PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 10 d. 07:06

Parlamentarai rinksis į paskutinę šios kadencijos sesiją

Lietuva

Seimas / Tomas Vinickas/ELTA

Jūratė SkėrytėŠaltinis: BNS


317623

Seimo nariai antradienį pradės paskutinę šios kadencijos sesiją.

Parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sesijos išvakarėse žurnalistams Seime sakė kelianti tris lūkesčius būsimai sesijai.

„Pirmas noras, kad priešrinkiminis Seimo narių aktyvumas ir dosnumas būtų suvaldytas, nes, natūralu, liko šiek tiek daugiau negu mėnuo iki pirmojo rinkimų turo, ir bus pagunda Seimo nariams būti labai aktyviems, tad norėtųsi, kad tai netaptų pagrindiniu akcentu“, – teigė ji.

„Antras dalykas, šiuo rinkimų periodu norisi ir konstruktyvaus bendradarbiavimo tarp visų valdžios šakų, (...) ir trečia, kad būtų padaryti tie darbai, kurie yra būtini“, – pridūrė Seimo vadovė.

Tarp tokių darbų ji minėjo 2025 metų biudžeto projekto pateikimą, pasitraukimo iš pensijų kaupimo svarstymą, Tautinių mažumų įstatymo priėmimą.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad sunku prognozuoti, ar į Seimo darbotvarkę grįš Civilinės sąjungos projektas.

„Partnerystės įstatymo priėmimui reikia pažangios opozicijos balsų, visiškai nesvarbu kurioje kadencijoje kokia bus koalicija, čia reikia, kad susivienytų progresyvios jėgos, kurių paprastai yra ir pozicijoje, ir opozicijoje. Aš tokių resursų, dabar atsitraukus socialdemokratams, nematau. Aišku, stebuklų būna, bet tendencija buvo tokia, kad opozicija traukiasi nuo šitos idėjos, nuo palaikymo jai, nepaisant to, kad ideologiškai tiems patiems socialdemokratams tai turėtų būti artimas klausimas“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Antradienį parlamentarams bus pristatytas IX sesijos darbų programos projektas, pateiktos ratifikuoti kelios tarptautinės sutartys, pristatyti su žemės ūkio, krašto apsauga, administraciniais nusižengimais, pranešėjų apsauga ir laikinųjų Seimo tyrimo komisijų sudarymu susiję klausimai.

Be to, opozicija kviečia Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių lyderį, užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį atsakyti į klausimus dėl įsigytos vilos Eginos saloje Graikijoje.

Rugpjūčio pradžioje „Lietuvos rytas“ pranešė, kad užsienio reikalų ministro sutuoktinė Austėja Landsbergienė 2022 metų vasarį įsigijo 313 kvadratinių metrų namą su dviem lauko terasomis bei 23 kvadratinių metrų ploto namą Graikijoje. 2022 ir 2023 metų turto deklaracijose A. Landsbergienė nurodė užsienyje turinti nekilnojamojo turto už 795 tūkst. eurų.

Daliai politikų klausimų kelia vilos pirkimas būtent 2022 metų pradžioje, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą ir būta nuogąstavimų dėl grėsmės Lietuvai.

Opozicija įtaria, kad „slapta karo išvakarėse planuodamas įgyti ir įgydamas prabangų turtą“ ministras ruošėsi bėgti iš Lietuvos.

Taip pat teiraujamasi, kodėl G. Landsbergis nepranešė apie šį sutuoktinės pirkinį, ar sudarydamas sandorį neprašė Graikijos ministro ar šios šalies institucijų pagalbos, ar negavo kokių nors nuolaidų.

Pats ministras šiuos įtarinėjimus atmeta, sakydamas, kad turto paieškos prasidėjo dar gerokai prieš Rusijos invaziją.

Pagal Konstituciją, Seimo rudens sesija prasideda rugsėjo 10 dieną ir baigiasi gruodžio 23 dieną.

Kadangi spalį bus išrinktas naujas parlamentas, šią sesiją baigs jau naujasis Seimas.

Pagal Seimo valdybos patvirtintą posėdžių grafiką, nuo rugsėjo 10 dienos iki lapkričio 14 dienos, kai darbą baigs šios kadencijos parlamentarai, numatoma surengti 27 posėdžius. Iš jų du bus skirti opozicinių frakcijų darbotvarkėms.

Sesijos darbų programoje – 309 teisės aktų projektai be lydimųjų teisės aktų.