REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 17 d. 15:44

Pasvalyje – susitikimas su kraštiečiu profesoriumi, literatūrologu, vertėju, kelionių po Prancūziją gidu V. Bikulčiu

Pasvalys

Rūtos Jaruševičienės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pasvalio rajono savivaldybė


301576

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje (III a.) vyko jubiliejinis susitikimas su kraštiečiu profesoriumi, literatūrologu, vertėju, kelionių po Prancūziją gidu Vytautu Bikulčiu.

Renginį muzikos garsais pradėjo Pasvalio muzikos mokyklos akordeono mokytoja ekspertė Elona Rodžienė su mokiniu Augustu Matulu, o svečią kalbino režisierė Asta Simonaitė.

Vytautas Bikulčius pasakojo apie savo svajonę ir kelią į prancūzų kalbos studijas, apie mokytojų įtaką kalbos įgūdžių lavinimui ir papildomas užduotis, kurios padėjo pasiekti užsibrėžto tikslo. Jis vardino ir lietuvių literatūros kūrinius, kurie profesoriui padarė didžiausią įtaką gyvenime, rekomendavo, kokias knygas reikėtų perskaityti iki 25-erių.

Literatūrologas pasakojo, kaip verčiamos knygos į lietuvių kalbą, kaip ir kodėl kasmet jis sudaro geriausių knygų dešimtukus, kodėl tam tikros knygos ten patenka.

Jo nuomone, knyga visuomet turi sudominti skaitytoją, jį sukrėsti ir sujaudinti.

Šiandien susirinkusiems jis pasiūlė perskaityti šias 4 knygas:

- Gabriel García Márquez knyga „Susitiksime rugpjūtį“;

- Jon Fosse knyga „Baltybė“;

- Dalios Smagurauskaitės knyga „Sugrįžimas į Veneciją“;

- Danutės Kalinauskaitės knyga „Baltieji prieš juoduosius“.

Vytautas Bikulčius pasakojo apie tai, kaip tapo gidu Paryžiuje, apie ten nuolat lankomas vietas, mylimiausius kampelius, pasiūlė, ką būtų galima pamatyti, kuo svarbu pasigrožėti Paryžiuje per vieną dieną.

Profesorius kalbėjo ir apie savo gyvenimą Pasvalyje. Jis čia gyveno nuo 6 iki 18 metų, ir, jo žodžiais tariant, jam Pasvalyje atsivėrė durys į visą pasaulį. Mėgstamiausia jo vieta mūsų mieste buvo knygynas, kuriame lankydavosi vos ne kasdien.

Susirinkę kraštiečiai renginio pabaigoje uždavė įvairius klausimus, dalinosi atsiminimais iš profesoriaus vaikystės, pasakojo linksmas istorijas.

Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas ir Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė sveikino profesorių sugrįžus į Pasvalį paminėti savo jubiliejaus ir dėkojo už suteiktą galimybę pasiklausyti jo minčių.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA