Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Stiprina imunitetą bei saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, pavasarį rekomenduoja ridikėlius įtraukti į mitybos racioną dėl juose esančio vitamino C, folio rūgšties, kalio bei kitų vertingų maisto medžiagų: „Ridikėliuose esantis vitaminas C, fosforas, cinkas ir B grupės vitaminai naudingi mūsų organizmui. Nėra nieko geriau, kaip pasinaudoti tuo, ką mums teikia gamta, kad užtikrintume visas mūsų organizmui reikalingas maistingąsias medžiagas. Pavasarį parduotuvėse jau atsiranda daržovių, turinčių daug antioksidantų, kurie stiprina mūsų organizmo gynybines galias bei imunitetą.“
Pasak ekspertės, ridikėliai taip pat yra puikus antocianinų – flavonoidų, suteikiančių jiems spalvą ir padedančių apsaugoti širdies bei kraujagyslių sveikatą, šaltinis. „Antocianinai pasižymi išskirtine savybe – rūpinasi mūsų venomis ir arterijomis, apsaugo nuo sukietėjimų ir uždegimų. Valgydami visų rūšių raudonos ar mėlynos spalvos vaisius ir daržoves gausime pakankamai šių sveikų flavonoidų“, – teigia dietologė.
Renkantis daržoves gydytoja dietologė pataria nepamiršti taisyklės – kasdien suvalgyti po penkis vaisius ar daržoves, o perkant ridikėlius reikėtų atkreipti dėmesį į keletą aspektų. „Galima panaudoti ir jaunų ridikėlių lapus: dėti juos į salotas ar žaliuosius kokteilius. Gerai nuplautus ridikėlius galima valgyti žalius, kai jie yra labai švieži ir traškūs, todėl tai gali būti sveikas ir puikus užkandis tarp valgymų – keliaujant, dirbant ar mokantis. Be to, galima juos panaudoti ir gaminant kitus patiekalus: ne tik skaninti salotas, bet ir kepti, troškinti ar susmulkintus dėti į padažus, įtarkuoti į baigiamą virti sriubą“, – rekomenduoja dietologė.
Ilgiausiai išsilaiko ridikėliai su lapais
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, renkantis ridikėlius, kaip ir visas daržoves, reikia atkreipti dėmesį, kad jie būtų kieti ir nepavytę: „Parsinešus į namus, juos patartina laikyti šaldytuve, tačiau ridikėliai turi daug drėgmės, tad ilgai juos šviežius išlaikyti sunku net ir šaltai. Nors kiti šakniavaisiai, tokie kaip morkos ar burokėliai, irgi turi drėgmės, jie šaldytuve gali pagulėti kur kas ilgiau, o ridikėliai tampa vandeningi ir praranda specifinį skonį, tad rekomenduotina juos suvartoti kiek galima greičiau.“
„Rimi“ kulinarijos technologai siūlo pasigaminti kremines agurkų ir ridikėlių salotas: daug laiko nesugaišite ir galėsite mėgautis sveikatai palankia vakariene.
RECEPTAS
Kreminės ridikėlių ir agurkų salotos
Salotoms reikės:
2 vnt. trumpavaisių agurkų;
7 vnt. ridikėlių;
4 vnt. svogūnų laiškų;
300 g grūdėtosios varškės;
60 g ridikėlių daigų;
druskos ir pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti:
Skanaus!