REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 27 d. 15:32

Pasvalio miesto šventėje – svečiai iš užsienio, dovanos miesto žmonėms, žaidimai ir nepakartojamas koncertas

Pasvalys

Pasvalio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pasvalio rajono savivaldybė


306823

2024 m. birželio 21–23 dienomis Pasvalyje šurmuliavo jau tradicine tampanti Pasvalio miesto šventė „Vys par to ãlo“.

Penktadienio popietę Pasvalyje, šalia Bernardo Brazdžionio paminklo, Lėvens ir Svalios upių santakoje, vyko Pasvalio rajono savivaldybės Bernardo Brazdžionio literatūrinės premijos teikimas ir literatūriniai-muzikiniai skaitymai. Skaitymuose dalyvavo „Jurbarko bardų klubo“ dainuojamosios poezijos kūrėjai.

B. Brazdžionio literatūrinė premija buvo įteikta Aivarui Veikniui už poezijos knygą „Mamuto medžioklė: eilėraščiai“. Sprendimą dėl premijos teikimo šiam autoriui priėmė Pasvalio rajono savivaldybės taryba 2024 m. kovo 20 d. sprendimu Nr. T1-63. Premiją įteikė Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas kartu su Bernardo Brazdžionio literatūrinės premijos vertinimo komisijos pirmininke Asta Simonaite ir mūsų kraštiečiu poetu Vladu Braziūnu. Premijos laureatą taip pat sveikino Seimo narys Antanas Matulas ir Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė.

Vakare daugiau nei 600 žmonių rinkosi į Vytauto Didžiojo aikštę, į Baltąją vakarienę – pasibūti kartu, pasižiūrėti garso ir šviesų istorijos „Pastatai atgyja“. Bendrystės ir vienybės jausmą kūrė ne tik balta aplinka, bet ir žmonių šypsenos, džiugesys, nuoširdūs pokalbiai bei apkabinimai.

Šeštadienio rytas Pasvalio rajono ir miesto gyventojus bei svečius pasitiko šventiškai ramiu oru ir kvietė pabūti kartu visą dieną.

Miesto šventė prasidėjo XX jubiliejiniu Pasvalio maratonu, kuris vyko Pasvalio kultūros ir poilsio parke. Visą dieną miesto centre šurmuliuliavo prekybininkų mugė, pramogų kiemelis visai šeimai, organizacijų ir bagažinių turgelis, karinės technikos ir ugniagesių-gelbėtojų įrangos ekspozicija. Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje vyko edukacija „Kūrybinis džiaugsmas“, visame mieste buvo galima dalyvauti pažintiniame žaidime „(Ne)pėsčias Pasvalys“. Pasvalio centro stadione vyko rajono seniūnijų krepšinio „3x3“ varžybos ir veteranų futbolo turnyras, Pasvalio krašto muziejuje – menininkų klubo „Rats“ parodos atidarymas. Didžiojoje scenoje vyko užsiėmimai vaikams su kolektyvais „Tratatam“, „Cosmo“ ir Kapitonu Flintu, taip pat vaikus linksmino ir putų šou. Studijos „Aistra šokiui“ pasirodymas ir šimtmečio dainų šventės koncertas prikaustė šventės dalyvių dėmesį net kelioms valandoms. Koncerto metu didžiojoje scenoje pasirodė Pasvalio rajono meno mėgėjų kolektyvai, dalyvausiantys šimtmetį mininčioje Lietuvos dainų šventėje „Kad giria žaliuotų...“. Kolektyvų vadovams buvo įteikta simbolinė dainų šventės atributika.

Savivaldybės meras pasveikino visus šventės dalyvius ir svečius, Pasvalio garbės pilietis Pranas Kiznis įteikė miestui ir jo žmonėms dovaną – Ipolito Užkurnio medžio raižinį-skulptūrą, kurį perdavė Pasvalio krašto muziejui, kad visi rajono gyventojai bei svečiai turėtų galimybę juo grožėtis. Seimo narys Antanas Matulas Pasvaliui padovanojo rekordinę Lietuvos vėliavą, kurią 2016 metais Pasvalio miesto šventės metu nešė daugiau nei 1 000 Pasvalio rajono gyventojų.

Mažojoje scenoje nuo 15 val. vyko „Vys par to ãlo“ šventės atidarymas. Vilniaus gatve pajudėjo šventinės bačkos procesija, vedama Pasvalio baikerių „Brother‘s Power“ motociklų, iš paskos sekė Pasvalio kultūros centro pučiamųjų orkestras „Parnauji“ ir traktoriaus tempiama rūkstanti bačka. Atlydėjus bačką prie mažosios scenos, ji, padedant Savivaldybės merui, buvo atkimšta, o alus išpilstytas svečiams paragauti. Visus pasveikino mūsų krašto poetas Vladas Braziūnas ir Savivaldybės meras. Toliau vyko naminio alaus ragavimas ir aludarių karaliaus rinkimai, kuriuose dalyvavo 2 aludariai iš Kupiškio, 2 iš Anykščių, 2 iš Pasvalio rajonų. Šventės žiūrovai degustavo alų ir balsavo už labiausiai patikusį, o tuo tarpu visus linksmino liaudiškos muzikos kapela „Salduva“ (Kuršėnai) ir Daumantų muzikantai (Kėdainiai). Šventę vedė Dėdė Juzė. Degustavimo metu Pasvalio rajono savivaldybės svečiai iš Bauska (Latvija), Drangedal (Norvegijos Karalystė), Lievin (Prancūzija), Obernirchen (Vokietija) savivaldybių ir Biržų bei Pakruojo rajonų buvo pakviesti teisėjauti. Jie sakė tostus bei sveikino pasvaliečius. Pasibaigus degustavimui ir balsavimo laikui, aludarių karaliumi buvo išrinktas Kupiškio rajono aludaris Valdas Alekna. Surinkęs daugiausia teisėjų ir degustavusiųjų balsų jis buvo apdovanotas simboliniu alaus ąsočiu bei Pasvalio krašto garbės pilietės Marit Kolloen iš Norvegijos atvežta vikingų laikų alaus gėrimo taure.

Po „Vys par to ãlo“ šventės atidarymo vyko pažintinio žaidimo „(Ne)pėsčias Pasvalys“ apdovanojimai. Žaidimo metu reikėjo atspėti šaradas ir patekti į 7 skirtingus Pasvalio miesto taškus: „Žaliojo taško“ palapinę, buvusią miesto šventės mugėje, aplankyti Pasvalio krašto muziejų, Pasvalio Mariaus Katiliškio viešąją biblioteką, Pasvalio kultūros centrą, Pasvalio priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą ir Pasvalio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurą bei atlikti užduotis. Šiais metais žaidime dalyvavo daugiau nei 250 dalyvių (palyginti su 2023 m. – 100 dalyvių daugiau), kurie buvo apdovanoti rėmėjų įsteigtais prizais.

Na, o prasidėjus vakarui, miesto šventės dalyvius džiugino puikūs koncertai: „Elektrovara“ (Molėtai), „Four men“ (Vaškai), Iglė ir Saulius Prūsaitis, Marijonas Mikutavičius ir DJ2O diskoteka. Koncertas, preliminariais duomenimis, pritraukė daugiau nei 4 000 žiūrovų.

Sekmadienį Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko tituliniai atlaidai.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA