PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 1 d. 07:28

Ukrainą pasiekė pirmieji naikintuvai F-16

Lietuva

Naikintuvai F-16. YouTube

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


312237

Ukraina gavo pirmuosius naikintuvus F-16, kurių ji ištisus mėnesius siekė, kad galėtų su jų pagalba atremti Rusijos atakas, trečiadienį patvirtino vienas JAV pareigūnas.

Vienas Ukrainos įstatymų leidėjas taip pat patvirtino, kad šalis gavo nedidelį skaičių F-16 naikintuvų. Abu pareigūnai su naujienų agentūra AP kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Ukraina ilgus mėnesius spaudė Vakarų sąjungininkes, kad šios parūpintų jai naikintuvų F-16, sakydama, kad jų labai reikia kovai su Rusijos leidžiamomis raketomis.

Vakarai neryžtingai ėmėsi veiksmų dėl šių orlaivių suteikimo, nors anksčiau nerimavo, kad Ukrainos apginklavimas pažangia ginkluote dar labiau paaštrins karą su Rusija.

JAV taip pat moko ukrainiečių pilotus, kaip valdyti šiuos lėktuvus, ir jau išleido pirmąją pilotų grupę.

Praėjusį mėnesį lankydamasis Vašingtone, kur vyko NATO viršūnių susitikimas, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis spaudė NATO sąjungininkes panaikinti visus apribojimus, susijusius su Vakarų suteiktų ginklų naudojimu, o konkrečiai – leisti Ukrainai atakuoti šiais ginklais taikinius Rusijos teritorijoje.

Neaišku, kiek lėktuvų jau atsiųsta ir kurios šalys juos suteikė. Ukrainos vyriausybė nepatvirtino gavusi naikintuvus.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) leido siųsti Ukrainai amerikiečių gamybos karo lėktuvus pernai rugpjūtį. Tai buvo padaryta po kelis mėnesius trukusio Kyjivo spaudimo ir vidinių diskusijų JAV administracijoje. Pareigūnai baiminosi, kad šis žingsnis gali padidinti įtampą su Kremliumi.

NATO priklausančios Belgija, Danija, Nyderlandai ir Norvegija įsipareigojo suteikti Ukrainai daugiau kaip 60 lėktuvų. Vis dėlto Rusijos naikintuvų parkas, kaip manoma, yra maždaug 10 kartų didesnis.

Ukrainai reikia bent 130 naikintuvų F-16, kad neutralizuotų Rusijos oro pajėgas, teigia ukrainiečių pareigūnai.

Apie lėktuvų atvykimą pirmoji pranešė agentūra „Bloomberg“.