PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 15 d. 12:44

Parlamentas pritarė siūlymui atstatyti Šiaulių LEZ teritorijos plotą iki 218 ha

Šiauliai

Šiaulių LEZ / Šiaulių m. savivaldybės nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


323992

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė Šiaulių laisvosios ekonominės zonos (LEZ) įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siekiama atkurti Šiaulių LEZ teritorijos plotą iki 218 hektarų (ha).

Šiaulių LEZ įstatymo pakeitimo projektą po svarstymo balsavo 81, susilaikė 1, prieš balsavusių parlamentarų nebuvo. Tam, kad projektui būtų pritarta, parlamentas turės balsuoti dar vieną kartą.

Siūlymo iniciatorius, konservatorius Andrius Kupčinskas teigė, kad iš Šiaulių LEZ anksčiau paimta teritorija, šiuo metu naudojama oro gynybos tikslams, nebus atsiimta. Pasak jo, zona bus plečiama suradus tinkamas teritorijas Šiaulių apskrityje.

„Atstatoma pilna apimtimi Šiaulių LEZ erdvė. Nes būtent mums įstojus į NATO aljansą iš Šiaulių LEZ buvo paimtą 80 ha teritorijos visiems suprantamiems, sąjunginiams tikslams, dėl karinių oro pajėgų bazės steigimo bei saugesnio mūsų ir kaimynų dangaus. Tai dabar bandoma atstatyti“, – antradienį Seimo plenarinių posėdžių salėje pristatydamas projektą kalbėjo A. Kupčinskas.

„Ši teritorija nebus paimta iš kariškių, bet bus galima jos surasti visoje Šiaulių apskrityje“, – pažymėjo jis.

Anksčiau konservatorius teigė, kad idėja atkurti Šiaulių LEZ plotą kilo tiek remiantis metų pradžioje priimtu sprendimu dėl Kauno LEZ, tiek atsižvelgus į plotų trūkumą visoms Lietuvoje esančioms LEZ.

Pasak siūlymo iniciatorių, įvertinant numatomų investicijų pritraukimo į Šiaulių LEZ perspektyvas, turima 132,517 ha teritorija nesudaro galimybių efektyviai vystyti zonos veiklos. Todėl, anot jų, reikalinga inicijuoti buvusio teritorijos ploto atstatymo klausimą – turi būti sudarytos galimybės Šiaulių LEZ išsinuomoti 218 ha teritoriją, kaip ir buvo numatyta Konkurse ir pradiniame Šiaulių LEZ įstatyme.

Vienas iš pakeitimo iniciatorių Stasys Tumėnas tvirtino, kad dabartinis Lietuvos laisvųjų ekonominių zonų dydžių skirtumas iškraipo konkurencines sąlygas.

„Kaip tikras Šiaulių patriotas sakysiu, kad čia reikia pritarti, nes atstatoma teisybė. Kauno LEZ ir kitos zonos nepatogiai jaučiasi, nes Šiauliuose ji buvo nuskriausta ir gavosi iškraipytos konkurencinės sąlygos“, – posėdžio metu tvirtino S. Tumėnas.

Šiaulių LEZ teritorijos atstatymas turi užtikrinti investuotojų bei Valdymo bendrovės teisėtus lūkesčius, tačiau šiuo metu esama teritorija sudaro tik 60 proc. ploto, kuris buvo nurodytas Konkurse ir tuo metu galiojusiame įstatyme.

Taip pat įstatymo projekte atliekami kiti pakeitimai – patikslinamas zonos įsteigimo tikslas, atsižvelgiant į LEZ galimą poveikį ne tik Šiaulių rajonui, bet ir regionui. Analogiškai regiono sąvoka nurodyta ir Kauno LEZ įstatyme.

Tokius pakeitimus iniciavo parlamentarai Andrius Kupčinskas, Stasys Tumėnas, Ieva Pakarklytė, Domas Griškevičius, Mindaugas Skritulskas ir Kazys Starkevičius.