PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Rugpjūčio 8 d. 10:11

Penkios pramogos vasaros palydėjimui: ko nepražiopsoti per Šiaulių naktis?

Šiauliai

Šiaulių naktys / Ž. Bytautienės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


313228

Nuo rugpjūčio 23-osios iki rugsėjo 1-osios Šiauliuose jau keturioliktą kartą vyks išskirtinis kultūrinis renginys „Šiaulių naktys“. Kokie svarbiausi veiksmai ir reginiai numatomi šių metų festivalyje? „Šiaulių naktys“ kaip visada kupinos siurprizų. Pasinerkite į naktį su muzika, humoru ir dieviškais užkandžiais.

Džiazas!

Oficialus atidarymo renginys planuojamas rugpjūčio 26 d. vakare Šiaulių kultūros centre, MAX‘o salėje, kur įvyks „Vilnius JJAZZ Ensemble“ muzikos projektas RAVE‘n‘JAZZ. Kūrinius pristato nepaprasto talento kūrėjai Simonas Šipavičius, Jievaras Jasinskis, Domantas Razmus. Festivalio „Šiaulių naktys XIV“ atidarymas bus skirtas džiazo albumo RAVE‘n‘JAZZ pristatymui.

Žinomi Lietuvos džiazo muzikantų kviečia pasinerti į muzikinį pasaulį, kuriame nėra aišku, kur prasideda arba baigiasi vienas žanras. Albume vyrauja ryškios melodijos, aktyvūs ritmai ir pulsuojanti energija. Albumo kompozitoriai - Simonas Šipavičius, Jievaras Jasinskis, Domantas Razmus.

RAVE‘n‘JAZZ smarkiai nutolsta nuo visko, ką ansamblis veikė iki šiol. Autoriai teigia, jog džiazo ansamblį vienija ne tik jų atliekama muzika, bet ir patys muzikantai. Šiuo metu „Vilnius JJAZZ Ensemble“ gretose yra net 13 kompozitorių. „Eksperimentavome ir nustebinome patys save“, – teigia autoriai. Ir tai iš tiesų šokių muzika - pastebi R.Ruokis

Sarkazmas!

Būtina pasirūpinti bilietais ir nepamiršti, kad rugpjūčio 27-ąją Valstybiniame Šiaulių dramos teatre 21 valandą vyks renginys „Sarkazmo tyrimai #05“. Tai tradicijos tęsinys - patirtimis dalinsis geriausi Lietuvos sarkazmo meistrai Algis Ramanauskas Greitai ir Rimas Šapauskas, o moderuos vakarą rašytojas Giedrius Drukteinis.

Giedrius Drukteinis – rašytojas, žurnalistas, etiketo bei laikysenos konsultantas, nuolatinis didžiausių Lietuvos periodinių leidinių autorius, Vilniaus Universiteteo bei Vilniaus Dailės Akademijos lektorius, nuo 1999 metų skaitantis paskaitas ir vedantis seminarus Lietuvos bei užsienio verslo, akademinėms bei valstybinėms institucijoms.

Aktoriai Algis Ramanauskas Greitai ir Rimas Šapauskas aka Peliukai kalbės apie sarkazmą ir kaip jis gimsta aktorių lūpose. Ne visai cenzūrinis reiškinys, atsiradęs prieš tris dešimtmečius, gyvas iki šiol. Kur šio fenomeno paslaptis? Jei jūs suaugęs žmogus, tuomet tikrai pamenate „Radioshow“ herojus. Juos kadaise citavo ir balso tembrus mėgdžiojo studentai, intelektualai, santechnikai, vaikai. Pamenate lėlę Albiną? Jis garbingai įkurdintas MO muziejuje.

Algis ir Rimas negailėjo nieko – šaipėsi iš visuomenės stereotipų, kvailų principų, bukumo, perdėto patriotiškumo. Vieni jais bjaurėjosi, kiti negalėjo atsidžiaugti, kad savo bajeriais „Radioshow“ lyg buldozeris prasiėjo per sovietinių laikų sekciją, kupiną pageltusių popierių, cukrinių gulbių nuo torto ar skardinių nuo kažkada gauto importinio alaus.

Moteriškas standup!

To Šiauliuose dar nebuvo. Standup humoro vakaras „Tai kai pavara panikes“ Šiaulių kultūros centre numatomas rugpjūčio 28 dieną 21 val. Dalyvauja: Goda Ančiukaitytė, Miglė Miglinaitė, Agnė Kruopytė ir pati pačiausia Vita Žiba. Organizatoriai perspėja, kad vakaras tik „N-18“ ir jokių pasiteisinimų „aš su vaiku…“ ar “mūsų amžiaus vidurkis tikrai virš 36-rių”.

Vita Žiba (Vita Žibaitytė) - po visų negandų ir nesėkmių tęsia savo nelaimių ciklą ir nekantrauja, kad ir jūs pamatytumėt, kaip ji neturi jokių išgyvenimo įgūdžių. Smagu juoktis iš savęs, bet visada smagiau juoktis iš kitų, tad turėsite tam puikią progą.

Goda Ančiukaitytė - labradoro energija juodos katės kūne. Gali pasakyti prastą bajerį dviems šimtams žmonių, bet niekada nepasakys, jei restorano maiste ras plauką. Kerpa plaukus vyrams, nes bijo moterų. Produktyvumas: 10/10, laiko planavimo įgūdžiai: -3/100. Juk mes visi gyvenam ant skraidančio akmens vidury niekur. Tai koks skirtumas?

Miglės Miglinaitės moto - gyvenk ir žvenk. Miglė yra kilusi iš Suvalkijos lygumų. Dieną žmones bando gydyt vaistais, o vakare - bajeriais.

Agnė Kruopytė - žmogus kontrastas: Panevėžio marozė ir dama, kuri gali prajuokinti ir pravirkdyti iki ašarų. Gyvenimo moto ir kitokių reklaminių šūkių neturi, bet gal ką sugalvos scenoje.

Pietinia kronikas“ - anonso anonsas!

Tai jau tikra Pietinia viruso simptomatika - Šiauliai, o ypač Pietinis rajonas negali būti antri filmo „Pietinia kronikas“ pristatyme, todėl Šiaulių naktyse bus pristatomas tikrų tikriausias filmo anonsas. Rugpjūčio 29 dieną, 20 valandą, Šiaulių arenoje.

Galima sakyti, kad tai anonso anonsas - oficialaus reklaminio klipo apie filmą pristatymas, bet greičiau - būtinas ir privalomas filmo detalių derinimas su rūsčia Pietinio bendruomene. Na, kad vėliau nebūtų kokių nesusipratimų, ar dar ko.

Jei rimčiau, „Pietinia kronikas“ - filmas pagal legendinį Rimanto Kmitos romaną jau netrukus bus baigtas ir pasieks kino teatrus. Jūsų laukia susitikimas su filmo režisieriumi I. Miškiniu, romano autoriumi R. Kmita bei filmo aktoriumi Džiugu Griniu (TBC), kuris jau dabar yra kylanti Europos kino žvaigždė ir kitais ryškių personažų aktoriais. Būtent čia PIETINIS sužinos tikrąją startuojančios premjeros datą.

Tik šeip pranešu – viečikių skaičius Arenas salikėj labai ribuoc. Nemieguok per Šiaulių naktis - apvuogs realei ir moralei“, - šiaulietiškai komentavo vienas iš festivalio sumanytojų ir organizatorių Remigijus Ruokis.

A turi ka nuors saldaus ant nakčikes“?!

Didžiausia šių Šiaulių naktų naujiena – rugpjūčio 27-31 naktimis vyks mokymų ciklas, įvairių tipų edukacinės pamokos. Veiksmas išskirtinai tik naktimis. Pavyzdžiui, tapyba, fotografija, kulinariniai užsiėmimai konditerijos mokymai „a turi ka nuors saldaus ant nakčikes“. Viską galima rasti programoje.

Tiesa, į šias edukacijas vietų skaičius taip pat nėra begalinis, tačiau pramoga ne vienkartinė - užtikrintai maloniai pradžiugins - jei ne vieną vakarą, tai kitą.

„Šiaulių naktys” baigsis būtent rugsėjo 1-ąją - mokslo ir žinių dieną. Tai bus lyg pasiruošimas naujiems mokslo metams ir viena iš festivalio naujienų, praturtintų įvairiomis edukacijomis. Gera pradžia į mokslo metus!

Beje, nepamirškite, kad rugpjūčio 30-31 dienomis jūsų dėmesio lauks ir jaunimo muzikos scena prie Šiaulių dailės galerijos „A Girdžžž #2“. Čia pasirodys daugybė muzikos grupių ir atlikėjų.