PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Rugpjūčio 9 d. 13:13

Pekinas skundžia papildomus ES tarifus elektromobiliams

Pasaulis

Elektromobilis. / Unsplash

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


313429

Pekinas penktadienį pranešė, kad kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) dėl naujų Europos Sąjungos tarifų importuojamiems kiniškiems elektromobiliams.

„Rugpjūčio 9-ąją Kinija kreipėsi į Pasaulio prekybos organizacijos ginčų sprendimo mechanizmą dėl ES laikinųjų priemonių elektromobiliams“, – pranešime teigė kinų Prekybos ministerijos atstovas spaudai.

Ministerija tvirtina, kad šiuo kreipimusi siekiama „apsaugoti elektromobilių pramonės plėtros teises ir interesus bei bendradarbiavimą vykdant pasaulinę žaliąją transformaciją“.

Anot kinų, ES sprendimas „neturi faktinio ir teisinio pagrindo, juo šiurkščiai pažeidžiamos PPO taisyklės ir kenkiama bendrai pasaulinio bendradarbiavimo sprendžiant klimato kaitos problemą padėčiai“.

„Raginame ES nedelsiant ištaisyti savo netinkamą praktiką ir kartu palaikyti Kinijos ir ES ekonominio ir prekybinio bendradarbiavimo bei elektromobilių pramonės ir tiekimo grandinių stabilumą“, – pabrėžiama pranešime.

Bendrijoje nuo liepos 5-osios įsigaliojo papildomi laikinieji iki 38 proc. dydžio muitai prie jau taikytų 10 proc. iš Kinijos importuojamiems elektromobiliams, Europos Komisijai nusprendus, kad nesąžiningu laikomas jų gamintojų subsidijavimas kenkia Europos automobilių pramonei.

Tokie laikinieji papildomi muitai lapkritį gali būti pratęsti penkeriems metams, jei iki to laiko šalims nepavyktų susitarti.

Savo ruožtu Pekinas yra sakęs, kad yra nusiteikęs optimistiškai dėl tokių derybų baigties – jis tikisi susitarti per artimiausius mėnesius.