Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, priklausomai nuo arbatos rūšies, ji turi teigiamų antioksidacinių savybių. Kviečiame sužinoti, kaip namuose pasigaminti atgaivinsiančios arbatos puodelį ir kokia rūšis labiausiai padės numalšinti troškulį.
Antioksidantų šaltinis
E. Gavelienė teigia, kad, renkantis arbatą, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek ji turi kofeino. Nuo to priklauso ir arbatos gėrimo laikas – pavyzdžiui, žaliąją arbatą rekomenduojama gerti rytais, o žolelių – vakarais.
„Žalioji arbata pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir yra populiarus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikatai palankaus gėrimo. Juodoji arbata, nors gaminama iš tų pačių arbatmedžio lapų, dėl kitokios gamybos technologijos pasižymi intensyvesniu skoniu, o kofeino kiekis joje taip pat didesnis. 240 ml puodelyje juodosios arbatos paprastai būna apie 40–70 mg kofeino. Tikslus kiekis gali skirtis, priklausomai nuo tokių veiksnių kaip virimo laikas ar arbatos lapelių dydis“, – skirtumą įvardija gydytoja.
Mačia suteiks energijos
Norintiesiems žvaliau pradėti dieną specialistė rekomenduoja išbandyti japonišką arbatą mačią. „Grame mačios arbatos miltelių yra apie 19–44 mg kofeino, kai tuo metu kavos pupelių grame – 10–12 miligramų. To nevertėtų pamiršti ir mačią dienos metu skanauti saikingiau nei kavą. Tiesa, reikėtų atkreipti dėmesį, kad vienam kavos puodeliui pasidaryti prireikia daugiau kavos nei mačios miltelių arbatos puodeliui, todėl suvartojamo kofeino kiekis gali išlikti panašus. Mačia nuo kitų arbatžolių arbatų skiriasi tuo, jog suvartojamas ne tik arbatžolių nuoviras, bet ir patys arbatos lapeliai, o tai suteikia papildomų naudų“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.
Siekiantieji vakare atsipūsti nuo dienoos darbų turėtų rinktis žolelių arba baltąją arbatą, kuri savyje turi mažiau kofeino.
Pasigaminti šaltą arbatą visai nesudėtinga
Gaminti šaltą arbatą galime dviem metodais. Pirmasis apima šaltos arbatos ilgą brandinimo procesą šaldytuve, užpylus šaltu vandeniu. Toks jos gaminimas užtrunka nuo 6 iki 12 valandų. Šio proceso metu arbata iš pakelio arba žolelių išskiria ypatingą, sodrų skonį.
Kitas būdas – gaminti arbatą įprastu būdu, užpylus ją karštu vandeniu. Vėliau, po 3–5 minučių, žoleles ar arbatos pakelį iš puodelio derėtų išimti ir leisti arbatai atvėsti iki kambario temperatūros. Dar vėliau – perpilti į specialų plastikinį indelį ir perkelti į šaldytuvą 1 arba 2 valandoms, kol ji visiškai atšals.
Raudonoji arbata su braškėmis
Jums reikės:
2 raudonosios arbatos pakelių
340 g braškių
1,5 litro vandens
Šaukšto citrinų sulčių
100 g cukraus
Ąsočio ir ledukų jam užpildyti
Kaip gaminti:
Įdėkite du raudonosios arbatos pakelius į puodelius ir užpilkite juos karštu vandeniu. Arbatą palaikykite 5–10 minučių. Įdėkite braškes į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite ją į ąsotį su ledukais.
Įdėkite cukrų į raudonąją arbatą ir gerai išmaišykite. Į ąsotį su ledu ir braškėmis įpilkite arbatą bei dar 4 puodelius šalto vandens. Viską gerai išmaišykite.
Šalta japoniškoji mačia su pienu
Jums reikės:
Dviejų šaukštų mačios arbatos miltelių
2 šaukštų karšto vandens
1 puodelio šilto vandens
Ledo kubelių
Pieno pagal skonį
Kaip gaminti:
Į matavimo puodelį arba dubenėlį suberkite mačios miltelius. Supilkite 1–2 valgomuosius šaukštus karšto vandens ir plakite, kol mačia visiškai susimaišys su vandeniu. Turėtų susidaryti beveik vientisa masė. Supilkite likusį 1 puodelį vandens ir išmaišykite. Arbatą perkelkite į šaldytuvą arba šaldiklį 15 minučių, kad atšaltų.
Pripilkite dvi stiklines ledo ir įpilkite pasirinkto pieno, kad užpildytumėte du trečdalius stiklinės. Galiausiai supilkite atšaldytą mačią ir išmaišykite.