PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 16 d. 14:51

Paskutinis šiųmetės „Šiaulių Monmartro Respublikos“ akordas nuskambėjo Joniškyje

Joniškis

Darius Ančerevičius

Julita GaldikienėŠaltinis: ŠMKC „Laiptų galerija“


314253

Tarptautinis dailės festivalis „Šiaulių Monmartro Respublika“, atsisveikindamas iki kitų metų, tradiciškai duris užvėrė Joniškyje. Rugpjūčio 9 dieną užburiančioje Raudonosios sinagogos aplinkoje pristatyta Vilniaus žydų bendruomenės dailės studijos „Art Vilna“ narių paroda „Iš kartos į kartą. Po parodos atidarymo profesionaliosios muzikos gerbėjus stebino Jomantės Šležaitės-Paukštės ir Artūro Anusausko koncertas.

Šventinis „Šiaulių Monmartro Respublikos“ uždarymo vakaras prasidėjo nuo parodos „Iš kartos į kartą“ pristatymo. Meno kūrinius analizavo Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ parodų kuratorius Ričardas Jakutis, kuris ne tik pasidalino įžvalgomis apie darbus, bet ir pristatė dailės studiją „Art Vilna“.

„Vilniaus žydų bendruomenės dailės studija „Art Vilna“ įsikūrė dar 2015 metais. Tai nėra profesionalų grupė, čia susibūrę žmonės mokosi tapyti. Tačiau žvelgiant į darbus matosi, kad tikrai yra talentingų asmenybių, kurios iš prigimties turi gabumų tapyti. Noriu atkreipti dėmesį, kad jie dalyvauja „Šiaulių Monmartro Respublikoje“, nes turi šaknų su Paryžiumi bei arsininkais. Darbai gana skirtingi, bet kažkokią vienumą sudaro. Matyt, dailininkai, dalyvaujantys šioje parodoje, kažkokius virpesius tarpusavyje turi“, – mintimis dalijosi Ričardas Jakutis.

Pernykštė studijos „Art Vilna“ paroda „Mes čia gyvenome. Mes čia gyvename“, skirta „Šiaulių Monmartro Respublikai“, taip pat buvo eksponuojama Joniškio Raudonojoje sinagogoje. Simboliška, kad Vilniaus žydų bendruomenė čia sugrįžo ir šiemet, tik šįkart – sustiprinusi pajėgas. Savo patirtį perteikus jaunajai kartai, prie parodos prisijungė ir vaikų meno studija TSVAIM (hebr. Spalvos).

Po parodos atidarymo, Joniškio Raudonąją sinagogą apglėbė muzikos mūzos, kvietusios nusikelti kelis šimtus metų į praeitį, kuomet gyveno ir kūrė trys žymūs muzikai – Klara Šuman (Clara Schumann), Robertas Šumanas (Robert Schumann) ir Johanesas Bramsas (Johannes Brahms). Jų meilės trikampį narpliojo bei garsiausius kompozitorių kūrinius dovanojo viena charizmatiškiausių mūsų šalies jaunosios kartos operos solisčių – Jomantė Šležaitė-Paukštė bei fortepijono virtuozas Artūras Anusauskas.

Vakaro metu atlikėjai nustebino unikalia muzikine programa – visus originalius autorių kūrinius džiazo profesorius Artūras Anusauskas interpretavo ir pateikė savą versiją. Papildyti išskirtinio Jomantės Šležaitės balso tembro, šie suskambo tarsi būtų iš kito – dieviškojo – pasaulio.

Po muzikų pasirodymo publika dar ilgai negailėjo plojimų ir susižavėjimo šūksnių. Tokia jau yra „Šiaulių Monmartro Respublika“ – kerinti, užburianti bei įtraukianti taip giliai, kad nė nesinori grįžti į realųjį pasaulį. Šiemet užvėręs duris tarptautinis dailės festivalis sugrįš ir kitąmet – su nauja programa, staigmenomis bei dovanomis.

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius