Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
VMVT nuotr.
Reda BarkauskaitėŠaltinis: ELTA
Balandžio pradžioje VMVT atliko planinį patikrinimą lopšelio-darželio „Obelėlė“ valgykloje, kurio metu nustatyti pažeidimai. Specialistai akcentuoja, kad panašių atvejų pasitaiko gana dažnai.
VMVT iniciatyvai „Tvari Lietuva“ pateikė statistiką, kurioje nurodoma, kad ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyrių veiklą 2023 m. vykdė 1181 subjektai, iš jų buvo patikrinta 39 proc.
„53 proc. patikrintų įstaigų buvo nustatyti pažeidimai. Didžiausią dalį sudarė bendri higienos (54 proc.), savikontrolės (22 proc.) (savalaikiai neatliekami patiekalų ir vandens laboratoriniai tyrimai, neregistruojami korekciniai veiksmai), technologijų (14 proc.) (neprisilaikoma receptūrų ir technologinių aprašymų), produktų (6 proc.) (pasibaigęs tinkamumo vartoti terminas, be atsekamumo informacijos) ir personalo (5 proc.) (laiku nepasitikrinę sveikatos, dėvi netinkamus, netvarkingus darbo drabužius) pažeidimai“, – informuoja specialistai.
Anot jų, dėl nustatytų pažeidimų 33 įstaigoms buvo taikoma nuobauda pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, 2 – nurodoma laikinai sustabdyti vykdomą maisto tvarkymo veiklą, 9 – surašyti sprendimai dėl maisto produktų tiekimo rinkai uždraudimo.
Ikimokyklinio amžiaus vaikų mityba privalo būti organizuojama pagal galiojančius teisės aktus
Klaipėdos miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigoms valgiaraščius sudarinėjančio Visuomenės sveikatos biuro direktoriaus pavaduotoja bendriesiems reikalams Aiva Dabašinskienė iniciatyvai „Tvari Lietuva“ nurodo, kad ugdymo įstaigoje dirbantis visuomenės sveikatos specialistas įsipareigoja sudaryti dienos valgiaraštį pagal tos dienos mokinių skaičių.
„Visuomenės sveikatos biuras, siekdamas, kad visuomenės sveikatos specialisto darbo laikas ugdymo įstaigoje būtų efektyvesnis, sukūrė dienos valgiaraščio – reikalavimo rengimo programą, kurios pagalba yra suskaičiuojami maisto produktų svoriai, reikalingi patiekalams pagaminti. Visi produktai suskaičiuoti gramų tikslumu“, – komentuoja A. Dabašinskienė ir priduria, kad ikimokyklinio amžiaus vaikų mityba privalo būti organizuojama pagal galiojančius teisės aktus, higienos normas bei kitus dokumentus, apimančius maistinių medžiagų dienos poreikio normas vaikams.
„Ilgą laiką esant tokioms sąlygoms, kokios buvo „Obelėlės“ atveju, neužtikrinamas vaiko dienos mitybos racionas dėl sumažėjusių porcijų, o dėl užterštumo gali pasitaikyti per maistą plintančių infekcijų tikimybė“, – teigia pašnekovė.
Anot jos, apmaudu, kad pasitaiko atvejų, kai gaminimo procese virtuvės darbuotojai žaliavos patiekalui pagaminti naudoja mažiau nei nurodyta detalioje informacijoje.
Įžvelgia sisteminę problema
Buvusi Klaipėdos tarybos narė, visuomenės veikėja Lina Skrupskelienė sako, kad remiantis lopšelio-darželio „Obelėlė“ įvykiu verta kalbėti apie esminę ir įsisenėjusią ugdymo įstaigų problemą – maisto švaistymą. Tiesa, pašnekovė įsitikinusi, kad tai ne pačių darželių, o visos sistemos klausimas.
„Pakalbinus darželių personalą dėl maisto kiekių ir jų atliekų susidarymo, vienareikšmiškai visi tvirtina, kad dienos bėgyje susidaro dideli kiekiai maisto atliekų. Mano manymu, yra kelios to priežastys. Pirmiausia, Klaipėdos darželiuose nėra įdiegta praktika, kad tėvai turėtų iš anksto pranešti, ar jų vaikas lankys darželį tam tikrą dieną. Tai lemia, kad maisto ruošimas dažnai vyksta nežinant tikslaus vaikų skaičiaus, o tai veda prie nepagrįsto maisto kiekio gamybos. Pusryčius darželio administracija visuomet ruošia „iš akies“ ir tik pietūs yra gaminami pagal tikslų ugdyme dalyvaujančių vaikų skaičių“, – sako L. Skrupskelienė.
Kita priežastis, anot visuomenininkės, yra griežti sveikatos specialistų sudaryti valgiaraščiai. Maistas nėra pakankamai skanus vaikams, todėl jį valgo ne visi. L. Skrupskelienė sako, kad tai veda prie kraštutinumų, nes iš sveikų produktų sunku pagaminti skanų maistą (labai griežtai ribojami druska, cukrus, miltai, prieskoniai). Pasak pašnekovės, svarbu rasti aukso vidurį tarp sveikatos normų ir vaikų lūkesčių.
Siūlo taikyti privačių ugdymo įstaigų įdiegtą sistemą
Kalbėdama apie maisto švaistymą ji iniciatyvai „Tvari Lietuva“ pabrėžia, kad neseniai įdiegta maisto atliekų rūšiavimo sistema Klaipėdos darželiams tarsi negalioja.
„Negaliu teigti, kad visi Klaipėdos darželiai nerūšiuoja maisto atliekų, bet, mano žiniomis, tikrai yra tokių, kurie perdirbimui atiduoda kiaušinių lukštus ir mėsos produktus, o visi kiti maisto produktai keliauja į mišrias atliekas“, – teigia L. Skrupskelienė.
Pašnekovė įsitikinusi, kad viena iš galimybių sprendžiant maisto organizavimo problemą – tėvų ir darželių administracijos bendradarbiavimas, leidžiant tėvams iš anksto rinktis maisto meniu savo vaikams per internetines sistemas, kaip tai daro privačios švietimo įstaigos.
ELTA primena, kad balandžio pradžioje VMVT pranešė atlikusi planinį patikrinimą lopšelio-darželio „Obelėlė“ valgykloje. Patikrinimo metu buvo nustatyti higienos, kryžminės taršos, atsekamumo bei ženklinimo pažeidimai.
Tarnybos teigimu, inspektoriai aptiko ir apie 34 kilogramus įvairių maisto produktų, laikomų netinkamose vietose. Taip pat nustatyta, kad vaikams buvo tiekiamos per mažos maisto porcijos.
Be to, tarnyba nurodė, kad su vaikų maitinimu susijusiose lopšelio-darželio patalpose inspektoriai aptiko nešvarias maisto laikymo ir tvarkymo vietas, susidėvėjusį gamybinį inventorių, įsisenėjusius nešvarumus, užterštus šaldytuvus.
Inspektoriai aptiko ir daugybę maisto saugos pažeidimų. Vartojimui ruošiamas maistas, anot VMVT, buvo laikomas nešvariuose induose, pienas – ne šaldytuve, daržovės – šalia gyvūninių produktų.
Aplinkybių visuma tarnybos inspektoriams leido daryti prielaidą, kad maistą darbuotojai galimai buvo susiruošę išsinešimui, savoms reikmėms.
Tuo tarpu antradienį Klaipėdos miesto savivaldybė pranešė , kad darželio-lopšelio direktorė A. Vainiutė atšaukiama iš pareigų dėl netinkamo darbo organizavimo.
„Švietimo įstaigose privaloma užtikrinti kokybišką maitinimą, o tokie atvejai, kai kyla rimtų įtarimų, kad maistas ne tik ruošiamas nesilaikant reikalavimų, bet ir galimai pasisavinamas, yra netoleruotini“, – išplatintame pranešime cituojamas Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.
„Iš visų darbuotojų, kurie susiję su šia situacija, turi būti pareikalauta atsakomybės, o su įstaigos vadove, nesukontroliavusia situacijos, atsisveikiname“, – pabrėžė jis.
Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės, dėl VMVT patikrinimo metu nustatytų pažeidimų yra kreiptasi ir į policiją. Be to, savivaldybės Švietimo skyriui pavesta sustiprinti švietimo įstaigų, o Sveikatos apsaugos skyriui – Visuomenės sveikatos biuro veiklos kontrolę.
Kaip nurodoma pranešime, savivaldybė aiškins, ar Visuomenės sveikatos biuras tinkamai stebėjo vaikų maitinimo organizavimą švietimo įstaigoje bei atliks lopšelio-darželio „Obelėlė“ vidaus tvarkos patikrinimą.