektroninių cigarečių sudėtyje – ELTA) ir kurios suteiks tik tabako skonį ir kvapą. Tikimės, kad tai sustiprins kontrolę ir sumažins pasirinkimą“, – sakė V. Šarmavičienė.

Ji taip pažymėjo, kad siekiant įvertinti Lietuvoje prekiaujamų elektroninių cigarečių sudėtį, VVTAT turi jų mėginius siųsti į laboratoriją Danijoje. Kasmet tam iš VVTAT biudžeto skiriama apie 15 tūkst. eurų, pridūrė V. Šarmavičienė.

Pernai elektroninių gaminių vartojimas Lietuvoje nežymiai didėjo, lyginant su 2022 metais, ir sudarė 22 proc. nuo bendro tabako vartojimo, ketvirtadienį pranešė Valstybės duomenų agentūra (VDA).

ELTA primena, kad nuo 2022 m. liepos 1 d. yra įsigaliojęs draudimas elektroninių cigarečių skysčių su skoniais prekyba.

Taip pat 2022 metais Seimas priėmė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas. Buvo įteisintos specializuotos rūkalų, įskaitant elektronines cigaretes, parduotuvės arba skyriai – jie pradės veikti nuo 2025 metų, o įprastose parduotuvėse nebebus galima viešai demonstruoti rūkalų ir jų aksesuarų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA