PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 21 d. 19:22

Parodoje DAMOS IR INTERJERAI – aristokratiška dvasia

Šiauliai

Darius Ančerevičius

Julita GaldikienėŠaltinis: ŠMKC „Laiptų galerija“


306006

Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“ birželio 20-osios vakarą debiutavo vilnietė tapytoja Aistė Bugailiškytė. Profesionaliojo meno gerbėjams autorė prisistatė su intriguojančia, išskirtiniu tapybos stiliumi pasižyminčia paroda – DAMOS IR INTERJERAI.

Daugelyje menininkės darbų pavaizduotos aristokratiškos, pasidabinusios papuošalais, skrybėlėtos damos, neretai patogiai įsitaisiusios prabangių apartamentų krėsluose. Nors Aistės Bugailiškytės paveikslai labai siužetiški, veiksmas retai kada iškelia koją už konkrečios erdvės ribų, o karališko stiliaus interjeras, regis, nukelia mus kelis šimtus metų atgal.

„Aš prieš šią parodą pasižiūrėjau, kiek Lietuvoje buvo dvarų. Pasirodo, apie 3500. Išlikusių yra apie 600. Tai skaičius milžiniškas, man atrodo. Matyt, lietuviai turi iš seno genus tokius bajoriškus, dėl to ir tų dvarų tiek daug. Manau, ir dailininkės giminėje buvo kažkas iš tų kilmingųjų, nes kai žiūri, viskas į mažą butelį sutraukiama, bet viskas aukštuose plotuose sutalpinta, tarsi toks kilmingumas“, – įspūdžiais apie parodą dalijosi Ričardas Jakutis.

„Mano tėvelis menininkas ir mes gyvenome Vilniaus senamiestyje. Gavome butą, kuris dar nebuvo išdraskytas sovietinių laikų, su aukštomis lubomis. Tai daug kas ir ateina iš mano namų interjero. O kalbant apie siužetus, aš retkarčiais darbuose kuriu ne tik savo gyvenimo istorijas, bet ir draugų. Tai yra tam tikros istorijos, už kurių „užsikabinu“. Kartais istorijas sukuriu savaime. Tos istorijos ateina, kai man būna labai gera nuotaika – savaime išplaukia. Bet ne dėl to, kad atsitiko tas įvykis, o vėliau – po daug laiko, apmąsčius. Tai kai kurie darbai turi realių istorijų. Bet ne visi“, – atviravo Aistė Bugailiškytė.

„Laiptų galerijos“ parodų kuratorius Kornelijus Užuotas pripažino, kad jį labiausiai nustebino autorės drąsa bei atviras nuoširdumas:

„Tai yra labai gražus nuoširdumas. Daugelis mūsų menininkų bijo būti nuoširdžiais ir atvirais. O Jūsų tapyba yra visokia, Jūs nebijote būti kūrybiška, naudojate įvairiapusišką koloritą: geltoną, žalią, šviesiai žalią, violetinį. Drąsu. Ir kartu nuoširdu. Tai aš Jus labai sveikinu ne tik už drąsą, bet ir už gebėjimą atrasti Lietuvos dailėje naują kryptį – Jūsų kūrybos net nelabai yra su kuo palyginti“.

Tapytoja paaiškino, kad drąsa kurti bei nebijoti būti kitokiai atsirado dar studijų metais. Jos mokytojai – Kostas Dereškevičius, Arvydas Šaltenis ir Algimantas Jonas Kuras. Būtent šie Lietuvos dailės korifėjai ir paskatino menininkę ieškoti savito stiliaus.

Tuo tarpu spalvingas koloritas atsirado dėl natūraliai susiklosčiusių aplinkybių: „Pastelinių darbų aš neturiu daug, nes juos būtina labai saugoti, kad šie neišsiteptų. Tam paprasčiausiai nėra sąlygų – mano tėtis skulptorius, kuria iš medžio, tai būna, kad ir drožles nuo paveikslų nupūsti reikia. Dirbame kartu vienose dirbtuvėse, bet esame pasiskirstę laiką ir jau apie penkerius metus esame sutarę, kad nesikišime į vienas kito kūrybą. Žinoma, tėtis mano kūrybai yra padaręs didelę įtaką, tačiau tuo pačiu mes turime ir skirtingus požiūrius, dėl kurių neretai pasiginčijame“, – parodos atidarymo metu pasakojo tapytoja.

Nors Aistės Bugailiškytės personalinė darbų paroda „Laiptų galerijoje“ lankytojams duris atveria pirmą kartą, grupinėse parodose čia ji toli gražu ne naujokė. Tapytoja – nuolatinė tarptautinės kalėdinių miniatiūrų parodos-projekto „Jau atvažiuoja šventa Kalėda“ dalyvė, daugybę kartų dalyvavusi ir tarptautinio dailės festivalio „Šiaulių Monmartro Respublika“ pleneruose.

Su Aistės Bugailiškytės tapybos darbų paroda DAMOS IR INTERJERAI susipažinti bus galima iki liepos 3 d.

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

Aistė Bugailiškytė © Darius Ančerevičius