PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 23 d. 12:40

Pekinas kritikuoja galimą JAV prekybos draudimą automobiliams su Kinijos technologijomis

Pasaulis

Lin Jianas. Youtube stop kadras.

BNSŠaltinis: BNS


320003

Kinija pirmadienį įspėjo Jungtines Valstijas nesiimti „diskriminacinių veiksmų“ prieš jos įmones, žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams, kad Vašingtonas planuoja uždrausti parduoti transporto priemones, kuriose naudojamos kiniškos ir rusiškos technologijos.

„Kinija nepritaria JAV plečiamai nacionalinio saugumo sąvokai ir diskriminaciniams veiksmams, nukreiptiems prieš Kinijos bendroves ir produktus“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas, paklaustas apie pranešimus.

Žiniasklaida sekmadienį pranešė, kad JAV Prekybos departamentas ketina pasiūlyti uždrausti kinišką programinę ir techninę įrangą transporto priemonėse JAV keliuose dėl susirūpinimo nacionaliniu saugumu.

Paklaustas apie pastaruosius pranešimus, Lin Jianas sakė, kad Kinija ragina „JAV laikytis rinkos principų ir užtikrinti atvirą, sąžiningą, skaidrią ir nediskriminacinę verslo aplinką Kinijos įmonėms“.

„Kinija ryžtingai gins savo teisėtas teises ir interesus“, – pridūrė jis.

Jei taisyklės bus patvirtintos, tai bus dar vienas JAV ir Kinijos nesutarimų dėl prekybos eskalavimas.

JAV prezidento Joe Bideno administracija išreiškė susirūpinimą dėl Kinijos bendrovių renkamų duomenų apie JAV vairuotojus ir infrastruktūrą, taip pat dėl galimo užsienio šalių manipuliavimo prie interneto ir navigacijos sistemų prijungtomis transporto priemonėmis.

Gegužę JAV prekybos sekretorė Gina Raimondo pareiškė, kad rizika, susijusi su Kinijos programine ar technine įranga prijungtose JAV transporto priemonėse, yra didelė.

„Teoriškai galite įsivaizduoti katastrofiškiausias pasekmes, jei keliuose važinėtų keli milijonai automobilių ir programinė įranga būtų išjungta“, – sakė ji.

Prekybos departamentas planuoja suteikti visuomenei 30 dienų pastaboms pareikšti prieš galutinai patvirtinant taisykles, teigė šaltiniai.

Gegužę Vašingtonas nustatė didelius tarifus importuojamoms Kinijos prekėms, pavyzdžiui, elektromobiliams ir puslaidininkiams.

Baltųjų rūmų teigimu, tarifai taikomi 18 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui, nukreiptam į strateginius sektorius, tokius kaip elektrinės transporto priemonės, akumuliatoriai, svarbiausios naudingosios iškasenos ir medicinos produktai.

Šiais metais tarifas elektrobiliams padidės keturis kartus ir sieks 100 proc., o puslaidininkiams taikomas tarifas iki kitų metų padidės nuo 25 proc. iki 50 procentų.

Šie planai buvo paskelbti artėjant JAV prezidento rinkimams, kuriuose tiek demokratai, tiek respublikonai siekia pademonstruoti griežtą poziciją Kinijos atžvilgiu, stiprėjant konkurencijai tarp abiejų šalių.

Padidinti tarifus nuspręsta peržiūrėjus Donaldo Trumpo prezidentavimo laikais įvestus mokesčius, kurie turėjo įtakos maždaug 300 mlrd. dolerių vertės prekėms iš Kinijos.

Be tarifų didinimo, įskaitant tarifus saulės elementams, JAV prekybos atstovo biuras patvirtino, kad nuo 2025 metų bus pradėtas taikyti 50 proc. muitas puslaidininkiams – smarkiai didesnis nei anksčiau.

J. Bidenas apkaltino Pekiną, kad jis sukčiauja, o ne konkuruoja prekybos srityje.