PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gatvė2024 m. Liepos 24 d. 20:50

Pareigūnai vis dar kovoja su taisyklių nesilaikančiais elektrinių paspirtukų vairuotojais

Marijampolė

Asociatyvi nuotrauka / mmm.lt

Greta PaulevičiūtėŠaltinis: mmm.lt


311158

Paspirtuku važiuojantis asmuo dalyvauja bendrajame eisme su visais kitais jo dalyviais: pėsčiaisiais, dviratininkais, automobilių vairuotojais ir kitais, todėl labai svarbu laikytis visų kelių eismo taisyklių.

Vasarai ir geriems orams tebesitęsiant miesto gatvėse netrūksta elektrinių mikrojudumo priemonių – paspirtukų. Tai patogi priemonė greitai nuvykti iš vienos vietos į kitą, taip pat gali tapti ir smagia pramoga. Tačiau ne visi šių transporto priemonių naudotojai elgiasi atsakingai. Paspirtuku važiuojantis asmuo dalyvauja bendrajame eisme su visais kitais jo dalyviais: pėsčiaisiais, dviratininkais, automobilių vairuotojais ir kitais, todėl labai svarbu laikytis visų kelių eismo taisyklių.

„Pagrindinis reikalavimas yra tas, kad tai yra elektra varoma transporto priemonė, skirta važiuoti vienam asmeniui. Tačiau dar yra papildomi reikalavimai: tokia priemonė negali viršyti greičio, tai yra daugiau kaip 25 km/h, jos galingumas gali būti iki 1 kW. Taip pat papildomas reikalavimas, kad šios transporto priemonės sėdėjimo vieta, jeigu tokia yra įrengta, negali būti aukštesnė kaip 54 centimetrai“, – sako Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus vadovas Rolandas Gylys.

„Kalbant apie bendruosius reikalavimus, su tokia transporto priemone be jokių išlygų gali važiuojamąja dalimi, šaligatviais, dviračių takais, kelkraščiais važiuoti nuo 16 metų amžiaus asmenys. Paskui yra žemesni reikalavimai. Išklausius Švietimo ir mokslo ministerijos tam tikrą kursą ir gavus pažymėjimą gali važinėti ir asmenys nuo 14 metų. Gyvenamojo namo teritorijoje, kieme amžius visiškai neribojamas. Tačiau yra rekomendacinis pobūdis, kad vaikus, mažesnius kaip 10 metų, turi prižiūrėti suaugęs asmuo“, – pasakoja R. Gylys

Taip pat labai svarbu dėvėti tam tikras apsaugos priemones. Važiuodamas važiuojamąja dalimi toks transporto priemonės vairuotojas turi dėvėti šalmą. Taip pat yra reikalinga ryškiaspalvė liemenė su atšvaitais arba priekyje turi būti įjungtas baltos spalvos žibintas, gale – raudonos. Važiuojant tamsiuoju paros metu vairuotojas privalo turėti visus išvardytus saugos elementus.

Pareigūnas pastebi, kad šiemet nustatoma dar daugiau pažeidimų nei praėjusiais metais, kai šių transporto priemonių naudotojai nesilaiko kelių eismo taisyklių. Todėl šiems eismo dalyviams skiriamas ypatingas dėmesys, bandant įvesti eismo saugumo kultūrą.

„Elektromikrojudumo transporto priemonių vairuotojai labai dažnai kerta važiuojamąją dalį, ypač draudžiamose vietose – per pėsčiųjų perėjas. Jaunimas, ką pastebim mieste ir jūs visi matote – jie mėgsta važiuoti dviese arba dar vienas kitą įsikabinę kažkaip tempia. Aišku, fiksuojam ir neblaivių tokių transporto priemonių vairuotojų“, – sako pareigūnas.

Nesaugus važiavimas, taisyklių nesilaikymas sukelia skaudžias pasekmes. Pasak pareigūno, nugriuvimas nuo paspirtuko arba užgriuvimas ant važiuojančios transporto priemonės dažnai baigiasi skausmingais sužeidimais ar lūžiais.

Už draudžiamus veiksmus yra skiriamos baudos nuo 20-ties iki 40-ties eurų. O neblaiviems elektrinių mikrojudumo priemonių vairuotojams, priklausomai nuo nustatyto girtumo laipsnio, gali būti skiriama nuo 80-ties iki 200-tų eurų bauda.