PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Liepos 18 d. 14:13

Patvirtintos naujos sveikatai padarytos žalos mastą nustatančios taisyklės

Lietuva

Sveikatos apsaugos ministerija. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


310208

Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo bei Teisingumo ministerijų vadovai pasirašė bendrą įsakymą ir patvirtino atnaujintas taisykles, kuriomis remiantis bus nustatoma žala, padaryta smurtą patyrusių asmenų sveikatai.

Skelbiama, kad naujos taisyklės plačiau ir aiškiau apibrėžia atvejus, kai patirtas sveikatos sutrikdymas gali būti laikomas sunkiu. Taip pat naujoji redakcija detaliau apibūdina atvejus, kai dėl kūno sužalojimų yra netenkama dalyvumo.

Nuo šiol, be kitų sužalojimų, sunkiu sveikatos sutrikdymu bus laikomi žandikaulių lūžiai ir veido dalių netekimai. Sunkiu sveikatos sutrikdymu bus laikomi atvejai, kai netenkama 30 proc. dalyvumo.

Teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos teigimu, Sveikatos sutrikdymo masto nustatymo taisyklių atnaujinimas buvo būtinas, norint užtikrinti proporcingą bausmių taikymą.

„Naujos taisyklės užtikrins baudžiamojo reguliavimo proporcingumą ir padės teismams skirti bausmes pagal konkrečius kiekvieno nukentėjusiojo sužalojimus. Tačiau svarbiausias pasiekimas yra tai, kad medicininių kriterijų taikymas bus labiau pagrįstas ir padės užtikrinti nukentėjusių asmenų interesus“, – teigia E. Dobrowolska.

Iki šiol galiojusios Sveikatos sutrikdymo masto taisyklės buvo patvirtintos 2003 m.