PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 12 d. 15:19

Parodoje „Trys skulptoriai“ – eklektiška įvairių materijų sintezė

Šiauliai

Darius Ančerevičius

Julita GaldikienėŠaltinis: ŠMKC „Laiptų galerija“


309206

Liepos 10 dieną Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“ atidaryta skulptūros grandų – Kazio Bimbos, Viliaus Biskio ir Alvido Paškausko – bendra paroda TRYS SKULPTORIAI. Nors autoriai yra surengę daugybę personalinių parodų, kūrybines jėgas bendrai parodai autoriai suvienija pirmąjį kartą.

Skulptorių trijulė garsėja savitais kūriniais. Jų rankose „prabyla“ įvairiausios medžiagos – mediena, akmuo, metalas, stiklas ar bet kokios kitos netikėtos materijos. Neretai naudojami ir jų deriniai, kuriais siekiama atskleisti medžiagų lankstumą, tačiau drauge ir tvirtumą.

Parodos atidarymo metu skulptoriai pripažino, kad šiai parodai ruošėsi itin atsakingai. Nemaža dalis ekspozicijoje esančių kūrinių dar nematyti šiauliečiams, kai kurie jų apskritai pirmą kartą pristatomi plačiajai visuomenei. Visi darbai – unikalūs, užkoduotomis prasmėmis perteikiantys esminę mintį, apgaubti paslaptingumo ir ekscentriškumo skraiste.

Darbus parodai eksponavęs Kornelijus Užuotas pripažino, kad žvelgiant į autorių kūrinius apima keistas jausmas ir dvejonės – nuo seno Šiauliai laikomi tapytojų miestu, bet ar tikrai čia karaliauja tik tapyba? O gal vis dėlto Šiauliai – skulptorių kalvė?

„Šiauliai yra mažosios plastikos miestas. Kodėl? Todėl, kad į tą mažąją plastiką įeina ne mažas formatas, bet eklektiška technika. Sakykim, jeigu Kazys Bimba puikiai jaučia formą, aš išduosiu paslaptį – jis puikiai ir tapo. Jeigu kalbėsime apie Vilių Biskį, jis daro ne tik skulptūras ir milžiniškus kryžius, bet jaunystės metais taip pat neretai į rankas paimdavo teptuką. Ką kalbėti apie Alvidą Paškauską – žiūrint į jo darbus, į tas mažytes skulptūras, man kyla klausimas, kuo tai pavadinti – objektu, tapyba ar skulptūriniu kažkokiu pavidalu. Dėl to man labai sunku įvardinti, ar Šiauliai tapytojų, ar visgi skulptorių miestas. Sakyčiau, eklektiškas miestas. Čia gyvuoja meno sintezė“, – mintimis dalijosi Kornelijus Užuotas.

Nors visų trijų autorių darbai labai skirtingi, skulptorius vienija bendras gyvenimo tikslas – kūryba. Nepaisant atlikimo technikos skirtumų, ekspozicijoje kūriniai gražiai dera tarpusavyje, neužgožia vienas kito. Priešingai – papildo. Skulptoriai puikiai pasidalija erdvę tarsi sudarydami Švenčiausiąją Trejybę. Kaip ir gyvenime – susiburdami bendriems pokalbiams apie meną, kūrybą, meistrystę.

Paroda bus eksponuojama iki liepos 27 d.

K. Bimba „Paukštis gundo moterį“ © Darius Ančerevičius

A. Paškauskas „Skaudulių dėžutė“ (2023 m.) © Darius Ančerevičius

V. Biskis „Veža dūšeles“ © Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

Skulptorius Vilius Biskis © Darius Ančerevičius

Skulptorius Kazys Bimba © Darius Ančerevičius

Skulptorius Alvidas Paškauskas © Darius Ančerevičius