PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 27 d. 13:54

Partiją „Laisvė ir teisingumas“ į Seimą ves A. Zuokas: tikisi parlamente turėti frakciją

Lietuva

Artūras Zuokas / ELTA

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


311599

Šeštadienį posėdžiavusi „Laisvės ir teisingumo“ taryba nusprendė – politinę jėgą į rudenį vyksiančius Seimo rinkimus ves partijos pirmininkas Artūras Zuokas. Politikas, sėkmės atveju, būtų siūlomas tapti ministru pirmininku.

„Sąrašą vesiu aš“, – po šeštadienį vykusio partijos tarybos posėdžio, kuriame patvirtintas kandidatų į Seimą sąrašas, žurnalistams sakė A. Zuokas.

„Partija mane įvardijo kaip kandidatą į ministrus pirmininkus“, – pridūrė jis.

Toliau daugiamandatės apygardos kandidatų sąraše rikiuojasi buvusi ekonomikos ir inovacijų viceministrė, judėjimo „Basos mamos“ lyderė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė, buvęs Seimo narys Gintautas Babravičius, partijos narė Jolanta Butkevičienė, buvęs parlamentaras Regimantas Čiupaila, Švenčionių vicemeras Erikas Demidovas, Natalija Istomina, partijos pirmininko pavaduotojas Vydūnas Sadauskas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Antanas Zabulis bei Leda Žilinskienė.

„Tai tikrai visuomenėje žinomi žmonės, savo sričių specialistai“, – dėstė A. Zuokas.

Tikisi Seime turėti frakciją

Gegužės mėnesį atliktos „Baltijos tyrimų“ apklausos duomenimis, partija „Laisvė ir teisingumas“ Seimo rinkimuose sulauktų 1,9 proc. respondentų palaikymo.

Pastaruosiuose rinkimuose į Europos Parlamentą (EP) partija „Laisvė ir teisingumas“ liko paskutinėje vietoje, surinkusi vos 1,22 proc. balsų.

Vertinant ne itin palankias apklausas, A. Zuokas vylėsi, jog „Laisvė ir teisingumas“ iškovos bent 7 mandatus.

„Tikimės turėti frakciją Seime“, – teigė partijos pirmininkas.

„Seimo rinkimuose be abejonės viską spręs rinkėjas. Tačiau jeigu rinkėjas nori matyti politinę organizaciją, turinčią komandą, aiškų veiksmų planą Lietuvai, energiją ir ryžtą pašalinti tas baimes, kuriose šiandien gyvena didžioji Lietuva, mes esame tas pasirinkimas“, – tęsė jis.

Klausiamas, ar nebuvo minčių dalyvauti rinkimuose su buvusio bendražygio Remigijaus Žemaitaičio partija „Nemuno aušra“, kuriai apklausos prognozuoja geresnius rezultatus, A. Zuokas nurodė – jo bei buvusio „Laisvės ir teisingumo“ nario požiūriai politikoje išsiskiria.

„Kolega Žemaitaitis – mes turėjome jį partijos nariu, mes jį puikiai pažįstame. Mūsų, deja, požiūriai į gyvenimą tikrai labai skiriasi. O jeigu požiūriai į gyvenimą skiriasi, santuoka yra neįmanoma arba ji niekada nebus ilgalaikė“, – sakė jis, tačiau tiesiai neatsakė, ar įsivaizduotų bendrą darbą koalicijoje su R. Žemaitaičiu.

Apskritai, tęsė jis, ruošiantis rinkimams nebuvo minčių jungtis į koalicinius sąrašus su kitomis mažosiomis partijomis.

„Mes nesame banglentininkai, kaip dabar mėgstama politikoje sakyti, kai kieno reitingai padidėja, visi nubėga į tą pusę“, – pažymėjo jis.

Į rinkimus žengia su šūkiu „Už Lietuvą be baimės!“

Šeštadienį „Laisvė ir teisingumas“ taryba patvirtino ir politinės jėgos programą Seimo rinkimams. Į rinkimus A. Zuoko vadovaujama jėga žengs su šūkiu „Už Lietuvą be baimės!“.

„Lietuva dauguma žmonių šiandien jaučiasi kažko bijantys. Bijantys išsakyti savo poziciją, nes kažkas pasmerks arba juos apšauks. Bijosi to nestabilumo, apie kurį kalba šiandieninė Vyriausybė, vadovaujama konservatorių – dėl mokesčių didinimo, dėl daugelio kitų dalykų. Todėl mes norime pasakyti, kad Lietuva turi būti be baimių“, – aiškino A. Zuokas.

Anot jo, partija daugiausiai dėmesio programoje skiria vadinamojo biurokratizmo problemai.

„(Akcentuojame – ELTA) būtent partinį biurokratizmą – kur prikurta tiek visokiausių viešųjų įstaigų, įvairiausių organizacijų, kurios... Kaip ir su žmonėmis kalbantis parinkome patį aiškiausią apibūdinimą – tai „euročiulpiai“, kurie čiulpia iš Lietuvos valstybės šimtus milijonų kasmet“, – dėstė politikas.

„Jeigu tie pinigai grįžtų į normalų valstybinį gyvenimą, tai ir pensija galėtų būti tūkstantis eurų, ir daugelis problemų būtų išspręstos“, – nurodė jis.

ELTA primena, kad Seimo rinkimai vyks šių metų spalio 13 dieną.