PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Rugsėjo 12 d. 14:47

Paskelbti 2024 m. konkurso „Metų ūkis“ dalyviai

Biržai

Kategorija – STAMBUS ŪKIS / Biržų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Biržų rajono savivaldybė


318231

Kasmet Biržų rajono savivaldybės administracija kartu su žemdirbiškomis organizacijomis rengia konkursą „Metų ūkis“. Konkursui dalyvius siūlo seniūnijų seniūnai bei komisijos nariai. Šiemet konkurse dalyvavo 10 ūkininkų. Jų ūkiai varžėsi 3 kategorijose: stambus ūkis, vidutinis ūkis, smulkus ūkis.

Ūkininko Aido Ambrazevičiaus augalininkystės ūkis įsikūręs Tabokinės kaime, Nemunėlio Radviliškio seniūnijoje. Ūkininkauti A. Ambrazevičius pradėjo turėdamas 3 ha žemės, o šiuo metu valdo preciziškai sutvarkytą modernų ūkį ir deklaruoja dirbantis 292 ha. Ūkininkas augina žieminius ir vasarinius miežius, žieminius kviečius ir kvietrugius, avižas, rapsus. Ūkyje padeda žmona, sūnus ir trys samdomi darbuotojai. Norintiems pradėti ūkininkauti A. Ambrazevičius linki niekada nepamiršti, kad rytoj bus lengviau, noro daryti tai, ką pradėjai ir nepasiduoti ištikus pirmai nesėkmei. Paklaustas ar jaučiasi laimingas, atsakė, kad tokių dienų tikrai būna.

UAB „Biržų bekonas“ – kiaulininkystės kompleksas įsikūręs Leitiškių kaime, Nemunėlio Radviliškio seniūnijoje. Įmonė sėkmingai veikia nuo 1987 metų ir užsiima kiaulių auginimu. Per metus nupeni apie 55 tūkst. Produkcija realizuojama Lietuvoje ir tik nedidelė dalis iškeliauja į Latviją. Įmonėje didžiulis dėmesys skiriamas sanitarijai ir technologijoms. Taip pat nepamirštami ir darbuotojai, kurių yra per 34 ir visi išlikę nuo bendrovės įsikūrimo. Įmonės direktorius Vaclovas Briedis sako, kad nesėkmių išvengti neįmanoma. Bet verslo sėkmė priklauso nuo to, kaip greitai reaguosi ir kaip greitai priimsi sprendimus. Todėl ir norintiems pradėti ūkininkauti pataria nebijoti klysti, būti kantriems, siekti žinių ir nestokoti užsispyrimo. O visai Biržų krašto bendruomenei V. Briedis linki dėmesio, pagarbos, susikalbėjimo ir bendradarbiavimo.

Ūkininko Gintauto Krikštanavičiaus ekologinis ūkis įsikūręs Skratiškių kaime, Širvėnos seniūnijoje. Vaikystėje G. Krikštanavičius padėjo ūkininkaujantiems tėvams, o baigęs fizikos mokslus Vilniuje sugrįžo į gimtąjį kaimą ir pradėjo ūkininkauti pats. Šiuo metu deklaruoja dirbantis 228,04 ha grūdinių kultūrų ir pievų. Augina apie 40 galvijų. Savo pasirinkimo nekeistų ir norintiems pradėti ūkininkauti G. Krikštanavičius linki nepasiduoti sunkiais momentais ir neprarasti optimizmo. Biržų krašto bendruomenei ūkininkas linki daugiau bendruomeniškumo, vienybės, supratingumo, kalbėtis bei dalintis žiniomis.

Kategorija – VIDUTINIS ŪKIS

Ūkininko Donato Džiaugio ūkis įsikūręs Juostaviečių kaime, Pačeriaukštės seniūnijoje. Ūkininkauti D. Džiaugys pradėjo turėdamas 40 ha žemės. Dabar, perėmęs tėčio ūkį, deklaruoja beveik 130 ha. Ūkininkas augina rapsus, žieminius ir vasarinius javus, žirnius. Savo veikla patenkintas ir keisti nieko nenorėtų, nes ūkininkauti įdomu, trūksta tik stabilumo. Norintiems pradėti ūkininkauti D. Džiaugys linki stiprybės, o visai bendruomenei, kad ateinantys metai būtų geresni, nei praėjusieji.

Ūkininko Adolfo Jasinevičiaus uogininkystės ūkis įsikūręs Gaižiūnų kaime, Vabalninko seniūnijoje. Juodųjų serbentų auginimą ūkininkas pradėjo turėdamas 25 ha žemės, o šiuo metu deklaruoja dirbantis jau 133 ha. Geriausių rezultatų ūkyje, pasak A. Jasinevičiaus, padeda pasiekti susitelkimas, darna, smalsumas ir darbštumas. Vilnių iškeitęs į kaimą, ūkininkas niekada nesigailėjo ir jei reikėtų, viską kartotų, tik su dar didesniu užsidegimu. Ūkininkas įkūrė žemės ūkio kooperatyvą „Juodoji uoga“, kuriame iš užaugintų juodųjų serbentų gamina natūralius produktus: ekologiškų juodųjų serbentų sultis, džiovintas uogas, uogų miltelius, šaldytas uogas. Produkciją ūkininkas gamina ne tik iš savo ūkyje užaugintos žaliavos – iš kitų ūkių perka svarainius, šaltalankius, ekologiškus obuolius. Šiuo metu į ūkio veiklą įsitraukę ir abu A. Jasinevičiaus sūnūs. Norintiems pradėti ūkininkauti jis pataria suprasti, kad žemės ūkyje nebūna pastovaus darbo dėl įstatymų ir taisyklių kaitos, todėl palinkėtų kantrybės, ištvermės, nuoseklumo, o Biržų krašto bendruomenei linki sėkmės, nuoseklumo, turėti viltį, užsispyrimą.

Ūkininko Dariaus Landausko ūkis įsikūręs Egerdiškio kaime, Širvėnos seniūnijoje. 2012 metais, pasisėmęs žemės ūkio patirties užsienyje, grįžo į Lietuvą ir savo uždirbtus pinigus investavo į ūkį. Šiuo metu D. Landauskas deklaruoja beveik 80 ha ir augina per 70 galvijų. Darbą ūkyje sėkmingai derina su darbu Medeikių Žemės ūkio bendrovėje. Patį ūkininką užsiimti žemės ūkio veikla motyvuoja vaikai. Pasak D. Landausko, jo dukros mėgsta ir traktoriuje pasivažinėti, ir veršeliais pasirūpinti. Norintiems pradėti ūkininkauti ūkininkas linki ištvermės, stiprybės ir siekti savo užsibrėžto tikslo. Svarbiausia ryžtas, nusiteikimas bei nepasiduoti.

Kategorija – SMULKUS ŪKIS

Tadas Beržis smidrų ūkį įkūrė senelių žemėje Paežerių kaime, Parovėjos seniūnijoje. Dirbdamas ir gyvendamas Vilniuje jis panoro atgaivinti senelių ūkį ir nusprendė, kad smidrų auginimas perspektyvus verslas mažame žemės plote. T. Beržis pasinaudojo parama teikiama jaunajam ūkininkui ir šiuo metu deklaruoja auginantis 2,7 ha smidrų. Ūkininko teigimu, pradedant ūkio kūrimą nuo nulio, tikėtis greito rezultato nereikėtų. Todėl jo ateities vizija per 10 metų sustiprinti ūkį, auginti grybus, toliau plėsti smidrų plotą ir liofilizuoti savo produkciją. Norintiems pradėti ūkininkauti, T. Beržis pataria daugiau įsigilinti į tai ką planuoja veikti, paklausyti vyresnių ūkininkų patarimų, gilinti žinias, nebijoti ir nepasiduoti. Biržų krašto bendruomenei jis linki nepaliauti kovoti už save, nepasiduoti ir sėkmės.

Tomos Duderienės ūkis įsikūręs Suosto kaime, Nemunėlio Radviliškio seniūnijoje, devynių ąžuolų apsuptyje, kas užfiksuota ir ūkio pavadinime – „9 ūkis“. Šiuo metu T. Duderienė deklaruoja 4,57 ha, kuriuose augina šaltalankius, avietes, raudonuosius serbentus, ridikus, moliūgus ir kitas daržoves.

Vilniaus miesto šurmulį kartu su vyru iškeitę į ramų provincijos gyvenimą Toma ir Andrius Duderiai ieškojo savo nišos. 2017 metais pradėjo auginti česnakus, vėliau – įvairias daržoves, bet susidūrė su realizacijos problemomis. Tada ir gimė idėja rauginti daržoves, kas ir tapo pagrindine ūkio veikla. Ūkininkai naudoja netik savo produkciją, bet ir perka ją iš kitų ūkių.

Toma ir Andrius Duderiai, patys nuolat ieškantys naujovių, norintiems pradėti ūkininkauti pataria nebijoti bandyti. Geriau daryti, nors ir nepasiseks, negu svajoti ir nieko nedaryti. Nesėkmę paversti patirtimi, ieškoti savo nišos, nebijoti rizikuoti ir keisti krypties. Ūkininkų bendruomenei jie palinkėtų daugiau aktyvių narių.

Arno Nasevičiaus uogininkystės ūkis įsikūręs Dirvonakių kaime, Širvėnos seniūnijoje. Šeimoje niekas neūkininkavo, todėl šią savo veiklą pradėjo „nuo nulio“, sako ūkininkas. Šiuo metu A, Nasevičius deklaruoja 45,52 ha, kuriuose augina aronijas, juoduosius serbentus, svarainius, avietes, šaltalankius, agrastus. Ūkininkas sako, kad pradžioje motyvacijos buvo daugiau, bet optimizmo nestokojantis ir dabar. Veiklus ūkininkas noriai dalijasi sukauptomis žiniomis ir iš jaunų ūkininkų semiasi optimizmo, kai jo pritrūksta. Ateityje planuoja visus darbus nudirbti su technikos pagalba ir atsisakyti rankinio darbo. Dabar produkciją parduoda, bet ateities planuose yra ir uogų perdirbimas. Ūkininko manymu, žemės ūkio veikla patraukli tuo, kad visada turi darbą ir gali pats planuotis savo laiką. Todėl palinkėtų, kad kuo daugiau jaunų žmonių ateitų į kaimą.

Andriaus Tauros ūkis įsikūręs Valkiškių kaime, Papilio seniūnijoje. Idėja pradėti auginti uogas kilo pasižiūrėjus tokias laidas kaip „Svajonių ūkis“, „Svajonių sodas“. Tad pasinaudojo ES teikiama parama ir šiuo metu deklaruoja 3,22 ha, iš kurių apie 1,5 ha auginamos uogos (šilauogės, gervuogės, juodieji serbentai). Ūkyje taip pat auginami grybai. Per trejus ūkininkavimo metus suprato, kad ateityje norėtų auginti tik šilauoges. Svajoja, kad ne pats skintų uogas, bet tą darytų į ūkį atvykusios šeimos, kurios tai pat pasimėgautų gamta ir planuojamais auginti danieliais. Biržų krašto ūkininkams palinkėtų būti atviresniems, draugiškesniems ir daugiau dalintis informacija.