REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Gegužės 28 d. 19:36

Pasieniečiai perėmė du meteorologiniais balionais iš Baltarusijos skraidintus kontrabandos krovinius

Šalčininkai

Etaplius.ltŠaltinis: VSAT Komunikacijos skyriaus inf.


302688

Cigarečių kontrabandininkams nesiseka įvaldyti naujų gabenimo metodų. Į Tribonių pasieniečių rankas Šalčininkų rajone, prie sienos su Baltarusija, pateko meteorologinis balionas bei kito liekanos ir 1 100 pakelių baltarusiškų rūkalų.

Sekmadienį tarnybą vykdę VSAT Varėnos pasienio rinktinės Tribonių pasienio rinktinės pareigūnai ties Pačiabatų kaimu (Šalčininkų r.) aptiko polietileno plėvele apvyniotą ryšulį su meteorologinio baliono likučiais. Šalia radinio vietos buvo surengta pasala, tačiau ji nebuvo rezultatyvi.

Ryšulyje rasta 500 pakelių cigarečių „NZ Gold“ su baltarusiškomis banderolėmis, GPS įrenginys „TK STAR“ su SIM kortele „Pildyk“.


Foto galerija:


Antradienio naktį kita Tribonių užkardos pasieniečių sargyba, žvalgiusi savo kontroliuojamą pasienio ruožą ties Milvydų kaimu (Šalčininkų r.), prie pat valstybės sienos, aptiko meteorologinį balioną su stačiakampio formos ryšuliu. Jam buvo 600 pakelių cigarečių „NZ Gold“ su Baltarusijos akcizo ženklais ir GPS įrenginys „TK STAR“ su SIM kortele.

Cigaretės ir kiti su jomis susiję radiniai laikinai saugomi Tribonių pasienio užkardoje.

Mėginimai gabenti kontrabandą meteorologiniais balionais kol kas nėra populiarūs. Nors šio būdo privalumas – begarsis skrydis, tačiau jį įvaldyti reikia labai specifinių žinių, įgūdžių ir palankių oro sąlygų. Dėl to balionai neprilygsta bepiločiams orlaiviams.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistų teigimu, tokie pasieniečių perimti objektai primena jų naudojamus meteorologinius balionus. Iš Kauno meteorologijos stoties kasdien leidžiami tokie balionai su radiozondu, matuojančiu oro temperatūrą, slėgį, vėją, renkantį kitus duomenis.

Meteorologinis balionas būna pripildytas helio arba vandenilio dujų. Kuo jis didesnis ir daugiau pripildytas dujų, tuo didesnė jo keliamoji galia. Įprastas Lietuvos meteorologų radiozondas sveria kaip išmanusis telefonas ir todėl pakyla net iki 25–30 km aukščio. Tokiose aukštybėse balionai sprogsta, tuomet krenta žemyn.

Panašūs balionai gaminami Kinijoje, Indijoje, Japonijoje ir kitur. Jų galima įsigyti ir atsisiųsti iš kai kurių interneto parduotuvių.

Tam, kad meteorologinių balionų skrydis būtų sėkmingas, būtinos specialios žinios ir įgūdžiai bei palankios oro sąlygos. Pasak meteorologų, būtina žinoti, kiek balioną pripildyti dujų, kad jis nenuskristų per aukštai ir per toli, reikia nustatyti tikslią vėjo kryptį ir greičius skirtinguose aukščiuose.Kontrabandininkams tenka palaužyti galvas ir visus minėtus skaičiavimus pritaikyti atsižvelgiant dar ir į palyginti nemažą gabenamo krovinio svorį.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA