REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 28 d. 14:17

Patvirtinta 2023 metų Radviliškio rajono savivaldybės veiklos ataskaita

Radviliškis

EtapliusŠaltinis: Radviliškio rajono savivaldybė


302626

Gegužės 23 dieną vykusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje patvirtinta 2023 metų Radviliškio rajono savivaldybės veiklos ataskaita.

„Pagrindinis mano, kaip Radviliškio rajono savivaldybės mero, ir visos valdančiosios koalicijos tikslas buvo atsigręžti į paprastus žmones, spręsti įsisenėjusias daugeliui gyventojų aktualias problemas, kurios ilgus metus buvo ignoruojamos. Per aštuonis mėnesius mums pavyko priimti daug rajono žmonėms naudingų sprendimų“, – teigia Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis. Skelbiame rajono vadovo pranešimą.


Mano ir visos valdančiosios koalicijos tikslas – atsigręžti į paprastus žmones

Radviliškio rajono savivaldybei pradėjau vadovauti nuo 2023 metų balandžio 26 dienos. Iki to laiko mero pareigas ėjo Vytautas Simelis. Jau nuo pat pirmos darbo dienos laukė didelis iššūkis, nes reikėjo pradėti dirbti pagal naująjį Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymą, pagal kurį meras tapo vykdomosios valdžios institucija, pasikeitė valdžios formavimo principai, vadovams suteikti nauji įgaliojimai ir visiškai kitos kompetencijos, nei buvo iki tol. Su šiais iššūkiais pavyko susidoroti ir sėkmingai suburti naują valdančiąją daugumą, vicemerais buvo paskirti Vytautas Krikščiūnas ir Jurgita Sidarienė, Savivaldybės administracijos direktorės pareigas pradėjo eiti Eglė Ivanauskytė.

Pradėjęs vadovauti Radviliškio rajono savivaldybei radau labai daug problemų. Ankstesnės konservatorių dominuojamos valdžios pusvelčiui išparceliavo komunalinio ūkio įmonę, į privatininkų rankas perdavė vaikų maitinimą mokyklose, atsisakė savo autobusų parko, todėl visas paslaugas tenka brangiai pirkti. Situacija Radviliškio ligoninėje apskritai buvo pasiekusi kritinį lygį, todėl teko imtis skubių priemonių gelbėti padėtį, kad rajonas neliktų be ligoninės. Situaciją pavyko suvaldyti, o dabar taisome ankstesnių vadovų padarytas klaidas.

2023 metai buvo gana sėkmingi, nes įgyvendinant Radviliškio rajono savivaldybės strateginiame plėtros ir Radviliškio rajono savivaldybės strateginiame veiklos planuose suplanuotas priemones pavyko pasiekti numatytų veiklos tikslų ir uždavinių, todėl buvo užtikrintas sklandus visų įstaigų ir įmonių darbas, teikiamos būtinos paslaugos gyventojams, vykdomi suplanuoti darbai ir metai baigti be įsiskolinimų. Per aštuonis mėnesius mums pavyko priimti daug rajono žmonėms naudingų sprendimų:

• Nemokamas važiavimas autobusais Radviliškio rajone

Nuo 2023 metų rugsėjo 19 dienos visi keleiviai vietinio (miesto ir priemiestinio) susisiekimo autobusų maršrutais Radviliškio rajono teritorijoje pradėti vežti nemokamai. Tokiam sprendimui rugpjūčio 31 dieną vienbalsiai pritarė Radviliškio rajono taryba.

• Į mokyklų valgyklas sugrąžinome vaikus: maistas atpigo ir tapo skanesnis

Nuo 2023 metų lapkričio mėnesio rajono mokyklos pačios perėmė maisto gaminimą iš privatininko į savo rankas, todėl patiekalai tapo ne tik skanesni, tačiau gerokai atpigo, o mokykloje ruošiamą maistą perkančių vaikų kai kuriose švietimo įstaigose padidėjo net keturis kartus. Radviliškio rajonas tapo pavyzdžiu kitoms savivaldybėms, kurių delegacijos atvažiuoja semtis patirties, kaip mums pavyko.

Rajono mokyklose savivaldybės lėšomis išlaikome 52 mokytojo padėjėjus

2023 metais Radviliškio rajono bendrojo ugdymo švietimo įstaigose iš mokymo lėšų buvo apmokami tik 34 mokytojo padėjėjo etatai. Tiek mokytojų padėjėjų akivaizdžiai nepakako, norint sudaryti tinkamas sąlygas specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams dalyvauti ugdymo procese, kad nenukentėtų ir likusieji mokiniai. Šią problemą sprendžiame patvirtinę ir Savivaldybės lėšomis finansuodami papildomus mokytojų padėjėjų etatus. Iš viso savivaldybės lėšomis išlaikomi 52 mokytojo padėjėjo etatai.

Toliau gyvenantiems mokytojams kompensuojame kelionės išlaidas

2023 metų rugpjūčio 31 dieną Radviliškio rajono savivaldybės taryba pritarė pasiūlymui, kad toliau nuo mokyklos gyvenantiems mokytojams jau nuo 2023 metų rugsėjo 1-osios būtų kompensuotos jų kelionės į darbą išlaidos. Pedagogams ir kitiems švietimo specialistams už kiekvieną nuvažiuotą kilometrą kompensuojama po 10 centų. Šia kompensacija gali pasinaudoti visi, kuriems iš namų į darbą reikia važiuoti nuo 15 iki 50 kilometrų.

Beveik dvigubai padidinome dovanos sumą kiekvienam pirmokui

2023 metų birželio 29 dieną posėdžiavę Radviliškio rajono savivaldybės tarybos politikai nusprendė kiekvienam Radviliškio rajono bendrojo ugdymo mokyklų pirmokui skirti 70 eurų vertės dovaną mokymo priemonėms įsigyti. Iki šiol ši suma siekė 40 eurų.

Dvigubai padidinome premijas šimtukininkams

Šimtukininkams Radviliškio rajono savivaldybė nusprendė skirti didesnes premijas - už kiekvieną valstybinį brandos egzaminą abiturientai gaus 200 eurų premijas. Tokį sprendimą 2023 metų birželio 29 dieną vykusiame rajono Tarybos posėdyje politikai priėmė vienbalsiai. Iki šiol ši išmoka buvo dvigubai mažesnė ir siekė tik 100 eurų.

• Nuspręsta pradėti Psichiatrijos dienos stacionaro statybas

Priimtas sprendimas statyti Radviliškio Psichiatrijos dienos stacionarą ir šie planai sparčiai juda pirmyn. Tokia įstaiga Radviliškyje veiktų kiekvieną darbo dieną po šešias valandas, o pacientai, dieną gavę sveikatos priežiūros paslaugas centre, vakare sugrįžtų į namus. Taip žmonės neatitrūks nuo namų aplinkos ir artimųjų, tačiau tuo pačiu metu bus skatinami neprarasti savarankiškumo, kasdienio gyvenimo, bendravimo, buitinių ir darbinių įgūdžių.

• Juda pirmyn Antaniškių parko sutvarkymo reikalai.

Bendradarbiaujame kartu su miškininkais, kurie jau pristatė Antaniškių parko miškotvarkos projekto viziją. Čia planuojama nutiesti pėsčiųjų ir dviratininkų taką, kuriuo eidami ar važiuodami poilsiautojai apsuktų ilgesnį kaip 2 kilometrų ilgio ratą per visą parką. Palei taką atsirastų 10-15 suolelių, skulptūrų, būtų pastatytos pavėsinės bei informaciniai stendai, sukurtos poilsio ir laisvalaikio zonos šeimoms. Norima sukurti natūralios gamtos aplinką, todėl bus siekiama išsaugoti augančius medžius.

Atgaivinome aviacijos šventę, kuri sulaukė didelio populiarumo.

Žmonėms reikia ir pramogų, todėl 2023 metų rugpjūčio 26 dieną Šeduvos aerodrome po ilgos pertraukos vėl atgaivinome Aviacijos šventę, kuri visiems paliko neišdildomų įspūdžių. Šeduva ir Raudondvaris jau seniai nematė šitokios didelės minios žmonių, kurie suplūdo pasigrožėti kvapą gniaužiančiais pilotų sugebėjimais. Šventė tampa tradicija, ji bus surengta ir 2024 metais.

Ateinantys metai Radviliškio rajonui taps investicijų proveržio metais.

Didelės investicijos pasieks rajono švietimo įstaigas. 2023 metais paruošta ir pateikta paraiška dalyvauti projekte „Tūkstantmečio mokyklos II“. Savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrius kartu su bendrojo ugdymo mokyklomis parengė Radviliškio rajono savivaldybės švietimo pažangos planą. Plane suplanuotoms veikloms finansuoti numatyta beveik 3 milijonai eurų. Parengtas investicinis projektas, pasirašyta preliminari jungtinės veiklos sutartis įgyvendinant projektą „Tūkstantmečio mokyklos II“.

Svarstome galimybę atkurti komunalinio ūkio įmonę, kurią prieš gerą dešimtmetį privatininkams pardavė buvusi rajono valdžia, todėl dabar, kai prireikia atlikti bet kokį smulkų darbą, tenka samdyti privatininkus ir mokėti jų nustatytą kainą. Tokias komunalinio ūkio įmones išsaugojo aplinkinės Pakruojo, Šiaulių ir Akmenės rajonų savivaldybės, kurios džiaugiasi galėdamos daugelį reikalingų darbų atlikti savo jėgomis ir žymiai pigiau, negu siūlo privačios įmonės.

Nuolat susitinkame su potencialiais investuotojais, aiškinamės jų poreikius, kviečiame investuoti į mūsų rajoną ir čia kurti naujas darbo vietas, nes tik gerai apmokamos darbo vietos skatins žmones grįžti į Radviliškio rajoną arba čia planuoti savo gyvenimo ateitį.

Pagaliau pajudėjo reikalai vadinamajame Šeduvos pramonės parke, kuriame sutvarkius žemės reikalus investuotojai įsipareigojo į statomą gamyklą investuoti ne mažiau kaip 20 milijonų eurų ir sukurti ne mažiau kaip 150 darbo vietų. Savivaldybė prie šio projekto prisidės 2 milijonais eurų, kurie bus investuoti į infrastruktūrą.

Radviliškio rajone, Bebrujuose, investuotojai jau šiemet bus pradėtos didelio karvidžių komplekso statybos. Šiame komplekse planuojama auginti apie 6 tūkstančius sąlyginių galvijų vienetų, iš jų – 3800 melžiamų karvių. Tam bus statomos fermos, pašarų ruošimo cechas, stoginės šiaudams, skysto mėšlo rezervuaras. Pirminiais paskaičiavimais, investicijos į karvidžių kompleksą sieks daugiau nei 50 milijonų eurų, ketinama sukurti 40–50 darbo vietų.

Vyko susitikimai su užsienio investuotojais, kurie šalia Radviliškio turi planų statyti modernią pašarų gamybos įmonę, kuri žaliavas gamybai pirktų iš vietos ūkininkų. Vyksta ir kiti pokalbiai su potencialiais investuotojais, o turima informacija leidžia tikėtis, kad artimiausi ateinantys metai Radviliškio rajonui taps investicijų proveržio metais.

Artimiausiu metu laukia dar vienas didelis iššūkis – tinkamai pasiruošti naujam Europos Sąjungos finansavimo etapui, kuriame Radviliškio rajonui yra planuojama didesnė nei 21 milijono eurų suma. Būtina kruopščiai pasirengti būsimiems projektams ir tinkamai pateikti paraiškas, kurioms keliami labai aukšti reikalavimai.

Už produktyvų darbą noriu padėkoti valdančiosios koalicijos partneriams ir rajono Tarybos nariams, visai Radviliškio rajono savivaldybės administracijai, seniūnijoms, savivaldybės įstaigų ir įmonių darbuotojams, rajono verslininkams ir visiems gyventojams, nes kiekvienas iš Jūsų įnešėte savo indėlį į bendrą rajono savivaldybės veiklos rezultatą.

Visą Radviliškio rajono savivaldybės 2023 metų veiklos ataskaitą galima rasti ČIA.

Remiamas turinys



REDAKCIJA REKOMENDUOJA