PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 19 d. 13:42

Pasirašyta sutartis su Sporto rėmimo fondu:  Seirijai po dvejų metų taps sporto ir sveikos gyvensenos centru

Lazdijai

Lazdijų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Lazdijų rajono savivaldybė


310416

Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijoje ilgai planuotas sporto erdvių pertvarkymas bei naujų sukūrimas tampa realybe. Liepos 11 d. pasirašyta projekto „Sporto bazės plėtra ugdant fiziškai aktyvią visuomenę“ įgyvendinimo sutartis.

Planuojama bendra projekto vertė – 681 tūkst. 228 eurai. Lazdijų rajono savivaldybė projektui numačiusi skirti 181 tūkst. 228 eurus. Sporto rėmimo fondo lėšos –500 tūkst. eurų.

Gimnazijos siekiams turėti unikalias, ne tik gimnazijos moksleiviams, bet ir visai Lazdijų krašto bendruomenei pritaikytas sporto erdves, pritarė ir Lazdijų rajono savivaldybės taryba, 2024 m. kovo 20 d. priėmusi sprendimą „Dėl pritarimo projektui „Sporto bazės plėtra ugdant fiziškai aktyvią visuomenę“ ir jo dalinio finansavimo“.

Lazdijų rajono savivaldybės administracija projekte dalyvauja partnerio teisėmis.

Skirtas sveikos gyvensenos skatinimui

Projekto tikslas – ugdyti Lazdijų krašte fiziškai aktyvią visuomenę, pagerinant Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijoje esančią stadiono ir sporto salės infrastruktūrą.

Atnaujinus ir bendruomenės poreikiams pritaikius sporto erdves, bus sprendžiamos rajone aktualios problemos. Pavyzdžiui, atsiras galimybė sportuoti ištisus metus, plėtoti sveiką gyvenseną, turiningai leisti laisvalaikį, įtraukiant ir socialinę atskirtį patiriančius gyventojus. Atsiras galimybė šioje erdvėje sportuoti negalią turintiems bendruomenės nariams, taip dar efektyviau išnaudoti turimą infrastruktūrą.

Projekto metu, atliepiant ilgamečius Lazdijų krašto gyventojų lūkesčius, bus pertvarkytas visas sporto aikštynas: ne tik naujai įrengta vienintelė pietvakarių Lietuvoje standartus atitinkanti regbio aikštė, futbolo aikštė, bet ir patrauklesnė daugiafunkcinė zona: krepšinio – tinklinio – mažojo futbolo aikštė.

Taip pat bus suremontuota sporto salė, ją pritaikant treniruoklių ir fizinių užsiėmimų erdvėms, įrengtos persirengimo patalpos bei kitos sanitarinės erdvės.

Projekto įgyvendinimas sudarys sąlygas sporto šakų plėtrai ir sportuojančių asmenų skaičiaus augimui tiek profesionaliame, tiek mėgėjų sporte. Bus užtikrintas sporto ir fizinio užimtumo infrastruktūros prieinamumas Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijos mokiniams bei visoms Lazdijų krašto bendruomenėms.

Turės vienintelę pietvakarių Lietuvoje standartus atitinkančią regbio aikštę

Projekto lėšomis įrengus regbio aikštę, atsiras galimybė rengti respublikinius ir tarptautinius jaunučių ir jaunių regbio turus bei vaikų regbio TAG varžybas.

Projektas skirtas ne tik Seirijų, bet ir visos Lazdijų rajono bendruomenės žmonėms: vaikams, jaunimui, neįgaliems asmenims. Numatyta, jog naująja sporto infrastruktūra Seirijuose galės naudotis ir kitų savivaldybių gyventojai bei užsieniečiai.

Suremontavus sporto salę, papildomai bus įrengta jėgos ir kardio treniruoklių erdvė, kurioje galės sportuoti tiek profesionalai, tiek mėgėjai. Atsiras sportinio šokio studija, kurioje nepriklausomai nuo sezoniškumo vyks mankštos, aerobikos, sportinio šokio užsiėmimai. Sportinių šokių, breiko, hiphopo ir modernaus šokio specialistai galės pasiūlyti tiek mėgėjiško, tiek aukščiausio lygio treniruotes.

O svarbiausia – gerės mokinių ir bendruomenių narių emocinė ir fizinė sveikata, neįgalieji ras erdvę judėjimui, bendravimui, tai skatins sveiką gyvenseną, mažės žalingų įpročių.

Kad būtų užtikrinti visų norinčių sportuoti Seirijuose interesai, naudojimasis naujomis sporto erdvėmis vyks pagal iš anksto sudarytus tvarkaraščius.

Projektas prisideda prie 2021–2030 metų nacionalinio pažangos plano 2 strateginio tikslo „Didinti gyventojų socialinę gerovę ir įtrauktį, stiprinti sveikatą ir gerinti Lietuvos demografinę padėtį“ uždavinio „Gerinti visuomenės sveikatą – visų pirma skatinti sveikatos tausojimą ir stiprinimą, keisti žmonių gyvenimo būdą, elgseną, ugdyti atsakingą požiūrį į sveikatą, didinti vaikų ir suaugusiųjų fizinį aktyvumą, įsitraukimą į sporto veiklas, nes tai mažina žalingų įpročių paplitimą ir lemia sveikatos būklę ir gyvenimo trukmę“ įgyvendinimo, taip pat prie plano 4 tikslo 4.4 uždavinio „Siekti gausinti aukščiausius Lietuvos sporto pasiekimus“.