REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Gegužės 23 d. 15:26

Pasveikinti sėkmingiausiai pasirodę „Atliekų kultūros“ egzamine

Marijampolė

EtapliusŠaltinis: Marijampolės savivaldybė


302163

Šiemet jau penktą kartą Lietuvoje vyko egzaminas „Atliekų kultūra“, kuriame visi norintys galėjo pasitikrinti atliekų tvarkymo, rūšiavimo, atliekų mažinimo, perdirbimo žinias. Egzamine dalyvavo daugiau nei 16 tūkst. žmonių iš visos Lietuvos ir, tradiciškai, pačios aktyviausios buvo švietimo įstaigų bendruomenės.

Tarp „Atliekų kultūros“ egzamino dalyvių ir būrys marijampoliečių – beveik 200. Dauguma dalyvių – moksleiviai net iš 12 Marijampolės savivaldybės švietimo įstaigų, tačiau noriai dalyvavo ir gamtai neabejingi suaugusieji.

36 marijampoliečiai šį egzaminą išlaikė puikiai ir užėmė I–III vietas. Šiuos aplinkosauga besirūpinančius ir atliekų tvarkymo ypatumus išmanančius egzamino laureatus šiandien pasveikino Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Karolis Podolskis.

„Kiekvienas turime rūpintis savo aplinka, atliekų rūšiavimu bei tvarkymu ir viešųjų erdvių švarinimu. Man labai smagu, kad marijampoliečiai taip gausiai jau kasmet dalyvauja atliekų kultūros egzamine ir demonstruoja puikias žinias. Tikiu, kad kuo daugiau žmonių žinos kaip tinkamai rūšiuoti atliekas ir mylėti gamtą ir savo žiniomis dalinsis su kitais, tuo švaresnė bus mūsų Marijampolė ir visa Lietuva“, – kalbėjo direktorius K. Podolskis.

Kaip ir kasmet, egzamino klausimai buvo parengti trims skirtingoms amžiaus grupėms, į klausimus atsakyti buvo skirtos 45 minutės.

Tiems, kurie niekada nebandė laikyti šio egzamino, pateikiame keletą pavyzdžių, kaip atrodo egzamino klausimai, ir, be abejo, kokie yra teisingi atsakymai.

Ko neturėtume mesti į maisto atliekų konteinerius?
Šis klausimas buvo skirtas 1–4 klasių moksleiviams.

arbatos tirščių bei pakelių;
riebalais ir kitais maisto produktais sutepto popieriaus ir popierinių rankšluosčių;
maisto, supakuoto į stiklines ar metalines pakuotes;
visi atsakymai neteisingi.
TEISINGAS ATSAKYMAS

Į maisto atliekų konteinerius turėtume mesti: naudojimui netinkamus vaisius ir jų likučius; bulvių, morkų ir kitų daržovių lupenas; arbatos tirščius bei pakelius; kavos tirščius ir jų popierinius filtrus; riebalais ir kitais maisto produktais suteptą popierių ir popierinius rankšluosčius. Be to, tik į maisto konteinerį turėtume išmesti mėsos, žuvies, pieno bei kitų maisto produktų likučius. Tačiau į jį negalima mesti maisto, supakuoto į stiklines, plastikines ar metalines pakuotes. Pavyzdžiui, sugedusius marinuotus agurkus, uogienes ar konservus iš pakuočių teks iškratyti į maisto konteinerį, o stiklainį ir skardines mesti į atitinkamus pakuočių konteinerius. Taigi, teisingas atsakymas – į maisto atliekų konteinerius nevalia mesti maisto, supakuoto į stiklines ar metalines pakuotes.

Į maisto atliekų konteinerį kartu su maisto atliekomis galima mesti:
Šis klausimas buvo skirtas 5–10 klasių moksleiviams.

popierinius virtuvinius rankšluosčius;
žolę ir lapus;
vienkartinius popierinius indus;
visi atsakymai teisingi.
TEISINGAS ATSAKYMAS

Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigaliojus Atliekų pagrindų direktyvai, biologinės kilmės atliekos turi būti surenkamos atskirai arba sukompostuotos namų ūkiuose. Į maisto atliekų konteinerius galima mesti visas atliekas, kurios susidaro maisto gamybos metu, taip pat vartojimui netinkamus maisto likučius, popierinius panaudotus rankšluosčius. Kartu į maisto konteinerius galima mesti ir kambarinius augalus, sodo ir daržo atliekas, vienkartinius popierinius indus. Taigi visas atsakymuose paminėtas atliekas galima mesti į maisto atliekų konteinerį.

Kokia institucija yra atsakinga už valstybės ir savivaldybių institucijų veiklos atliekų tvarkymo srityje koordinavimą?
Šis klausimas buvo skirtas 11 klasių moksleiviams ir vyresniems dalyviams.

Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos;
Lietuvos Respublikos Seimas;
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija;
nei vienas atsakymas nėra teisingas.
TEISINGAS ATSAKYMAS

Visos išvardintos institucijos turi apibrėžtą kompetenciją atliekų tvarkymo srityje: Seimas priima šią sritį reguliuojančius įstatymus, Sveikatos apsaugos ministerija koordinuoja sveikatos priežiūros įstaigų veiksmus diegiant medicininių atliekų tvarkymo pajėgumus, Aplinkos apsaugos departamentas kontroliuoja nustatytų reikalavimų vykdymą tvarkant atliekas. Kompetenciją koordinuoti valstybės ir savivaldybių institucijų veiklą atliekų tvarkymo srityje Atliekų tvarkymo įstatymas priskiria Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijai. Taigi teisingas – paskutinis atsakymas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA