PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sportas2024 m. Liepos 30 d. 17:56

Penkiasdešimtmetį minintis Vilniaus miesto rankinio sporto klubas „Eglė“ kviečia kartu sportuoti ir aktyviai judėti

Lietuva

Alfredo Pliadžio nuotr.

EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai


312039

Vilniaus miesto rankinio sporto klubas „Eglė“ įgyvendina fizinį aktyvumą skatinantį projektą „Vilniaus „Eglei“ – 50 metų. Švęskime ir sportuokime kartu“. Jo tikslas – populiarinti rankinio sporto šaką sudarant sąlygas vaikams sportuoti ir lavinti šio žaidimo įgūdžius.

Asociacijos pirmininkas Karolis Kaladinskas džiaugiasi, kad ateinantį pusmetį Vilniuje bus vykdomas projektas:

„Šis projektas ir galimybė jį įgyvendinti labai džiugina mus bei visą rankinio bendruomenę. Tai pirmas tokio dydžio ir apimties Vilniaus miesto rankinio sporto klubo „Eglė“ projektas, kurio metu organizuosime net 108 treniruotes bei dvi stovyklas. Projekto metu visose veiklose savanoriškais pagrindais dalyvaus Vilniaus "Eglė" rankinio komandos profesionalios sportininkės, kurios dalinsis savo žiniomis bei patirtimi ir taip ugdys jaunuosius rankininkus.”

Projektas vykdomas Vilniuje.

„Vilnius pasirinktas kaip mūsų namai. Esame sostinės komanda, tačiau mūsų klube žaidžia profesionalios sportininkės iš visos Lietuvos, todėl pavadinčiau mus Lietuvos komanda. Projekto tikslinė grupė – vaikai (10-17 metų), kurie dalyvaus fizinį aktyvumą skatinančiose veiklose bei jų šeimų nariai (18-64 metų). Projekto dalyviai (vaikai) patobulins savo, kaip jaunųjų rankininkų, gebėjimus, stovyklose numatyta daug fizinio aktyvumo reikalaujančių veiklų, todėl pagerės vaikų fizinė ir psichinė sveikata”, – pasakoja K. Kaladinskas.

Alfredo Pliadžio nuotr.

Projekto metu įdarbintos dvi trenerės ir kineziterapeutė, kurios dirba su vaikais ir suaugusiais. Planuojama įsigyti papildomo inventoriaus treniruotėms. Dalyviai supažindinami su fizinio aktyvumo veiklomis, kurios truks 6 mėnesius.

Vilniaus „Eglės“ rankinio komanda buvo įkurta 1974 m., tuometės sporto draugijos „Nemunas“ vadovų Algirdo Dauguviečio ir Kleopo Girdžiaus iniciatyva. Įkūrimo pradžioje Grigorijaus Gutermano ir Juozo Pilkausko suburtą „Eglės“ komandą treniravo legendiniai Aneta Barisienė, Stasys Ilikevičius, Antanas Taraskevičius ir kiti.

Jau 1981 m. „Eglės“ rankininkės iškovojo SSRS čempionato bronzos medalius ir įgijo teisę žaisti antrame pagal pajėgumą Europos klubų turnyre – Tarptautinės rankinio federacijos IHF taurės turnyre (dabartinė EHF Europos lyga). Jau debiutiniame sezone „Eglė“ pateko į Europos taurės turnyro finalą ir tik lemiamoje dvikovoje pralaimėjo Zagrebo „Trešnjevka“ komandai.

„Eglę“ į IHF taurės turnyrą, kur buvo iškovotas skambiausias trofėjus klubo istorijoje. 1988 m. A. Taraskevičiaus treniruojamos „Eglės“ rankininkės finale pranoko Titogrado (dabar Podgorica) „Budučnost“ ekipą ir tapo IHF taurės laimėtojomis. Po metų „Eglė“ vėl pateko į IHF taurės finalą, bet čia turėjo pripažinti Rumunijos „Ramnicu Valcea“ klubo pranašumą.

„Eglės“ auklėtinės per savo karjeras susižėrė daugybę svarbiausių titulų ir įvertinimų. Sigita Mažeikaitė-Strečen tapo olimpine čempione 1980 m. Maskvos žaidynėse ir iškovojo auksą 1982 m. pasaulio čempionate. Aušra Miklušytė-Fridrikas tapo pasaulio čempione 1990 m. ir net šešis kartus laimėjo Čempionių lygą. 1999 m. A. Fridrikas buvo išrinkta geriausia pasaulio rankininke, dar du kartus (1998 ir 2002 m.) lietuvė rinkimuose užėmė 3 vietą. Keturis kartus Čempionių lygoje triumfavo Rima Sypkuvienė. Net septynios „Eglės“ rankininkės yra iškovojusios pasaulio jaunimo čempionių vardus.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, „Eglė“ net 19 kartų tapo šalies čempione 1990 – 2000, 2002 ir 2004 – 2010 m.

Projektas bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionaline sporto agentūrą prie LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

Remiamas turinys

Alfredo Pliadžio nuotr.